2015. január 4., vasárnap

Gesztenyés tekercs

A gesztenyés tekercs is a nagy családi kedvencek közé tartozik, hosszú évek óta készítjük rendszeresen. Nagyon finom az íze, egyik nagy előnye, hogy nem kell sütni, a másik pedig, hogy alufóliába csomagolva hűtőszekrényben akár egy hónapig is eláll, tehát jó előre el lehet készíteni. Épp ezért, mivel ilyen jól eláll, egyszerre 6-8 tekercset szoktam csinálni, így egy ideig nincs gond az édességre. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 tekercshez:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 36 dkg vaj (margarin is lehet)
  • 15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl rum
a töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 12 dkg vaj (margarin is lehet)
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék
a mázhoz:
  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj


  • A "tészta" hozzávalóit egy tálban, kézzel összedolgoztam. (Akkor jó, amikor már a cukor elolvadt benne.)
  • A töltelékhez a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, majd a többi hozzávalóval együtt szintén a cukor olvadásáig gyúrtam.
  • Egy tiszta konyharuhát megvizeztem, kiterítettem, és a kekszmassza 1/4-ét nedves kézzel, illetve vízbe mártott késsel kenegetve kb. 18 x 24 cm-es téglalappá formáztam rajta.
  • A gesztenyetöltelék 1/4-ét rásimítottam, majd a konyharuha segítségével felgöngyöltem.
  • Ugyanígy jártam el a maradék masszával és töltelékkel, összesen 4 rudat készítve, és a tekercseket legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A mázhoz a tortabevonót az olajjal együtt vízgőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a tekercseket, amik újra hűtőbe kerültek.
  • Közvetlenül tálalás előtt szeleteltem.