vasárnap, március 22, 2015

Zelleres paradicsomleves árpagyönggyel

Két paradicsomleves (friss paradicsomleves túrógombóccal és milánói leves) már van a blogon, és itt a harmadik is, a Kifőztük márciusi számából, Tündér receptje alapján. Ici-picit módosítottam az eredeti recepthez képest, egy nagyobb üveg házi paradicsomléből készítettem. Nagyon finom ez a változat is a zellerrel és a gerslivel, aki szereti a paradicsomlevest, feltétlenül próbálja ki. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 10 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 1 közepes zellergumó
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 7,5 dl házi paradicsomlé
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 vöröshagyma
  • barna cukor
  • balzsamecet
  • zellerzöld




  • A gerslit legalább 30 percre hideg vízbe áztattam, a zellergumót megpucoltam és gyufaszálnyira gyalultam.
  • A vajat felhevítettem, a liszt hozzáadásával rántást készítettem.
  • Felengedtem a paradicsomlével, a kiürült üvegbe vizet engedtem, és így még két üveg vizet is adtam a paradicsomléhez.
  • Kevergetve, közepes lángon felforraltam, közben ízesítettem sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel, valamint hozzáadtam a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát is.
  • Miután felforrt, belekerült a zeller és a leszűrt gersli, majd kis lángon készre főztem.
  • A főzési idő vége felé még utánaízesítettem, majd tálalásnál apróra vágott zellerzölddel hintettem meg.


2 megjegyzés:

  1. De szépen tálaltad, nagyon guszta! Érdekes a paradicsomlevest annyira nem szeretem, viszont minden mást, amiben paradicsom van, igen. Néha azért megeszem, de ezt a tiedet most szívesen megkóstolnám :-)

    VálaszTörlés
  2. Ó, nagyon ígéretesnek tűnik. A gersli és a balzsamecet újdonság nekem ennél a levesnél, de biztosan nagyon szeretném így is. Házi paradicsomléből pedig a legfinomabb.

    VálaszTörlés