Vaníliás-fűszeres krém 🍴


Hozzávalók 10 adaghoz:
🍴   1 l tej
🍴   1 vaníliarúd
🍴   1 fahéjrúd
🍴   2 csillagánizs
🍴   5 szegfűszeg
🍴   2–3 evőkanál barna cukor
🍴   8 tojás
a tetejére:
🍴   1/2 evőkanál barna cukor
🍴   1/2 kávéskanál őrölt fahéj
a díszítéshez:
🍴   csokoládé


A tejet lábasba öntjük, kis lángon főzni kezdjük. Hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat, az apróbb darabokra tört fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a cukrot. Időnként megkeverve felforraljuk, majd letakarva kb. 5 percig hűlni hagyjuk.
Közben a tojást kézi habverővel egyneművé keverjük, majd – folyamatosan kevergetve – hozzászűrjük a forró, fűszeres tejet. A vajjal vékonyan kikent szufléformákat nagy, mély tepsibe rakosgatjuk, majd elosztjuk bennük a tojásos tejet (nyugodtan lehet majdnem teleszedni a formákat, a krém csak keményedni fog, térfogata nem nő meg). A tepsit meleg vízzel felöntjük úgy, hogy a formáknak kb. a 3/4-éig érjen a víz. Előmelegített, 170-180 fokos sütőben 40-45 percig gőzöljük a krémet. A sütőből és a tepsiből kivéve a formákat óvatosan megtörölgetjük, majd rácsra rakosgatjuk.
A cukrot elkeverjük a fahéjjal, és megszórjuk a krém tetejét, végül csokoládészeletekkel díszítjük.
Langyosan kínáljuk, de jól lehűtve is tálalható.

Megjegyzések