vasárnap, június 07, 2015

Édes-savanyú cukkini

Bár még nem érik a kertekben a hazai cukkini, azért a multiknál lehet már kapni helyes kis salátacukkiniket. Ilyenekből készült ez az édes-savanyú cukkini is. Nagyon finom, abszolút jó az elnevezés, kicsit savanyú, kicsit édes, tehát nem kifejezetten a savanyúság kategóriába sorolnám. A megadott mennyiségű csilit használva enyhén, finoman csípős lesz az íze, ha nem szeretnétek csípősre készíteni, el kell belőle hagyni a csilit. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júniusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 db 5-6 dl-es üveghez:
  • 1,5 kg salátacukkini
  • 3 dkg só
  • 22 dkg cukor
  • 2,5 dl fehérborecet
  • 5 dkg tormagyökér
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 csomag (20 g) mustármag
  • 1 teáskanál szemes fekete bors
  • 1 teáskanál borókabogyó
  • 4-6 babérlevél
  • 1 teáskanál madárszem csilipaprika (elhagyható)
  • 1 csokor kapor


  • A cukkiniket alaposan megmostam, a végeiket levágtam, majd hosszában kettészeltem.
  • Ha van belső, magos rész, azt karalábévájó segítségével eltávolítjuk, majd a tökhúst kb. 1/2 cm vastagra szeleteltem.
  • Összekevertem a sóval, a cukorral, az ecettel, és letakarva hűvös helyre tettem.
  • Másnap leszűrtem, a folyadékot kis lángon felforraltam.
  • Amíg melegedett, megtisztítottam és vékony karikákra vágtam a tormát, valamint a hagymát.
  • A felforrt léhez adtam a felkarikázott zöldségeket, a fűszereket és a megmosott, felaprított kaprot, majd kis lángon az egészet 10 percig főztem.
  • A tűzről levéve hűlni hagytam.
  • A cukkinidarabokat a fűszeres-hagymás felöntőlé hozzáadásával az üvegekbe adagoltam, kissé le is nyomkodtam.
  • A lének el kell lepnie a cukkinit, ha esetleg nem elegendő, akkor felforralt vízzel pótoljuk.
  • Az üvegeket lezártam, lábasba raktam, és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi majdnem teljesen ellepte.
  • Gyöngyöző forralással kb. 15 percig dunsztoltam, majd a lábasban, a vízben hagytam kihűlni.
  • Másnap kiszedtem, megtöröltem, és a kamrapolcra tettem.

3 megjegyzés:

  1. Érdekes, számomra új, de tetszik. Minden formában szeretem a cukkinit. Biztos vagyok benne, hogy így is ízlene!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem biztosan, eddig mindenki szerette, aki kóstolta. :)

      Törlés
  2. Kedves Hankka! Tetszik a recepted, már a tálban van minden!:))) Az lenne a kérdésem, hogy másnapra van rajta annyi lé, hogy forralni tudjuk, vagy most is kell rá valamennyi víz?

    VálaszTörlés