csütörtök, május 29, 2014

Edelény, Szendrő

Ma nem gasztro témájú bejegyzést hozok, mert ma kihelyezett értekezleten vettem részt kedves kolléganőim és kollégám társaságában, Edelényben és Szendrőn jártunk. :) Edelényben a gyönyörűen felújított L'Huillier-Coburg Kastélyba látogattunk. Remélem, nemcsak az ételfotókat, hanem ezeket a képeket is szívesen fogadjátok:















Az Edelényhez közeli Szendrőn pedig megnéztük a Szendrői Felsővár kilátót és a Kékfestőház Múzeumot. Képekben:





Ha kedvet kaptatok és szeretnétek egy jót kirándulni, nagyon tudom ajánlani mindkét helyet. Sőt, a közelben van a Guinness World Records által elismert legnagyobb könyv a világon (amit mi sajnos most nem tudtunk megnézni), érdemes oda is ellátogatni. :) Jó kirándulást és kellemes kikapcsolódást! :)

vasárnap, május 25, 2014

Kakaós-kókuszos madeleine

A szilikon madeleine sütőformám már hosszú hónapok óta kipróbálásra vár, így amikor a Kifőztük facebook oldalán szembe jött velem Katuci narancsos-kakaós madeleine-je, el is dőlt, mi lesz a hétvégi sütemény. Aztán módosítani kellett picit, mivel a sütés előtt derült ki, hogy a narancs bizony elfogyott - így aztán a kakaós-kókuszos ízesítésre esett a választásom. Sajnálom, hogy korábban nem sütöttem madeleine-t, nagyon-nagyon finom aprósütemény, Katuci, köszönöm a remek receptet. Ráadásul az elkészítése is egyszerű, csak össze kell keverni a tésztát, és amíg vasárnap délelőtt főtt az ebéd, a sütőben gyorsan meg is sültek ezek az apró kakaós-kókuszos finomságok. Csak ajánlani tudom, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

  • 2 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 9 dkg vaj
  • 1 citrom
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg keserű kakaópor
  • 4 g sütőpor


  • A vajat felolvasztottam, majd hagytam visszahűlni.
  • A tojásokat nagyon habosra, krémesre kevertem kézi mixerrel, beledolgoztam a lehűlt olvasztott vajat is.
  • A kókuszreszeléket darálóban finomra őröltem, a citrom héját lereszeltem.
  • A liszthez hozzákevertem a sütőport és a kakaóport, a tésztába szitáltam.
  • Hozzáadtam a kókuszreszeléket és a reszelt citromhéjat is, és fakanálra váltva finoman egyneművé kevertem a tésztát.
  • A tésztát habzsákból adagoltam a formákba, kb. 3/4-ig töltve meg a mélyedéseket. (A sütőforma 20 apróbb, kb. 4 cm hosszú mélyedést tartalmaz, a megadott hozzávalókból kb. 70 ilyen kis sütemény lett.)
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt sültek készre.

csütörtök, május 22, 2014

Színes marcipános csókok

Színes, vidám - és leginkább apró - csókokat sütöttem, marcipános tésztával. Mivel a tésztában nincs cukor, a tetejét mindenképp ajánlatos porcukorral finoman meghinteni, így lesz tökéletes az íz. A tésztát csillagcsöves habzsákból nyomjuk a tepsibe, ami nem egyszerű, mivel a tészta nem túl puha - de azért megoldható. És még egy dolog: a sütésre nagyon kell figyelni, mivel hirtelen kezdenek a kis csókok pirulni. A darabszám senkit ne riasszon el, ezek tényleg apró csókok, szinte marokszámra fogyott a tányérról - és gyorsan fogyott. :) Gyermeknap közeledtével sok sikert hozzá! (A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin májusi számában is.)


Hozzávalók kb. 160 darabhoz:

  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • csipet só
  • 25 dkg marcipán
  • 10 dkg liszt

a díszítéshez:

  • színes cukordrazsé
  • porcukor




  • A tésztához tálba tettem a tojássárgáját, a vajat, a sót és a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánt.
  • Kézi mixerrel egyneművé, krémessé kevertem, majd hozzászitáltam a lisztet és azzal is jól elkevertem.
  • A tésztamasszát csillagcsöves habzsákba töltöttem, ebből nyomtam apró rózsákat a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A rózsák tetejére/közepébe egy-egy szem színes cukordrazsét tettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöttem. (Vigyázat: figyelni kell rá, könnyen megéghet!)
  • A sütőből kivéve egy-két percig pihenni hagytam a tepsiben, majd kiszedtem és hagytam teljesen kihűlni.
  • Tálalás előtt leheletfinoman porcukorral hintettem meg a tetejét.


