Fiákergulyás 🍴

A receptre Horváth Rozi szakácskönyvében bukkantam. A fiákergulyás egyesek szerint békebeli bécsi egytálétel, virslivel készítve, tükörtojással és ecetes uborkával tálalva, míg mások szerint a gulyásnak e finom fajtája is magyar találmány. Az én levesem talán nem is igazi fiákergulyás, hiszen nélkülözi a virslit és az ecetes uborkát, ettől függetlenül nagyon finom, a hagyományos gulyáshoz képest paradicsomosabb, "savasabb", savanykásabb ízvilágú leves. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   2 nagyobb vöröshagyma
🍴   3–4 evőkanál olaj
🍴   80 dkg marhalábszár
🍴   4–5 gerezd fokhagyma
🍴   8 g sűrített paradicsom
🍴   őrölt pirospaprika
🍴   
🍴   frissen őrölt fekete bors
🍴   házi ételízesítő
🍴   petrezselyemzöld
🍴   3 sárgarépa
🍴   4 nagyobb burgonya
🍴   1–2 paradicsom


A kétféle hagymát megpucoljuk, a húst kb. 1,5 cm-es kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és megdinszteljük a felhevített olajon. A tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, és felöntjük kevés vízzel. A tűzre visszatéve sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Kis lángon, a vizet szükség szerint pótolva addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, a felkockázott burgonyát és a cikkekre vágott paradicsomot (akit zavar, előzetesen távolítsa el a héját). Felöntjük kb. 1,5 l vízzel, felforraljuk, majd kis lángon készre főzzük. Közben utánízesítjük, és a főzési idő vége felé a durvára tépkedett petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.


Megjegyzések