2015. január 21., szerda

Marcipános-almás kocka

Finom, pihe-puha tésztájú sütemény, marcipánnal, mákkal, almával. Könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, csak bírjuk kivárni, amíg kihűl és szeletelni tudjuk. A tetejét csak porcukorral hintettem meg, de el tudom képzelni egy kis almazselével lekenve vagy tejszínhabrózsákkal kínálva is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 25 x 32 cm-es tepsihez:

  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg kristálycukor
  • 25 dkg marcipán
  • 4 tojás
  • 5 dkg darált mák
  • 35 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 4 evőkanál rum
  • 4-5 savanykás alma

a tetejére:

  • kevés porcukor




  • A vajat először magában, majd a cukorral - kézi mixer segítségével - kikevertem.
  • Nagy lyukú reszelőn hozzáreszeltem a marcipánt, jól elkevertem vele.
  • Ezután egyesével, még mindig kézi mixert használva, beledolgoztam a tojásokat.
  • A sütőport átszitáltam, elkevertem a liszttel és a mákkal, majd a tésztához adtam.
  • Egyidejűleg hozzáöntöttem a tejet és a rumot is, és fakanállal, óvatos mozdulatokkal egyneművé kevertem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, kanál fejével szép egyenletes vastagságúra simítottam.
  • Az almákat megmostam, meghámoztam, negyedeltem, majd a magház eltávolítása után minden negyedet további 4-4 cikkre vágtam.
  • Az almacikkeket szép sorban a tésztába rakosgattam, gömbölyű felükkel felfelé (jól bele lehet nyomni a tésztába, akár a tészta aljáig, a tepsiig is).
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöttem, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
  • Kockákra szeletelve, porcukorral meghintve kínáltam.