Citromos-csilis olívaolaj 🍴

Viszonylag gyakran szoktam ízesített, fűszeres olajakat készíteni. Nagyon sokféle zöld- és egyéb fűszerrel lehet próbálkozni, és aztán ezeket a finom olajokat salátákba, grillezett húsokra-zöldségekre, mártogatósokba, vagy a főzésnél ízesítésként is nagyon jól lehet használni. Egyik nagy kedvenc a citromos-csilis olívaolaj, egy kis babérral megbolondítva. Kitűnő salátákba, sült húsok alá, öntetekhez, stb. A recept most a Fűszerész támogatásával készült és megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   5 dl olívaolaj
🍴   3 biocitrom
🍴   4–5 egész csili
🍴   2 babérlevél


Az olajat lábasba öntjük.
Zöldséghámozóval levágjuk az alaposan megmosott gyümölcs héját, majd a csilivel és a babérlevéllel együtt az olajhoz adjuk. Közepes lángon kb. 95 fokosra hevítjük, majd 95-110 fokon 10 percig sütjük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, végül sterilizált üvegbe töltjük.
Szorosan lezárva, szobahőmérsékleten legfeljebb 2 hónapig áll el.

Megjegyzések