Hóvirág pohárkrém 🍴

Gyermekkorom nagy-nagy kedvence volt a hóvirág desszert, gyerekfejjel persze fogalmam sem volt róla, hogy a Hóvirág kétszersültről kapta a nevét, egyszerűen csak nagyon szerettük. Ünnepnapnak számított, ha a "hóvirág" része volt az iskolai menünek. Felnőtt fejjel tudtam meg, hogy ebből az édeskés kétszersültből varázsolták a tányérunkba a krémes finomságot, és azóta rendszeres szereplője nálunk is a hétvégi/ünnepi menüknek. Ma már – ha jól tudom – Hóvirág kétszersültet nem lehet kapni, de bármilyen más, nem túl sós, inkább semleges ízű kétszersültből is tökéletes lesz. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. áprilisi számában, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 8 pohárhoz:
🍴   8 szelet kétszersült
🍴   5 dkg arany mazsola (elhagyható)
🍴   1 l tej
🍴   2 teáskanál vaníliás cukor
🍴   3 tojássárgája
🍴   3–4 evőkanál cukor
🍴   2 evőkanál liszt
🍴   5 dl tejszín
🍴   1 csomag (1 dkg) habfixáló
a díszítéshez:
🍴   cukorgyöngy


A kétszersültet falatnyi darabokra törjük, és a mazsolával együtt szétosztjuk a poharakban.
A tejet felforraljuk, közben krémesre keverjük a tojássárgáját a cukorral, hozzáadjuk a lisztet is. Hőkiegyenlítéses módszerrel a felforrt tejhez adjuk, és megvárjuk, amíg az egész újra felforr. Kis lángon néhány percig főzzük, besűrítjük, majd a tűzről levéve a vaníliás cukor felével ízesítjük. A forró krémet a kétszersültre merjük, a darabkákat kissé bele is nyomkodjuk, hogy az egész át tudjon puhulni.
A tejszínből kemény habot verünk, a vége feé hozzáadjuk a maradék vaníliás cukrot és a habfixálót. A kihűlt krém tetejére halmozzuk, cukorgyönggyel díszítjük. Jól lehűtve kínáljuk.

Megjegyzések