Zelleres paradicsomleves árpagyönggyel 🍴

Két paradicsomleves (friss paradicsomleves túrógombóccal és milánói leves) már van a blogon, és itt a harmadik is, a Kifőztük gasztromagazin márciusi számából, Tündér receptje alapján. Ici-picit módosítottam az eredeti recepthez képest, egy nagyobb üveg házi paradicsomléből készítettem. Nagyon finom ez a változat is a zellerrel és a gerslivel, aki szereti a paradicsomlevest, feltétlenül próbálja ki. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   10 dkg árpagyöngy (gersli)
🍴   1 zellergumó
🍴   5 dkg vaj
🍴   1 evőkanál liszt
🍴   7,5 dl házi paradicsomlé
🍴   só, frissen őrölt fekete bors
🍴   1 vöröshagyma
🍴   barna cukor
🍴   balzsamecet
🍴   zellerzöld


Az árpagyöngyöt legalább 30 percre hideg vízbe áztatjuk, a zellert megpucoljuk és gyufaszálnyira gyaluljuk.
A vajat felhevítjük, a liszt hozzáadásával rántást készítünk. Felengedjük a paradicsomlével, a kiürült üvegbe vizet engedünk, és így még 2 üveg vizet is adunk a paradicsomléhez. Kevergetve, közepes lángon felforraljuk, közben ízesítjük sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel, valamint hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát is. Miután felforrt, belekerül a zeller és a leszűrt gersli, majd kis lángon készre főzzük.
A főzési idő vége felé még utánízesítjük, majd tálaláskor apróra vágott zellerzölddel hintjük meg.

Megjegyzések