péntek, augusztus 29, 2014

Berlini szendvics

Ráérősebb, hétvégi napok finom reggelije lehet a berlini szendvics. Bármilyen maradék főtt, füstölt hús jól felhasználható hozzá, nálam most tarjából készült. A tükörtojást ízlés szerint lágyabbra vagy keményebbre sütjük, fűszerezzük, és végül a szendvics tetejéről nem maradhat el az apróra vágott snidling. Sok-sok friss zöldséggel, paradicsommal, paprikával, uborkával, egy-egy csésze tejjel vagy teával tökéletes reggeli, vagy egy-két pohár sörrel tökéletes uzsonna, vacsora. :) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 nagy szelet magvas kenyér
  • vaj
  • 10 dkg főtt, füstölt tarja
  • kevés olaj
  • 12 fürjtojás vagy 2 nagy tyúktojás
  • só, őrölt bors, snidling




  • A kenyérszeleteket megkentem vajjal, elosztottam rajtuk az apró kockákra vágott tarját.
  • A fürjtojásból a szokott módon két tükörtojást sütöttem (csak addig kell sütni, amíg a fehérje megkeményedik, megsül), sóztam, borsoztam.
  • A kész tükörtojásokat a tarjakockákra fektettem, és megszórtam apróra vágott snidlinggel.


kedd, augusztus 26, 2014

Joghurt házi müzlivel, vegyes erdeigyümölcs-dzsemmel

Ha a joghurtot is házilag készítettem volna, akkor elmondhatnám, hogy minden házi készítésű ebben a finom pohárdesszertben. Illetve lehet pohárdesszert, de akár tápláló reggeliként is funkcionálhat. A mézes, pirított müzlit alig tudtam megmenteni hozzá, a gyerkőcök - főleg nagyfiam - csak így, önmagában, "szárazon" is rendesen rájártak, annyira ízlett nekik. (A müzli sok lesz a négy pohárhoz, de a maradék egyrészt jól záródó üvegben eltartható, másrészt finomsága miatt nem lesz gond a felhasználásával.) A görög joghurtra került egy kis vegyes erdeigyümölcs-dzsem, ezt a mézes müzlivel szórtam meg, majd még néhány pöttyintésnyi joghurt és egy kis friss gyümölcs. Mennyei! :) Egyébként el tudom képzelni pl. mazsola helyett aszalt sárgabarackkal, az erdeigyümölcs-dzsem helyett pedig sárgabaracklekvárt tennék bele. Az aszalványok függvényében variálhatjuk a dzsemet/lekvárt és a tetejére kerülő gyümölcsöket. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 nagy pohárhoz:
a müzlihez:

  • 20 dkg nagy szemű zabpehely
  • 5 dkg kókuszchips
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg méz
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg mazsola

a poharakba:

  • 4 kis pohár görög joghurt (4 x 180 g)
  • 4 x 2-3 evőkanál vegyes erdeigyümölcs-dzsem
  • 4 x 2-3 evőkanál müzli
  • kevés friss málna, szeder, kék áfonya




  • A müzlihez elkevertem a zabpelyhet, a kókuszchips-et, a szeletelt mandulát, a cukrot és a sót.
  • A mézet és az olajat kis lángon forróra melegítettem, majd a keverékre öntöttem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem, elegyengettem, majd előmelegített, 150 fokos sütőben kb. fél óra alatt ropogós pirosra sütöttem (közben többször megkevertem, hogy egyenletesen piruljon).
  • A sütőből kivéve hozzákevertem a mazsolát és hagytam teljesen kihűlni, eközben is megkevertem néha.
  • A poharak aljába kanalaztam a joghurt, keveset meghagytam a tetejére is.
  • A joghurtra került a finom dzsem, ezt a pirított müzlivel szórtam meg.
  • Végül megpötyögtettem még a maradék kevés joghurttal, díszítettem a friss gyümölcsökkel és kevéske müzlivel, és azonnal tálaltam.


