Fiákergulyás

A receptre Horváth Rozi szakácskönyvében bukkantam. A fiákergulyás egyesek szerint békebeli bécsi egytálétel, virslivel készítve, tükörtojással és ecetes uborkával tálalva, míg mások szerint a gulyásnak e finom fajtája is magyar találmány. Az én levesem talán nem is igazi fiákergulyás, hiszen nélkülözi a virslit és az ecetes uborkát, ettől függetlenül nagyon finom, a hagyományos gulyáshoz képest paradicsomosabb, "savasabb", savanykásabb ízvilágú leves. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 nagy vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 80 dkg marhalábszár
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 8 g sűrített paradicsom
  • őrölt fűszerpaprika, só, őrölt bors, ételízesítő por, petrezselyemzöld
  • 3 sárgarépa
  • 4 nagyobb burgonya
  • 1-2 paradicsom




  • A kétféle hagymát megpucoltam, a húst kb. 1,5 centinyi kockákra daraboltam.
  • A vöröshagymát apró kockákra vágtam, és megdinszteltem a felhevített olajon.
  • A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, hozzáadtam a húst és felöntöttem kevés vízzel.
  • A tűzre visszatéve sóztam, borsoztam, belekerült a zúzott fokhagyma és a paradicsompüré is.
  • Kis lángon, a vizet szükség szerint pótolva addig főztem, amíg a hús már majdnem puha lett.
  • Hozzáadtam a megtisztított, felkarikázott répát, a felkockázott burgonyát és a cikkekre vágott paradicsomot (akit zavar, előzetesen távolítsa el a paradicsom héját).
  • Felöntöttem kb. 1,5 l vízzel, felforraltam, majd kis lángon készre főztem.
  • Közben utánaízesítettem, és a  főzési idő vége felé a durvára tépkedett petrezselyemzöldet is hozzáadtam.


Megjegyzések