Mogyorós, fehér csokoládés torta

Mogyoróval és mascarponés, fehér csokoládés krémmel töltött tortát hoztam az igazán édes ízek kedvelőinek. Szebben is lehet díszíteni, mondjuk tejszínhabrózsákkal, nálunk most apró csokoládészívek kerültek rá. A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
a tésztához:

  • 3 x 2 tojásfehérje
  • 3 x 1 csipet citromsav
  • 3 x 15 dkg cukor
  • 3 x 7,5 dkg vaj
  • 3 x 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 x 11 dkg liszt
  • 3 x 1 csipet szódabikarbóna
  • 3 x 1 csipet só
  • 3 x 5 evőkanál aludttej

a krémhez:

  • 35 dkg fehér csokoládé
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 7,5 dkg porcukor
  • 75 dkg mascarpone
  • 10 dkg darált török mogyoró

a díszítéshez:

  • csokoládészívek




  • A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütöttem a következők szerint: a tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam a citromsavat és 4 dkg cukrot is.
  • A vajat krémesre dolgoztam a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekanalaztam az aludttejet, és rövid ideig tovább kevertem.
  • Rászitáltam a sóval és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a fehérjehabbal együtt óvatos mozdulatokkal összeforgattam.
  • A tésztát a sütőpapírkoronggal borított tortaformába öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd kivettem a formából, és rácsra tettem.
  • A formát megtisztítottam, és ugyanígy megsütöttem a másik 2 lapot is.
  • A krémhez vízgőz fölött megolvasztottam a csokoládét, majd onnan levéve langyosra hűtöttem.
  • Közben felhabosítottam a vajat a porcukorral és a vaníliával, hozzátettem a csokoládét és a mascarponét.
  • Addig kevertem, amíg kissé sűrűbb krémet nem kaptam.
  • A tölteléket és a mogyorót 4 részre osztottam.
  • A lapokat megtöltöttem a krémmel és a mogyoróval, a felső lapra is krém és mogyoró kerül.
  • A maradék krémmel bevontam a torta oldalát, majd megszórtam a megmaradt mogyoróval.
  • Apró csokoládészívekkel díszítettem, majd jól behűtve kínáltam.


Megjegyzések