vasárnap, augusztus 24, 2014

Nanaimo torta

Régóta szemezek már ezzel a sütivel, nagyon sokféle verziója kering a neten, szinte ahány ház, annyi nanaimo szelet. :) Végül is a Kifőztük Magazin júniusi számából, Szepyke leírása, valamint az eredeti recept alapján készítettem, csak nálam tortává avanzsált, és mint ilyen, kapott pluszban egy kis díszítést a tetejére. A tömény édességeket kedvelőknek való recept, akik pedig nem ragaszkodnak a túlzottan édes ízhez, a krémben a cukor mennyiségét nyugodtan csökkentsék le. Az alapban a kókuszchips helyett használhatunk kókuszreszeléket, a mandula pedig dióval helyettesíthető. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
az alaphoz:

  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 6,5 dkg kókuszchips
  • 5 dkg mandula

a krémhez:

  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejszín
  • 2 dkg főzés nélküli vaníliaízű pudingpor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 23 dkg porcukor

a tetejére:

  • 13 dkg ét tortabevonó
  • bő 1 evőkanál étolaj
  • kókuszchips




  • A kókuszchips-et és a mandulát késes aprítóval nem túl apróra vágtam, majd elkevertem a keksszel.
  • A vajat kis lángon felmelegítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a cukrot és a kakaóport, valamint a masszát habverővel folyamatosan keverve az enyhén felvert tojást is hozzáadtam.
  • A tűzre visszatéve kis lángon, állandó keverés mellett főztem, sűrítettem néhány percig.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliakivonatot, és a masszát a kekszes részre öntöttem, jól elkevertem vele.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, kanál fejével szépen elegyengettem, és legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A krémhez a vajat először magában, majd a többi hozzávalóval szép, sima krémmé kevertem.
  • A jól lehűlt kekszes alapra simítottam, és a tortát visszatettem a hűtőbe újabb 1 órára.
  • Végül a tortabevonót vízgőz fölött az olajjal összeolvasztottam, és bevontam vele a torta tetejét, majd rögtön megszórtam kevés kókuszchips-szel.
  • Ismét a hűtőbe került egy-két órára, majd eltávolítottam a tortakarimát, és forró vízbe mártott késsel szeleteltem a tortát.


szombat, augusztus 23, 2014

Aratók babgulyása

Ha van lehetőségünk a szabadban, bográcsban főzni, aratási időtől függetlenül bármikor elkészíthetjük ezt a finom erdélyi ételt. Fehér babbal, füstölt csülökkel és tárkonnyal készül, persze kerül bele egy kis paradicsom, paprika, fokhagyma is, végül pedig burgonya és csipetke. Ízlés szerint lehet hígabbra vagy sűrűbbre, enyhébbre vagy csípősebbre főzni, kinek-kinek kedve szerint. Csak ajánlani tudom, finom, tartalmas étel, persze nem maradhat el mellőle a finom fehér kenyér sem. A recept a Kifőztük Magazin augusztusi számában is megjelent, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 8-10 személyre:

  • 6 evőkanál olaj
  • 3 vöröshagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 1-1,2 kg füstölt csülök
  • 50 dkg fehér szárazbab
  • 3 paradicsom
  • 4-5 zöldpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág tárkony
  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg csipetketészta




  • A szárazbabot a főzést megelőző este megmostam, hideg vízbe áztattam.
  • A csülköt kicsontoztam, falatnyi darabokra vágtam.
  • A megtisztított vöröshagymát felaprítottam, és a bográcsba öntött, felhevített olajon megpirítottam.
  • A tűzről levéve megszórtam pirospaprikával, és rögtön felöntöttem kevés vízzel.
  • Visszatettem a tűzre, hozzáadtam a húst.
  • Annyi vizet öntöttem rá, amennyi éppen ellepte, és félpuhára főztem.
  • A bográcsba tettem a leszűrt babot, a megtisztított és kockákra vágott paradicsomot, paprikát, a zúzott fokhagymát, a megmosott és szárról leszedett tárkonyleveleket.
  • Ismét öntöttem hozzá vizet - a főzés közben folyamatosan hozzáadott vízzel szabályozhatjuk a leves sűrűségét.
  • A hús sósságát is figyelembe véve ízesítettem kevés sóval.
  • Mérsékelt lángon addig főztem, amíg minden szinte teljesen puha nem lett.
  • Végül hozzáadtam a megtisztított, meghámozott, kockákra vágott burgonyát, a csipetketésztát, és készre főztem.
  • Friss fehér kenyérrel tálaltam.


csütörtök, augusztus 21, 2014

Juhtúrós stangli

Nagyon szeretjük a juhtúróval készült ételeket, különösen a sörkorcsolyákat. Most stangliba került a finom túró, a stanglik teteje ízesítve és díszítve őrölt köménnyel és reszelt sajttal. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a tésztájával nagyon könnyű dolgozni, összeállítás után pedig csak fél óráig kell pihentetni a tésztát, és már süthetjük is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt kömény
  • 6-8 dkg reszelt trappista sajt




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a juhtúrót, a tejfölt és a tojássárgákat, és egyneművé gyúrtam.
  • Cipóvá formáltam, fél órán keresztül a gyúródeszkán pihentettem.
  • Végül jó fél centi vastagra nyújtottam, lekentem az enyhén felvert tojással, megszórtam őrölt köménnyel és reszelt sajttal.
  • Kb. 10 cm széles csíkokra, majd ezeket 1,5 cm széles rudakra szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a stanglikat, és előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt ropogós pirosra sütöttem.


kedd, augusztus 19, 2014

Bazsalikomos-cukkinis haltekercs

Grillezésre tökéletesen alkalmas a cukkini és a hal is. Együtt is nagyon finomak, főleg, ha sütés előtt - mondjuk egy éjszakán át - finoman fűszerezve még pácolódnak is. A bazsalikomlevelek is nagyon jól passzolnak az ízvilághoz, nem érdemes kihagyni belőle. Aki szereti, akár padlizsánnal is készítheti, ugyanígy vékony, hosszú padlizsánszeletekbe tekerve a halhúst. Akár cukkinivel, akár padlizsánnal készül, mindenképpen diétás, szénhidrátszegény, emellett nagyon finom étel. A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin augusztusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 16 tekercshez:

  • 1 kg fagyasztott tőkehalfilé
  • frissen őrölt bors
  • citromlé
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 2 zsenge cukkini
  • olívaolaj




  • A cukkiniket megmostam, és a héjukat is meghagyva, hámozóval szép, vékony, hosszú szeleteket vágtam belőlük.
  • A halfiléket felengedtem, papírtörlővel felitattam róluk a nedvességet, majd 4-5 cm széles és kb. 10 cm hosszú szeletekre vágtam.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és citromlével.
  • Minden haldarabra néhány bazsalikomlevelet tettem, feltekertem, majd 1-1 cukkiniszelettel körbecsavartam.
  • A tekercseket fogvájóval megtűztem, és olívaolajjal meglocsolva néhány órára hűtőbe tettem.
  • A jól lecsepegtetett haltekercseket faszénparázs fölött körbesütöttem, a sütés megkezdése után eltávolítottam a fogvájókat.


szombat, augusztus 16, 2014

Meggyes túrótorta

Sütés nélküli finomság a Kifőztük Magazin augusztusi számából, a konyhában kevésbé jártas háziasszonyok is bátran belevághatnak az elkészítésébe. Az alap a már jól bevált mogyorós-marcipános-tejcsokoládés morzsatészta, erre kerül a tejfölös-túrós-zselatinos töltelék, meggyel dúsítva. Szezonon kívül természetesen készülhet befőtt vagy fagyasztott gyümölccsel is, mindkét esetben jól csepegtessük le a meggyet. Végül pedig gyümölcskocsonyaporból zselét varázsolunk a tetejére, és alig bírjuk kivárni a dermedési időt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
az alaphoz:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg pirított török mogyoró
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg babapiskóta
  • 15 dkg marcipán

a krémhez:

  • 30 dkg meggy (lehet befőtt vagy fagyasztott is)
  • 8 lap zselatin
  • 5 dl tejföl
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 12 g vaníliás cukor

a tetejére:

  • 1 csomag (10 dkg) piros színű gyümölcskocsonyapor
  • 3 dl víz
  • kókuszreszelék




  • Az alaphoz késes aprítóval felaprítottam a mogyorót, a tejcsokoládét és a babapiskótát, a marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A vajat habosra kevertem, majd kézzel összedolgoztam a többi hozzávalóval.
  • A masszát kapcsos tortaformába öntöttem, belenyomkodtam, kanál fejével simára egyengettem.
  • A krémhez a meggyet megtisztítottam, kimagvaltam, szűrőben hagytam jól lecsepegni. (Ha befőttet vagy fagyasztottat/felengedettet használunk, akkor is jól csepegtessük le.)
  • A tejfölt elkevertem a kétféle cukorral és a burgonyanyomón áttört túróval.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam, majd kevés forró vízben feloldottam.
  • A krémből néhány kanálnyit hozzáadtam, elkevertem, és beledolgoztam a túrókrémbe.
  • Végül óvatosan beleforgattam a lecsepegtetett meggyet is.
  • A masszát a tortaformába öntöttem, a tetejét elsimítottam, és néhány órára hűtőbe tettem.
  • A gyümölcskocsonyaporból a tasakon lévő utasítás szerint zselét készítettem, és bevontam vele a torta tetejét, majd egy éjszakán át hűtőben dermesztettem.
  • Másnap óvatosan eltávolítottam a tortakarimát, és a torta szélét körben megszórtam kevés kókuszreszelékkel.


csütörtök, augusztus 14, 2014

Tojásos tök

A tökből leggyakrabban főzelék készül - nálunk is. Most viszont egy nagyon egyszerű, mégis finom fogást választottam, egy kis újhagymával és tojással készítettem el. Előételként vagy köretként kínálhatjuk, sok sikert hozzá! A recept a Kifőztük Magazin augusztusi számában is megjelent.


Hozzávalók:
  • 1 zsenge tök (kb. 80 dkg)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csomó újhagyma
  • só, frissen őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 6 tojás


  • A tököt megmostam, végeit levágtam, meghámoztam, majd hosszában négyfelé hasítottam, és a belső, magos részt eltávolítottam.
  • A tök húsát 1/2 cm-es szeletekre vágtam.
  • A hagymát megtisztítottam, majd keveset a zöld szárrészből is felhasználva felkarikáztam.
  • Az olajat felhevítettem, megpirítottam rajta a hagymát.
  • Hozzáadtam a tökszeleteket, ízesítettem sóval és borssal.
  • Puhára pároltam, majd zsírjára sütöttem.
  • Ráöntöttem az enyhén felvert tojást, és óvatosan kevergetve készre sütöttem.
  • Durvára vágott petrezselyemzölddel meghintve azonnal tálaltam.

hétfő, augusztus 11, 2014

Csípős kukoricaleves

Időnként rajtunk marad a főtt kukorica, bármilyen finom, néha bizony megmarad néhány cső. A maradék felhasználására jó alternatíva ez a leves, csípőssége a csilipaprika mennyiségével szabályozható. Húsleves híján vízzel is készíthetjük, ebben az esetben pluszban kell még fűszerezni, és szezonon kívül készülhet konzerv kukoricából is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanál olaj
  • 20 dkg bacon
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 csilipaprika
  • kb. 50 dkg főtt kukorica
  • 1,5 l húsleves
  • 5 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő



  • A főtt kukoricáról levagdostam a szemeket, a bacont vékony csíkokra, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágtam.
  • A felhevített olajon megpirítottam a szalonnacsíkokat, majd a hagymakockák hozzáadásával tovább pirítottam.
  • Belekerült a petrezselyemzöld, a felkarikázott csili és a főtt kukorica is, majd felöntöttem a húslevessel és a tejszínnel.
  • Kevéske sóval ízesítve készre főztem.
  • A keményítőt elkevertem pár kanálnyi vízzel, és besűrítettem vele a levest.
  • Néhány percig még főztem, majd tálaltam.

vasárnap, augusztus 10, 2014

Vödrös savanyúság 2

A hidegen összekeverendő alaplével készülő vödrös savanyúság receptje már fenn van a blogon, nemrég pedig a facebook-on kaptam kérdést a felforralt alaplével kapcsolatban. Akkor jöttem rá, hogy bizony még nem tettem fel, pedig szinte minden évben savanyítok ezzel a módszerrel is. Idén két 10 literes vödörben készült, az egyikben csak uborka, a másikban uborka, zöldparadicsom, pici cukkini, karfiolrózsák vegyesen. Mindkettő finom, ki-ki tetszése szerint variálhatja a savanyítandó zöldségfélék arányát. Érdemes kísérletezni a zöldségekkel és a felöntőlével is, ízlés szerint lehet akár kicsit ecetesebbre, savanyúbbra vagy édesebbre készíteni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):

