vasárnap, január 04, 2015

Gesztenyés tekercs

A gesztenyés tekercs is a nagy családi kedvencek közé tartozik, hosszú évek óta készítjük rendszeresen. Nagyon finom az íze, egyik nagy előnye, hogy nem kell sütni, a másik pedig, hogy alufóliába csomagolva hűtőszekrényben akár egy hónapig is eláll, tehát jó előre el lehet készíteni. Épp ezért, mivel ilyen jól eláll, egyszerre 6-8 tekercset szoktam csinálni, így egy ideig nincs gond az édességre. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 tekercshez:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 36 dkg vaj (margarin is lehet)
  • 15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl rum
a töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 12 dkg vaj (margarin is lehet)
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék
a mázhoz:
  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj


  • A "tészta" hozzávalóit egy tálban, kézzel összedolgoztam. (Akkor jó, amikor már a cukor elolvadt benne.)
  • A töltelékhez a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, majd a többi hozzávalóval együtt szintén a cukor olvadásáig gyúrtam.
  • Egy tiszta konyharuhát megvizeztem, kiterítettem, és a kekszmassza 1/4-ét nedves kézzel, illetve vízbe mártott késsel kenegetve kb. 18 x 24 cm-es téglalappá formáztam rajta.
  • A gesztenyetöltelék 1/4-ét rásimítottam, majd a konyharuha segítségével felgöngyöltem.
  • Ugyanígy jártam el a maradék masszával és töltelékkel, összesen 4 rudat készítve, és a tekercseket legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A mázhoz a tortabevonót az olajjal együtt vízgőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a tekercseket, amik újra hűtőbe kerültek.
  • Közvetlenül tálalás előtt szeleteltem.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és igen finom szeretjük mi is! Tetszik a recepted egyszer majd elkészítem a recepted alapján is!

    VálaszTörlés
  2. Hú ezt én is imádom...úgyhogy nem készítem el,mert addig tömném magamba amíg tartana:)

    Szeretettel kívánok örömteli pillanatokat,egészséget,békességet az új évre!

    VálaszTörlés
  3. Ez nálam is befutó, főleg azért mert nem kell sütni és nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, ezt ismerem :-) Nem vagyok oda a gesztenyéért - de ezért a tekercsért viszont igen! Isteni finom!

    VálaszTörlés
  5. Imádom ezeket a jó, gyors és pofonegyszerű receptjeidet, viszem is:-))))

    VálaszTörlés
  6. Kedves Hajni, én is boldog új évet kívánok Nektek! :)
    Nagyon mutatós ez a tekercs. Imádom a gesztenyét, most szívesen megennék 2-3 darabot ebből a finomságból. :)

    VálaszTörlés
  7. Ó, ez tényleg egy nagyon finom nassolni való. Gyakran készítem én is, de hogy el tudott volna állni, hmmm ... arra nálunk még nem volt példa. Finomságokban gazdag, boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Ez aztán fincsi lehet, nagy előnye, hogy még sütni sem kell :)

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Nekem soknak tünt a vaj.kerestem keksztekercs receptet,amibe még vajat sem tesz!Azért 25 dkg.ot beletettem ,de így meg nem állt össze.maradt a tej!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, azért remélem, tejjel is sikerült és összeállt a tészta. Mi ennyi mennyiségű vajjal szoktuk készíteni, és nem csak én, hanem a családban többen is ezt a receptet használjuk. Mindig jól sikerült, kell ennyi vaj ennyi kekszhez és cukorhoz.

      Törlés