vasárnap, május 18, 2014

Újhagymás csirkevagdalt kakukkfüves újburgonyával

Mai ebédünk újhagymás csirkevagdalt volt, kakukkfüves újburgonyával és kapormártással. A vagdaltat csirkemellből készítettem, a petrezselyemzöld mellett kevéske apróra vágott újhagymát is csempésztem bele. A megsült pogácsákon finoman érződik az újhagyma íze, és mivel a csirkemell önmagában eléggé száraz hús, mindenképpen készítsünk hozzá valamilyen mártást. A kakukkfüves újburgonyát teljes egészében Ádám készítette - nagyon finom lett, pillanatok alatt el is fogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 húspogácsához:

  • 1 zsemle
  • 3 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojás
  • só, őrölt bors, cayenne bors
  • kevés olaj

a körethez:

  • 1 kg apró szemű újburgonya
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 citrom
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, őrölt bors, 1/2 csokor petrezselyemzöld

a mártáshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1/2 csokor kapor




  • A körethez a burgonyát kefével nagyon alaposan megmosta, szárazra törölte.
  • A fokhagymát megtisztította, a gerezdeket vékony szeletekre vágta.
  • A kakukkfüvet és petrezselyemzöldet megmosta, papírtörlővel felitatta a nedvességet - a petrezselyemzöldet apróra vágta, a kakukkfűleveleket lecsipkedte a szárról.
  • Az alaposan megmosott citromból egy ujjnyi széles héjdarabot vágott, amit aztán keskeny csíkokra metélt, majd a citrom levét kifacsarta.
  • Az olajat lábasban felhevítette, belerakta a burgonyát, a fokhagymát, a kakukkkfűlevélkéket, a citromhéjat és -levet.
  • Összekeverte, majd fedő alatt, közepes lángon közel 1 óra alatt, a burgonya puhulásáig sütötte - közben néha-néha megrázogatta a lábast.
  • Végül a kész burgonyát ízesítette sóval, őrölt borssal és a felaprított petrezselyemzölddel.
  • A húspogácsákhoz a zsemlét langyos vízbe áztattam.
  • A megtisztított újhagymákat - a világoszöld résszel együtt - és a petrezselyemzöldet nagyon apróra vágtam.
  • A húst falatnyi darabokra vágva késes aprítóba tettem, és a tojást is hozzáadva apróra vágtam.
  • Hozzáadtam a jól kinyomkodott és összemorzsolt zsemlét, a petrezselyemzöldes újhagymát, ízesítettem sóval, őrölt borssal, cayenne borssal.
  • A masszából nedves kézzel 12 pogácsát formáztam, kissé ellapítottam őket, majd kevés forró olajon, teflon serpenyőben szép pirosra sütöttem.
  • A mártáshoz a kaprot megtisztítottam, felaprítottam.
  • Összekevertem a tejfölt a tejszínnel, a mustárral és az aprított kaporral, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • A húspogácsákat a kakukkfüves újburgonyával és a kapormártással tálaltam.


szerda, május 14, 2014

Vaníliás-epres pite

Családi kedvencünk a vaníliapudingos pite, tetejét szezontól függőn más-más gyümölccsel szoktam díszíteni. Most aktuálisan eperrel készült, kevés tejszínhabbal turbózva, de tetszésünk és ízlésünk szerint akár az egész pitét is kirakhatjuk a finom magyar eperrel. A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható, csak ajánlani tudom. Ajánlom továbbá figyelmetekbe a Kifőztük epres különszámát is, érdemes fellapozni, a gyönyörű látvány mellett a jobbnál jobb epres receptekért is. :) A vaníliás-epres pitéhez pedig mindenkinek sok sikert!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
a krémhez:
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 dl zsíros tejszín (30 %-os)
  • 3 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor
a tetejére:
  • eper
  • tejszínhab


  • A tésztához a lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, hozzádaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a tojássárgáját is, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítottam össze.
  • Akkora kerek lappá nyújtottam, hogy a piteformát ki tudjam bélelni vele, az esetlegesen túllógó tésztadarabokat levágtam, majd 20 percre a hűtőbe tettem.
  • A pihentetés után villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A krémhez a pudingport lábasba szórtam, elkevertem a cukorral, a tejszínnel és a tejjel, és közepes lángon sűrű pudinggá főztem.
  • A forró pudingot a tésztára öntöttem, elegyengettem, elsimítottam, és hagytam teljesen kihűlni.
  • Miután kihűlt - és megdermedt -, tetejét eperdarabokkal raktam ki és tejszínhabbal díszítettem.

