hétfő, február 23, 2015

Tea keksz - blogkóstoló 21. forduló

A blogkóstoló utóbbi jó néhány fordulójából idő hiányában kimaradtam, pedig nagyon szeretem ezt a "játékot". Most viszont jelentkeztem a Márti által bonyolított fordulóra, és számomra eddig ismeretlen blogot kóstolhattam, ChefTündérét. Jó szokásomhoz híven megmutatom, hogy mely receptek mozgatták meg leginkább a fantáziámat: grill csirkemell sajtmártással, sült céklakörettel, húsvéti kalács, növényi sajt cukkiniből, fahéjas-marcipános kalács, karfiolfelfújt medvehagymával és ami végül el is készült, a tea-keksz. Nézzetek szét Tündérnél, érdemes, nagyon jó kis recepteket találtam én is, a kalácsai, kenyerei pedig gyönyörűek. :) A hosszú bevezető után jöjjön a keksz-recept. Remélem, nem gond, egy ici-picit módosítottam az eredeti leíráshoz képest, de csak annyiban, hogy egy plusz hozzávalóval készültek nálam az aprósütik. Tündér, köszönöm ennek a nagyon finom keksznek a receptjét, Márti, köszönöm a játék lehetőségét. :) A kekszhez pedig sok sikert mindenkinek!


Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
  • 3 dl tejszín (30%-os)
  • 10 filter tea (nálam csipkebogyó)
  • 1 dkg liofilizált feketeribizli
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 14 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só


  • A tejszínt felforrósítottam, de nem forraltam fel.
  • Belekevertem a feketeribizlit, beletettem a filtereket is, és hagytam, hogy a ribizli puhuljon, a tea pedig ázzon.
  • Bő 1/2 óra elteltével a filtereket kivettem, jól kinyomkodtam, majd botmixerrel pürésítettem a gyümölcsös tejszínt (nem baj, ha maradnak benne kisebb gyümölcsdarabok).
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, beledaraboltam a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a tojássárgákat és a tejszínt, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem 1 órára.
  • A pihentetést követően kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam, és a keksz formázóval 5 x 5 cm-es lapokat szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, majd előmelegített, 160 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem (ahogy Tündér is írja, nem szabad túlsütni, mert könnyen kiszárad, megkeményedik).

7 megjegyzés:

  1. Remekül hangzik és gyönyörű!! Kedvet is kaptam a keksz-sütéshez. :-)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de gyönyörűek... Képzelem, milyen csodafinomak voltak!

    VálaszTörlés
  3. De szép a mintájuk! És finomak is lehetnek.
    Látom ti már várjátok a húsvétot :-) Jó is lenne már, ha jönne a tavasz...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép mintázatú kekszeket készítettél! :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek lettek ezek a kekszek! Tetszik a recept, fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Már láttam ilyen kekszkészítőt valahol, megírnád honnan lehet rendelni, ill. venni?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ajándékba kaptam, és nem tudom, hogy konkrétan honnan van. De a Facebook-on is többen kérdezték, ott ezt az oldalt ajánlották: http://www.cukraszdiszkont.hu/shop.php?id=4230837&idtip=1&idkod=258&valasztas=konkret_termek

      Törlés