vasárnap, január 18, 2015

Savanyú káposzta leves módosan

Újabb finom, tartalmas leves a hideg napokra. Már a nevében is szerepel, hogy módos módra készül, hiszen a vitamindús káposzta mellett van benne sertéshús, egy kis főtt-füstölt tarja és még virsli is. Kellemesen savanykásnak és nem túl zsírosnak kell lennie. Mellé a friss, fehér kenyér már csak ízlés dolga, vele vagy nélküle mindenképpen finom. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 15-20 dkg főtt, füstölt tarja
  • 1 pár virsli
  • 2-3 dl tejföl




  • A húst kb. másfél centis kockákra vágtam, a virslit felkarikáztam, a tarját pedig kisujjnyi csíkokra metéltem.
  • A káposztát kicsit kinyomkodtam a levéből, és néhány vágással felaprítottam.
  • A kétféle hagymát megtisztítottam.
  • Az olajon megpirítottam az apró kockákra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a sertéscomb kockákat.
  • A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, elkevertem, és rögtön felöntöttem kevés vízzel.
  • Visszatettem a lángra, ízesítettem sóval és borssal, és lefedve, kis lángon félpuhára pároltam (ha szükséges, közben pótolom a vizet, de csak kevés legyen alatta).
  • Amikor a hús már félpuha volt, hozzáadtam a káposztát, felöntöttem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, felforraltam, majd újra lefedve, kis lángon főztem tovább.
  • Amikor már majdnem készen volt, beletettem a tarját és a virslit is, néhány percig még rotyogtattam.
  • Végül hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgoztam a tejfölt is, és még pár percig kis lángon főztem.


3 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon jó tartalmas leves! Ez után második fogás már nem is hiányzik :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az ilyen ízekben gazdag, "vitaminbomba" leveskéket. Főleg téli időszakban nálam is dobogós helyen van.

    VálaszTörlés
  3. Szépséges tálban finom leveske... A Nővérem a napokban emlegette, hogy hasonló levest főzött, már akkor elhatároztam, én is készítek a napokban. Mindent szeretek, ami savanyú káposztás. A múlt héten rakott káposztát ettem volna, el is küldtem a Férjem egy kg káposztáért. Hát nem fejeset hozott? :-)

    VálaszTörlés