Mogyorós-fehércsokoládés torta 🍴

Mogyoróval és mascarponés, fehércsokoládés krémmel töltött tortát hoztam az igazán édes ízek kedvelőinek. Szebben is lehet díszíteni, mondjuk tejszínhabrózsákkal, nálunk most apró csokoládészívek kerültek rá. A recept megjelent a Kifőztük Magazin 2015. márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához:
a tésztához:
🍴   3x2 tojásfehérje
🍴   3x1 csipet citromsav
🍴   3x15 dkg cukor
🍴   3x7,5 dkg vaj
🍴   3x1 teáskanál vaníliás cukor
🍴   3x11 dkg liszt
🍴   3x1 csipet szódabikarbóna
🍴   3x1 csipet só
🍴   3x5 evőkanál aludttej
a krémhez:
🍴   35 dkg fehér csokoládé
🍴   7,5 dkg vaj
🍴   1 teáskanál vaníliakivonat
🍴   7,5 dkg porcukor
🍴   75 dkg mascarpone
🍴   10 dkg darált török mogyoró
a díszítéshez:
🍴   csokoládészívek


A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütünk a következők szerint: a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a citromsavat és 4 dkg cukrot is. A vajat krémesre dolgozzuk a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekanalazzuk az aludttejet, és rövid ideig tovább keverjük. Rászitáljuk a sóval és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a fehérjehabbal együtt óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A tésztát a sütőpapírkoronggal borított tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és rácsra tesszük. A formát megtisztítjuk, és ugyanígy megsütjük a másik 2 lapot is.
A krémhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd onnan levéve langyosra hűtjük. Közben felhabosítjuk a vajat a porcukorral és a vaníliával, hozzátesszük a csokoládét és a mascarponét. Addig keverjük, amíg kissé sűrűbb krémet nem kapunk.
A tölteléket és a mogyorót 4 részre osztjuk.
A lapokat megtöltjük a krémmel és a mogyoróval, a felső lapra is krém és mogyoró kerül.
A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát, majd megszórjuk a megmaradt mogyoróval. Apró csokoládészívekkel díszítjük, majd jól behűtve kínáljuk.

Megjegyzések