Pikáns lencseleves



Hozzávalók 8-10 személyre:
50 dkg lencse
kb. 50 dkg füstölt sertéscomb
kevés olaj
1 nagy vöröshagyma
4–5 gerezd fokhagyma
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
őrölt fekete bors
4–5 babérlevél
citromlé
2–3 közepes burgonya
2 evőkanál liszt
3–4 dl tejföl


A lencsét a főzést megelőző este megmossuk, éjszakára beáztatjuk. Másnap a húst 1 cm-es kockákra, a megtisztított vörös- és fokhagymát apróra vágjuk. Nagy lábasban, kevés olajon pirítani kezdjük a húst, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát is. Néhány perc után belekerül a megpucolt és karikákra vágott sárgarépa és petrezselyem, majd röviddel ezután a leszűrt lencse is. Felöntjük vízzel, ízesítjük a babérlevéllel, borssal és sóval. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon a hús puhulásáig főzzük. Közben megtisztítjuk, megmossuk és a húshoz hasonló nagyságúra daraboljuk a burgonyát, a főzési idő vége felé a leveshez adjuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel a kész leveshez adjuk, és még néhány percig főzzük. Végül utánízesítjük: sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlével pikánssá tesszük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. januári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése