Mogyorós-fehércsokoládés torta



Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
a tésztához:
3x2 tojásfehérje
3x1 csipet citromsav
3x15 dkg cukor
3x7,5 dkg vaj
3x1 teáskanál vaníliás cukor
3x11 dkg liszt
3x1 csipet szódabikarbóna
3x1 csipet só
3x5 evőkanál aludttej
a krémhez:
35 dkg fehér csokoládé
7,5 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
7,5 dkg porcukor
75 dkg mascarpone
10 dkg darált török mogyoró
a díszítéshez:
csokoládészív


A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütünk a következők szerint: a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a citromsavat és 4 dkg cukrot is. A vajat krémesre dolgozzuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekanalazzuk az aludttejet, és rövid ideig tovább keverjük. Rászitáljuk a sóval és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a fehérjehabbal együtt óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A tésztát a sütőpapírkoronggal borított tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és rácsra tesszük. A formát megtisztítjuk, és ugyanígy megsütjük a másik 2 lapot is.
A krémhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd onnan levéve langyosra hűtjük. Közben felhabosítjuk a vajat a porcukorral és a vaníliával, hozzátesszük a csokoládét és a mascarponét. Addig keverjük, amíg kissé sűrűbb krémet nem kapunk.
A tölteléket és a mogyorót 4 részre osztjuk.
A lapokat megtöltjük a krémmel és a mogyoróval, a felső lapra is krém és mogyoró kerül.
A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát, majd megszórjuk a megmaradt mogyoróval. Apró csokoládészívekkel díszítjük. Jól behűtve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése