vasárnap, június 22, 2014

Cseresznyés csokitorta

Nagggyon csokis tortát sütöttem, a tésztába és a krémbe is került a magas kakaótartalmú csokiból. A kissé tömör, de a mandulával nagyon finom ízű tésztán csücsülnek a cseresznyeszemek, amiket befed a tömény csokikrém. A kakaópor és a csokiforgács a tetején már csak ráadás. :) A tésztához nagyon jól passzol a rumban ázott gyümölcs és az egyáltalán nem édes krém íze, csokirajongóknak nagyon tudom ajánlani. Ha pedig édesebb desszertre vágyunk, nyugodtan tegyünk a krémbe is kevéske cukrot. Kissé időigényes és nem egyszerű elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortaformához:
a töltelékhez:
  • 35 dkg kimagozott cseresznye
  • 2 evőkanál rum
a krémhez:
  • 20 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 45 dkg tejszín
a tésztához:
  • 14 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál rum
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg pirított mandula
a díszítéshez:
  • csokoládéforgács
  • cukrozatlan kakaópor


  • A cseresznyét kimagoztam, kettévettem a szemeket, és 6 órán keresztül áztattam a rumban (közben kicsit magába is szívta az alkoholt).
  • A sütés előtt elkészítettem a krém alapját: felforraltam a tejszínt, és ráöntöttem a feldarabolt csokoládéra.
  • Addig kevergettem, amíg a csoki teljesen fel nem olvadt a tejszínben, majd hagytam teljesen kihűlni, végül hűtőbe tettem.
  • A tésztához vízgőz fölött megolvasztottam a csokit a vízzel.
  • A vízgőzről levéve hozzákevertem a rumot és a tojások sárgáját.
  • A vajat habosra, krémesre kevertem a cukorral, majd beledolgoztam a csokis-tojásos keveréket is.
  • A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és a darált mandulával és átszitált liszttel váltakozva a csokis masszába forgattam.
  • A sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. félóra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam kicsit hűlni, majd a tortaformából rácsra téve teljesen kihűtöttem.
  • Amikor kihűlt, visszatettem az időközben megtisztított tortaformába, körépattintottam a karimát is.
  • A tészta tetejére halmoztam a leszűrt cseresznyeszemeket.
  • A hűtőből kivett csokis tejszínt gépi habverővel könnyű krémmé kevertem, majd a cseresznyére halmoztam.
  • A kész tortát néhány órára hűtőbe tettem.
  • Végül késsel finoman körbevágtam, levettem róla a tortakarimát, csokoládéforgáccsal és cukrozatlan kakaóporral díszítettem.

csütörtök, június 19, 2014

Füstölt sajtos snack

A medvehagymás sajtos tallér sütésekor jött a kérdés a facebook-on, hogy ostyasütő hiányában hogyan lehetne tallért sütni? Hát, ha nem is tallért, de ilyen aranyos kis falatkákat tudunk sütni gofrisütővel, ami azért gyakrabban előfordul a háztartásokban. Az ötletet évekkel ezelőtt láttam egy külföldi oldalon, a recept pedig a jól bevált sajtos tallér receptje - most füstölt sajttal készítve. A sütési idő függ a gofrisütőnk nagyságától és teljesítményétől, de ha van egy kis időnk, érdemes kísérletezni ezzel a sütési móddal is. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin júniusi számában. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 120 darabhoz:

  • 36 dkg liszt
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg zsír
  • 11 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl




  • A szódabikarbónával összeszitált lisztet sóztam, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat és a zsírt.
  • Hozzáadtam a reszelt sajtot, a tejfölt és a tojást, majd egynemű tésztává gyúrtam.


Ilyen sütőben sültek a snack-ek. :)


  • Apró (kb. 5 g-os) golyókat formáztam belőle, amiket mélyebb lyukú gofrisütőbe rakosgattam, és aranysárgára sütöttem.


hétfő, június 16, 2014

Nyári gyöngybableves

Bár a bableves, babgulyás alapvetően téli étel, azért a szép apró szemű, fehér gyöngybabból nagyon finom nyári levest is főzhetünk. Főleg úgy, ha kerül még a levesbe zsenge sárgarépa, uborka (vagy helyette cukkini) és egy kis tészta is. Sőt, egy kis reszelt sajttal még tovább gazdagíthatjuk és fokozhatjuk az ízeket. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér gyöngybab
  • ételízesítő por, só, őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg zsenge sárgarépa
  • 1 nagy kígyóuborka
  • 2,5 l húsleves vagy -alaplé
  • 10 dkg pipette rigate tészta




  • A gyöngybabot a főzést megelőző este átválogattam, megmostam, majd bő hideg vízbe áztattam.
  • Másnap leszűrtem, ételízesítő porral ízesített vízben puhára főztem, leöblítettem, leszűrtem.
  • A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát összezúztam.
  • Nagy lábasban felhevítettem az olajat, megpirítottam rajta a hagymákat.
  • Hozzáadtam az időközben megtisztított és karikákra szelt sárgarépát, tovább pirítottam-pároltam.
  • Az uborkát meghámoztam, hosszában negyedeltem, eltávolítottam a belső, magos részt, a maradék uborkát pedig apró kockákra vágtam.
  • A feldarabolt uborkát is a leveshez adtam, a gyöngybabbal együtt.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal, és felöntöttem a forró levessel.
  • Felforraltam, majd kis lángon - a vége felé a tésztát is hozzáadva - készre főztem.


szerda, június 11, 2014

Emeletes zöldborsósaláta

Tulajdonképpen majonézes zöldborsósaláta, újhagymával és főtt tojáskarikákkal gazdagítva, poharakba rétegezve tálalva. Sült húsok kiváló kísérője lehet, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 5 pohárhoz:

  • 25 fürjtojás (vagy 6 tyúktojás)
  • 30 dkg zsenge zöldborsó (tisztán mérve)
  • 1 csomó újhagyma
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 tojássárgája
  • 1,25 dl olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 dl tejszín
  • petrezselyemzöld




  • A fürjtojásokat a szokott módon keményre főztem, majd megpucoltam.
  • A borsót enyhén sós vízben puhára főztem, leszűrtem.
  • Az újhagymát megtisztítottam, és keveset a zöld szárrészből is felhasználva karikákra vágtam.
  • Majonézt készítettem: a tojássárgáját elkevertem, kis adagokban hozzákevertem az olajat.
  • Hozzáadtam a mustárt, a citromlevet és a tejszínt, ízesítettem sóval, őrölt fehér borssal.
  • Híg öntetet kaptam, amibe beleforgattam a kihűlt zöldborsót (ha sűrűbb öntetet szeretnénk, tejszín helyett használjunk tejfölt).
  • A poharak aljában szétosztottam a hagymakarikákat, erre rétegeztem a majonézes zöldborsót, majd az egészet megkoronáztam a főtt fürjtojás-karikákkal.
  • Tetejét apró, zsenge petrezselyemlevélkékkel díszítettem (petrezselyem helyett snidlinget is használhatunk).


vasárnap, június 08, 2014

Epres-csokoládés desszertpohár

Epret eszünk eperrel, kár, hogy nem tart kicsit tovább a szezonja, mondjuk még néhány hónapig. :) Pohárkrém is készült belőle, digestive keksszel és csokoládéval kombinált joghurttal rétegezve. Mit ne mondjak, így is nagyon finom, pillanatok alatt elfogyott a poharak tartalma. :) A recept megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin júniusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 pohár (180 g) natúr görög joghurt
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg teljes kiőrlésű zabkeksz
  • 40 dkg eper
a díszítéshez:
  • tejszínhab
  • cukrozott kakaópor


  • Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztottam, feloldottam benne a cukrot, majd időnként meg-megkeverve kb. 5 percig hűlni hagytam.
  • Fokozatosan adagolva, folyamatosan kevergetve beledolgoztam a tejszínt és a görög joghurtot is.
  • A kekszet késes aprítóval felaprítottam, az epret megtisztítottam.
  • A poharak aljába szétosztottam a kekszmorzsa felét, erre tettem a csokoládés joghurtkrém felét, rádaraboltam az epret, következett a kekszmorzsa másik fele, végül a maradék joghurtos krém.
  • Tálalás előtt a poharak tetejét tejszínhabbal díszítettem, amit cukrozott kakaóporral szórtam meg.

péntek, június 06, 2014

Kapribogyós tonhalkrém

Pikáns szendvicskrém, a sós lében eltett tonhalat tormával, csemegeuborkával és kapribogyóval ízesítettem. Pirítóssal finom, és nem mellesleg szénhidrátszegény kence. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 10 dkg sós lében eltett tonhal (konzerv)
  • 3 teáskanál reszelt, ecetes torma
  • 2-3 kisebb csemegeuborka
  • 2 teáskanál kapribogyó
  • 1 dl tejföl
  • só, őrölt bors




  • A tonhalat lecsepegtettem, villával enyhén áttörtem.
  • A csemegeuborkát és a kapribogyót szintén lecsepegtettem, az uborkát apró kockákra vágtam.
  • A tonhalhoz adtam a tormát, az uborkakockákat, a kapribogyót és a tejfölt, finoman átkevertem, végül ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal.
  • Pirítóssal kínáltam.


vasárnap, június 01, 2014

Rántott karfiol mártogatóssal

Mi keresnivalója egy ilyen egyszerű ételnek a blogon? :) Egyrészt a rántott karfiolt is el lehet rontani, másrészt most készült hozzá egy túrós-joghurtos mártogatós is, így már kicsit másabb, különlegesebb ez az egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető étel. Friss, magvas péksüteménnyel, az éhesebbeknek sült burgonyával kínálhatjuk. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej karfiol

a panírozáshoz:

  • finomliszt
  • só, őrölt fehér bors, őrölt kömény
  • tojás
  • zsemlemorzsa

a sütéshez:

  • olaj

a mártogatóshoz:

  • 25 dkg túró
  • 40 dkg görög joghurt
  • 3-4 csemegeuborka
  • 2 teáskanál kapribogyó
  • 1 kis csokor kapor
  • só, őrölt bors




  • A karfiolt megtisztítottam, rózsáira szedtem, majd bő, forró, sós vízben jó félpuhára főztem, végül leszűrtem a rózsákat.
  • A panírozáshoz a lisztet ízesítettem sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel, a másik tányérban enyhén felvert tojáshoz is adtam kevéske sót.
  • A karfiolrózsákat a szokott módon először a fűszerezett lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgattam, és bő, forró olajban szép pirosra sütöttem.
  • Az olajból konyhai papírtörlőre szedtem, hagytam lecsepegni.
  • A mártogatóshoz tálba morzsoltam a túrót, hozzáadtam a joghurtot, és botmixerrel néhány fordulattal összekevertem.
  • Hozzáadtam az apróra vágott uborkát, kaprot és kapribogyót, ízesítettem kevés sóval és őrölt borssal, jól elkevertem.
  • A rántott karfiolrózsákat a mártogatóssal és magvas kiflivel tálaltam.