Édes-savanyú cukkini 🍴


Hozzávalók 3 db 5-6 dl-es üveghez:
🍴   1,5 kg salátacukkini
🍴   3 dkg só
🍴   22 dkg cukor
🍴   2,5 dl fehérborecet
🍴   5 dkg tormagyökér
🍴   1 vöröshagyma
🍴   2 csomag (2 dkg) mustármag
🍴   1 teáskanál egész fekete bors
🍴   1 teáskanál borókabogyó
🍴   4–6 babérlevél
🍴   1 teáskanál madárszem csili (elhagyható)
🍴   1 csokor kapor


A cukkinit alaposan megmossuk, a végeket levágjuk, majd a zöldséget hosszában kettészeljük. Ha van belső, magvas rész, azt karalábévájó segítségével eltávolítjuk, majd a tökhúst kb. 1/2 cm vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel, és letakarva hűvös helyre tesszük. Másnap leszűrjük, a felfogott folyadékot kis lángon felforraljuk. Amíg melegszik, megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk a tormát és a hagymát. A felforrt léhez adjuk a felkarikázott zöldséget, a fűszereket és a megmosott, felaprított kaprot, majd kis lángon az egészet 10 percig főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A cukkinit a fűszeres-hagymás felöntőlé hozzáadásával az üvegekbe adagoljuk, kissé le is nyomkodjuk. A lének el kell lepnie a cukkinit, ha esetleg nem elegendő, akkor felforralt vízzel pótoljuk. Az üvegeket lezárjuk, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rájuk, amennyi majdnem teljesen ellepi őket. Gyöngyöző forralással kb. 15 percig dunsztoljuk, majd a lábasban, a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kiszedjük, megtöröljük, és kamrapolcra tesszük.

Megjegyzések