szombat, május 10, 2014

Pikáns tavaszi sajtsaláta

A salátákra soha nem ununk rá, szerencsére ezerféleképpen lehet variálni a finom tavaszi zöldségfélékkel őket. Most kétféle sajttal gazdagon egészítettem ki az uborkából, retekből, újhagymából álló alapot, és az egész kapott egy pikáns, mustáros-citromos-ecetes-olajos-fűszeres öntetet. Ha esetleg nem kedvelitek a pikánsabb ízeket, az öntethez adhattok még egy-két kanál tejfölt is. A recept megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin májusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 4 személyre:
  • 12 dkg szeletelt edami sajt
  • 12 dkg szeletelt füstölt trappista sajt
  • 1/2 kígyóuborka
  • 1 csomó zsenge retek
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 csemegeuborka
  • 1/2 csokor snidling
  • 1/2 csokor kapor
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál almaecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors, pirospaprika


  • A kétféle sajtot gyufaszálnyi csíkokra vágtam.
  • A zöldségféléket megtisztítottam, a retket és uborkát karikákra, majd a sajthoz hasonló csíkokra metéltem.
  • Az újhagymát zöld részével együtt vékonyan felkarikáztam, a csemegeuborkákat apró kockákra vágtam, majd az egészet összeforgattam.
  • Az öntethez elkevertem a mustárt a citromlével és az almaecettel, majd óvatosan hozzákevertem az olívaolajat is.
  • A kaporból a díszítéshez lecsíptem néhány levélkét, a többit a snidlinggel együtt felaprítottam.
  • A zöldfűszereket az öntetbe forgattam, ízesítettem sóval, őrölt borssal és pirospaprikával.
  • Végül az öntetet a sajtos zöldségfélékre öntöttem, finoman átkevertem és még utánaízesítettem.
  • Tálalás előtt a félretett kaporlevelekkel díszítettem.

csütörtök, május 08, 2014

Háromhagymás pogácsa

Újhagymás, lilahagymás és fokhagymás. :) Intenzív hagyma illat és -íz, finom, különösen a fiúk körében aratott nagy sikert. A domináns hagymát finomítja, ellensúlyozza a tésztában a krémsajt, összességében gyorsan és könnyen elkészíthető pogácsa. További előnye, hogy nem szárad ki könnyen, másnap is ugyanolyan finom. Kettévágva és megpirítva, egy kis vajjal és sonkával akár reggelire is kiváló lehet, de fogyaszthatjuk egy csésze tej vagy tea kíséretében is. A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük magazin májusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
a tésztához:
  • 4 szál újhagyma
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • kb. 2,5 dl tej
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A hagymákat megtisztítottam és késes aprítóval apróra vágtam.
  • A liszthez hozzákevertem a sütőport, gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót.
  • Elmorzsoltam benne a vajat, majd a mascarponével, az aprított hagymákkal és a tejjel egynemű tésztává gyúrtam össze.
  • Lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagra nyújtottam, 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval - én most virág alakú kiszúróval - pogácsákat szaggattam belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással és előmelegített, 200-210 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütöttem.

péntek, május 02, 2014

Csokoládés krémes

Csupa csokis finomság, kakaós a tésztája, csokis a krémje, sőt, a díszítés okán még a tetejére is került egy kis kakaópor. :) Nagyon finom sütemény, egyáltalán nem émelygős-édes, a tetején abszolút jól megfér az a kevéske porcukor. Anyák napjára - akár köszöntők, akár köszöntöttek vagytok/vagyunk - még elkészülhet! :) A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 2 evőkanál tej
  • 1 dkg szalalkáli
  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 4 csomag étcsokoládé ízű pudingpor
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg vaj

a tetejére:

  • porcukor
  • keserű kakaópor


  • A szalalkálit feloldottam a tejben.
  • A lisztet elkevertem a kakaóporral, gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot is, majd beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • A szalalkális tej, a tojás és a tejföl hozzáadásával egynemű tésztává gyúrtam, három részre osztva cipókká formáztam és folpackba csomagolva a cipókat 2 órára a hűtőbe tettem.
  • Pihentetés után a hűtőből kivéve egyenként tepsi méretű lappá nyújtottam a tésztacipókat, villával megszurkáltam és a tepsi időközben zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütöttem őket.
  • Előmelegített, 190-200 fokos sütőben a sütési idő szűk negyedóra.
  • A sütőből kivéve sütőpapírra csúsztattam az első lapot, majd a másik két kisült lapot az elsőre helyeztem.
  • Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet: a pudingport nagy lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot és a tejet, és közepes lángon, folytonos keverés mellett sűrű pudinggá főztem.
  • A tűzről lehúzva elkevertem benne a margarint.
  • Az első lapot magas falú tepsibe helyeztem - legjobb abba tenni, aminek a hátoldalán sültek a lapok -, ráöntöttem a forró puding felét.
  • Erre jött a második lap, majd a puding másik fele, végül a harmadik lap - ezt tehetjük fordítva is, így simább lesz a süteményünk teteje.
  • Egy éjszakán át hűlni, majd dermedni hagytam a süteményt.
  • Másnap kockákra vágtam, tetejét porcukorral - és sablon segítségével kakaóporral - díszítettem.

csütörtök, május 01, 2014

Díj

Újabb díj söpör végig a blogokon, Szera indította útjára, hozzám Csigabigétől érkezett. Köszönöm, hogy rám is gondoltál! :)


Szabály tulajdonképpen nincs is, illetve a következő: "Add tovább! DE! Kinek? Akinek szeretnéd!"

A teljesség igénye nélkül tehát az általam nagyon kedvelt és öt kreatívnak tartott blog a következő - fogadjátok szeretettel:


Ballagás...

Az utóbbi időben nem voltam túl aktív a blogot illetően, annál inkább itthon, főleg a konyhában. Tegnap ugyanis nagy nap volt az életünkben, Ádám elballagott a gimnáziumból, hétfőn pedig kezdődik az érettségi. :) Szinte észre sem vettük, és eltelt majd' 19 év, felnőtt lett a kisfiam. Hisz még csak most született, tanult meg járni és beszélni. Most ismerkedtünk a bölcsivel, aztán szoktunk be az oviba, majd kezdtük az iskolát. Tanultunk írni és olvasni, meg persze megismerkedtünk a számok csodás világával, ami aztán Ádámnál erősen meghatározó lett és remélhetőleg még lesz is... Izgultunk a szertornaversenyeken és hallgattuk az iskolai koncerteken a gitárjátékát, teltek a szorgos napok, hetek, hónapok, évek, tegnap pedig könnybe lábadt szemmel hallgattam/hallgattuk a búcsúzást az iskolától...


Az én nagyon játékos, későn érő kisfiam felnőtt. Már pocaklakóként is kis kényelmes, ráérős volt, bő két héttel később érkezett a vártnál. :) Ez jellemző is maradt rá, nagyon nyugodt, ugyanakkor mára már határozott, a véleményéért kiálló fiatalemberré cseperedett. Édesanyaként persze elfogult vagyok vele, de a mai világban talán különösen értéknek számító nyíltszívűségéért, nyitottságáért, empatikusságáért nagyon büszke vagyok rá. Meg persze még sok minden másért is. Például azért a sajátos látásmódért, megközelítésért, problémamegoldó képességéért, amit szerencsére gimnáziumi tanárai is felfedeztek és értékeltek is. A matek tagozaton ezt igazán tudta kamatoztatni, mindig tovább- és átgondolva, máshogy megközelítve egy-egy feladatot, ha kellett, vitázva és érvelve eljutva egy-egy megoldáshoz. Ez az egyediség persze megmutatkozott akár magyarórákon is, a teljesen újszerű és a megszokottól eltérő, sajátos verselemzésekkel, vagy a többiek néhány oldalas dolgozatához képest huszonegynehány oldalasra sikerült eposz megírásával. :)

Matek tagozatosként szinte kötelezően következik az emelt matek érettségi, aztán remélhetőleg felvétel az áhított egyetem építőmérnöki karára. :) Ádikám, nagyon büszkék vagyunk rád! :) Kívánjuk, hogy érd el céljaidat, váltsd valóra álmaidat, vágyaidat! Legyen részed sok-sok sikerben, a kudarcokból tudj tanulni, soha ne add fel, és maradj meg olyannak, amilyen vagy: őszinte, nyíltszívű, nyitott! Nagyon szeretünk, és tudod!:

"Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni."
Oprah Winfrey

A fotón nagyon komolynak és érettnek látszik, amit hamarosan be is bizonyíthat. :)