Krémes tejberizs

Nagyon hosszú és még sűrűbb ez a hétvégénk, nem is részletezem. Csak egy gyors desszertre volt idő és energia, meg egy-két rossz fotóra. De megörökítem a blogon, mert a tejberizs rizottó rizzsel és tejszínnel főzve talán még finomabb a jól megszokottnál. Kínálhatjuk csak magában, vagy rétegezve mondjuk csokoládéval - mint most is -, vagy valamilyen finom, pikáns lekvárral. A receptért hálás köszönet Maxnak, akinél meglátni és megszeretni ezt a finomságot egy pillanat műve volt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 db 3 dl-es pohárhoz:

  • 1 l tej
  • 3 dl habtejszín (30%-os)
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 25 dkg rizottó rizs

a rétegezéshez:

  • kb. 10 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 1 dl habtejszín (30%-os)
  • 1 kávéskanál cukor
  • kevés kakaópor




  • Nagy lábasba öntöttem a tejet és a tejszínt, kis lángon melegíteni kezdtem.
  • Amikor már majdnem felforrt, hozzáadtam a kétféle cukrot és a rizst, majd hagytam felforrni.
  • Takarék lángon, letakarva 30-35 perc alatt készre főztem, közben időnként meg-megkevertem.
  • Miután készre főtt, elzártam alatta a lángot, és letakarva hagytam, hogy a rizsszemek felszívják a tejszínes tejet és puhuljanak.
  • Közben a csokoládét késes aprítóval felaprítottam.
  • A még forró rizs felét a poharakba kanalaztam, elosztottam rajtuk a csokoládét, majd újabb rizsréteg következett.
  • Szobahőmérsékleten hagytam szinte teljesen kihűlni.
  • A díszítéshez a tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a cukrot is.
  • A tejberizs tetejére simítottam a habot, majd sablon segítségével a kakaóporral díszítettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.


Megjegyzések