Puncsgolyó 🍴

Tudom, hogy a képek nem annyira jók, a puncsgolyók viszont valami fenomenálisak, nagyon-nagyon finomak. Imádta az egész család, Csenge aktívan segített a készítésben is, de a fogyasztásban is élen járt. :) Meghatározó az ízében a rum és a csokoládé, de sokat hozzátesz a finom házi málnaszörp és sárgabaracklekvár, meg persze a dió is. A massza annyira szaftos lett, hogy forgattam ugyan porcukorba, de szinte azonnal magukba is szívták a kis golyók, ez talán látszik a képeken is. Azt hiszem, életem egyik legfinomabb "golyós" desszertjét készítettem (pedig már van egy pár a hátam mögött). Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 55 db-hoz:
a piskótához:
🍴   6 tojás
🍴   4 + 8 dkg porcukor
🍴   8 dkg liszt
🍴   4 dkg cukrozatlan kakaópor
🍴   1/2 teáskanál szódabikarbóna
továbbá:
🍴   1 dl víz
🍴   10 dkg cukor
🍴   5 dkg cukrozatlan kakaópor
🍴   1/2 dl rum
🍴   1,25 dl házi málnaszörp
🍴   6 evőkanál sárgabaracklekvár
🍴   5 dkg darált dió
a forgatáshoz:
🍴   porcukor


A tojásfehérjét lágy habbá verjük, hozzászitálunk 4 dkg porcukrot, és keményre verjük a habot. A tojássárgáját krémesre keverjü 8 dkg porcukorral, majd felváltva hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elvegyített, átszitált lisztet és a habot. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 27x38 cm-es tepsibe öntjük, és előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, nagy tálba morzsoljuk.
A vízből és a cukorból közepes lángon kb. 5 perc alatt szirupot főzünk. A tűzről levéve mély edénybe öntjük, hozzáadjuk és elkeverjük benne a kakaót, majd beletesszük a rumot, a málnaszörpöt és a lekvárt is, botmixerrel pürésítjük. A masszát a dióval együtt a tésztamorzsához öntjük, egyneművé dolgozzuk. Kis golyókat formázunk belőle, mindet porcukorba forgatjuk, és jól lehűtve kínáljuk.

Megjegyzések