  • 2,4 l víz
  • 1,6 l fehérborecet
  • 12 dkg só (nem jódozott!)
  • 60 dkg cukor
  • 1 csomag (20 g) egész fekete bors
  • 1 csomag (20 g) mustármag
  • 1 csomag (20 g) koriandermag
  • 2 teáskanál nátrium-benzoát
  • 2 teáskanál borkénpor




  • A vizet nagy lábasban melegíteni kezdtem.
  • Szép sorban hozzáadtam a többi hozzávalót is, és időnként megkeverve felforraltam, pár percig kis lángon főztem.
  • Elzártam, hagytam teljesen kihűlni.
  • Végül a kihűlt levet a vödörbe öntöttem, ezután már lehet is belerakni az előzetesen alaposan megtisztított savanyítani valókat: uborkát, karfiolt, zöldparadicsomot, kisdinnyét, pici cukkinit, patisszont, almapaprikát, sárgarépát, gyöngyhagymát, stb. (Ízlés szerint tehetünk a lébe néhány alaposan megtisztított kaporszálat, meggyfalevelet, borsikafüvet is.)
  • A zöldségféléket folyamatosan rakhatjuk a vödörbe; miután beletettük a felöntőlébe, néhány napig naponta finoman keverjük át a vödör tartalmát, hogy a zöldségeket mindenhol érje a lé.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk, kb. 1 hónapos érlelés után már fogyasztható is.
  • Jó tanács! A vödörbe kézzel lehetőleg ne nyúljunk, ajánlott a zöldségek kiszedéséhez facsipeszt használni.


péntek, augusztus 08, 2014

Szerecsendiós fagylalt

Úgy tűnik, hogy hétvégén végre zavartalan napsütés és igazi nyáridő várható, eső, borult ég, mennydörgés és villámlás nélkül. Fűszeres fagylaltot hozok, szerecsendiós-fahéjasat. Kisebb adagban készítve fagylaltgéppel is készíthető, de anélkül is finom, fűszeres hűsítő desszertet varázsolhatunk az asztalra. A recept a Kifőztük Magazin augusztusi számában is megjelent, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a fagylalthoz:

  • 1 csomag (40 g) vaníliaízű pudingpor
  • 2 csapott evőkanál + 5 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1,4 dl habtejszín
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 25 dkg mascarpone

a díszítéshez:

  • őrölt fahéj




  • A pudingporból 2 evőkanál cukorral és a tejjel a szokott módon pudingot főztem.
  • Gyakran megkeverve hagytam teljesen kihűlni.
  • Közben a tejszínt 5 dkg cukorral, a fahéjjal és a szerecsendióval kis lángon felforraltam, és szintén hűlni hagytam.
  • A mascarponét kézi habverővel elkevertem, hozzáadtam a pudingot és a fűszeres tejszínt.
  • A keveréket alacsony falú hűtődobozba simítottam, fagyasztóba tettem.
  • Félóránként botmixerrel átkevertem, összesen 5-6 alkalommal.
  • Tálalás előtt kb. negyedórával kivettem a fagyasztóból, a gombócokat végül fahéjjal meghintve kínáltam.


vasárnap, augusztus 03, 2014

Szalámisaláta sajttal

Hogy a szalámi ne mindig csak a szendvicsbe kerüljön, készítsünk vele salátát! :) Egy kis sajttal és uborkával kiegészítve, ecetes-olajos öntettel igazán finom saláta a végeredmény. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júliusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 20 dkg szalámi
  • 25 dkg edami sajt
  • 35-40 dkg kígyóuborka
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • só, cukor, fokhagymapor, kapor
  • 3 evőkanál olívaolaj




  • A szalámit és az uborkát először 3-4 mm vékony karikákra, majd a karikákat keskeny hasábokra vágtam.
  • A sajtot ugyanilyen nagyságúra daraboltam.
  • A kaprot megmostam, a nedvességet leitattam róla, majd apróra vágtam.
  • Az öntethez jól elvegyítettem az ecetet csipetnyi sóval, cukorral és fokhagymaporral, végül az olajjal és 1 evőkanál forró vízzel elkeverve sűrítettem.
  • A feldarabolt szalámit, uborkát, sajtot és az aprított kaprot az öntetbe forgattam.
  • Friss vagy pirított, megvajazott kenyérrel tálaltam.