Aranymazsolás tésztalepény 🍴

Ezt a finom tésztalepényt tartalmas levesek utáni fogásként tudom ajánlani, bár 1-1 nagyobb kocka szerintem akár tízóraira vagy uzsonnára is tökéletesen megfelel. Nemrég gyönyörű, aranysárga, nagy szemű és főként puha mazsolát sikerült vennem (jumbo arany mazsola), amivel a lepény talán még különlegesebb és finomabb. Persze hagyományos mazsolával is készíthető, ebben az esetben javaslom sütés előtt rövid időre forró vízbe áztatni az aszalványokat. Kezdő házitündérek is bátran belevághatnak az elkészítésébe, mivel a tésztát még főzni sem kell, megpuhul a kefires-tejes masszában, amíg sül. A recept megtalálható a Kifőztük gasztromagazin 2015. márciusi számában is. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 25x36 cm-es tepsihez:
🍴   25 dkg fodros nagykocka tészta
🍴   10 dkg arany mazsola
🍴   15 dkg vaj
🍴   3 tojás
🍴   10 dkg cukor
🍴   1 teáskanál vaníliás cukor
🍴   1 citrom
🍴   2 dl tejföl
🍴   45 dkg kefir
🍴   5 dl tej
a sütőformához:
🍴   kevés vaj
🍴   zsemlemorzsa
a díszítéshez:
🍴   idénygyümölcs


A tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával.
A tésztát összeforgatjuk a mazsolával, egyenletesen a tepsibe szórjuk. A vajat megolvasztjuk, kicsit hűni hagyjuk. A tojást krémesre keverjük a kétféle cukorral és a citrom reszelt héjával, majd hozzádolgozzuk a langyosra hűlt vajat. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tejfölt és a kefirt, végül hozzáadjuk a tejet is. A masszát a mazsolás tésztára öntjük, és előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
Langyosan vagy jól lehűtve szeleteljük, porcukorral meghintve, lime-szeletekkel díszítve kínáljuk.

Megjegyzések