Fokhagymás-csilis tarja 🍴

Fokhagymás tarját gyakran szoktam készíteni, egyrészt mert egyszerűen elkészíthető, másrészt mert nagyon szereti az egész család. (Egyébként ez a recept a blogon az elsők között szerepelt, és hosszú ideig ez a bejegyzés volt a legnézettebb.) Hagyományosan zsírral készül, most viszont citromos-csilis olívaolajjal és sok-sok csilivel sütöttem, a fiúk nagy örömére. Az étel csípősségét persze a csili mennyiségével szabályozhatjuk, és nagyon dekoratív és mutatós a hússzeletek tetején a csiliszál. A recept a Fűszerész ajánlásával készült, és a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában jelent meg. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   1,8–2 kg csontos sertéstarja
🍴   2 dl citromos-csilis olívaolaj
🍴   1 csomag (4 g) csiliszál
🍴   1/2 kávéskanál őrölt csili
🍴   1 közepes fej (6-8 gerezd) fokhagyma
🍴   
a tálaláshoz:
🍴   friss kenyér vagy burgonyapüré


A húst vastagabb szeletekre vágjuk – egyszerűbb, ha vásárláskor felszeleteltetjük a hentessel. Az olívaolajhoz adjuk a kétféle csilit és a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd elkeverjük. A hússzeleteket a csilis pácba helyezzük, átforgatjuk, hogy mindenhol érje a fűszeres lé. Lefedve, hűtőben legalább 1 éjszakán át érleljük (de akár 1 napig is pácolhatjuk).
A tarjaszeletek mindkét oldalát megsózzuk, nagy tepsibe rakjuk, ráöntjük a páclevet, és kevés vizet is öntünk alá. Fóliával letakarjuk, és előmelegített, 210 fokos sütőben 1,5 órán át sütjük. Eltávolítjuk a fóliát, és a húst – időnként megfordítva és a szaftjával meglocsolva – megpirítjuk.
Friss kenyérrel kínáljuk, de burgonyapürével is nagyon finom.

Megjegyzések