Zöldfűszeres focaccia csilis mártogatóssal 🍴

Az előző bejegyzés citromos-csilis olívaolajával készült a mártogatós ehhez a zöldfűszeres focacciához, és mit ne mondjak, nagyon-nagyon finom volt így együtt. A focaccia egyébként is nagy kedvencünk, és ezzel a citromos balzsamecettel és fűszeres, citromos olívaolajjal készült mártogatóssal telitalálat. Frissen, langymelegen az igazi, csak tunkoltuk, tunkoltuk és tunkoltuk... A recept a Fűszerész ajánlásával készült, és a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában is megjelent. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 25x36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
🍴   1 csomag (7 g) szárított élesztő
🍴   1 kávéskanál cukor
🍴   60 ml olívaolaj
🍴   3,75 dl langyos tej
🍴   75 dkg liszt
🍴   2 kávéskanál só
🍴   1/2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
🍴   1/2 kávéskanál morzsolt rozmaring
🍴   1/2 kávéskanál morzsolt zsálya
a tetejére:
🍴   sóvirág
🍴   2 evőkanál olívaolaj
a mártogatóshoz:
🍴   1/2 dl citromos-csilis olívaolaj
🍴   1/2 dl citromos balzsamecet


Az élesztőt 1,25 dl langyos vízben – amelyben előzőleg feloldottuk a cukrot – elkeverjük, meleg helyen felfuttatjuk. Dagasztótálba öntjük a tejet, hozzáadjuk az olajat, a lisztet, a sót, a zöldfűszereket, végül a felfutott élesztőt is. Sima, egynemű tésztává dagasztjuk, majd letakarva 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett felületen finaman átgyúrjuk, és méretre nyújtva a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újabb 1 órát kelesztjük.
Fakanál nyelével kb. 3 cm-enként mély lyukakat fúrunk a tésztába, végül megcsepegtetjük az olajjal, és meghintjük a sóvirággal. Előmelegített, 210 fokos sütőben 30-35 perc alatt ropogós pirosra sütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A mártogatóshoz az olajat apos tálba öntjük, a balzsamecetet a tetejére csepegtetjük (de ízlés szerint krémesre keverve is tálalhatjuk).
A focacciát tetszőleges szeletekre vágjuk vagy akár téphetjük is, és a mártogatóssal kínáljuk.

Megjegyzések