szombat, január 31, 2015

Svéd vörösboros puncs

Ideért hozzánk is a hideg és a hó. Ilyen időben nagyon jól tud esni egy-két pohár forralt bor vagy puncs, akár a szabadban, akár a kandalló melege mellett fogyasztva. A gyümölcsös-vörösboros puncs után újabb vörösborral készült forró italt hozok, mégpedig a svéd vörösboros puncsot. A hagyományosnak mondható fűszerezés mellett nagyon kellemes ízt ad neki a fekete ribizli nektár, meg persze a finom konyak. Érdekessége, hogy mazsolaszemekre és mandulára tálaljuk, az ital elfogyasztása után ezeket a finomságokat is kikanalazhatjuk a pohár aljából. A recept a Kifőztük Magazin februári számában jelent meg, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 2 literhez:

  • 1,5 dl fekete ribizli nektár (25%-os)
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 2 narancs
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • néhány kardamommag
  • 2 (2 x 7,5 dl) üveg száraz vörösbor
  • 1 dl konyak
  • 4-5 evőkanál barna cukor

a tálaláshoz:

  • mag nélküli mazsola
  • tisztított mandula
  • citromszeletek




  • A nektárt 2,5 dl vízzel lábasba öntöttem.
  • Hozzáadtam a felszeletelt citromot, a narancsok lereszelt héját, a szegfűszeget, a fahéjat, a kardamommagot, és 5 percig kis lángon főztem.
  • Beleöntöttem a bort és a konyakot, felforrósítottam, de nem főztem.
  • Cukorral ízesítettem, leszűrtem.
  • A mazsolát forró vízzel leöblítettem, lecsepegtettem.
  • Néhány szem mazsolát és mandulát a poharakba tettem, és ráöntöttem a forró puncsot.
  • Negyedekre vágott citromszeletekkel tovább díszítettem, és azon forrón kínáltam.


4 megjegyzés:

  1. Imádom a puncsot, nyújtom a virtuális bögrém.... :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon felizgatott. Ritkán iszom alkoholt, de ez lenyűgöző már látványra is, gondolom, hogy ízre meg még inkább. Mentem a receptet, idén is lesz karácsony. :)

    VálaszTörlés
  3. Nem győzöm csodálni a fotóidat. Nagyon átjön a képek alapján az íz a harmónia :)

    VálaszTörlés