vasárnap, április 27, 2014

"44" likőr

Nem vagyunk nagy alkohol fogyasztók, de azért időnként el-elcsábulok egy-egy finom házi likőr készítésére. Most is így történt, Teller-cake Zsuzsától hoztam a 44 nevű likőrt. 44 kockacukor, 44 kávészem és 44 napi érlelés, innen az elnevezés. Egy nagyon finom, narancsos-kávés ízű, viszonylag erős likőr a végeredmény, érdemes kipróbálni. Az érlelési idő alatt hetente egyszer finoman megmozgattam az üveget, így a végére a cukor el is olvadt teljesen. És miután leszűrtem, a narancsot kettévágtam és kifacsartam, majd az ízes narancslevet is a likőrhöz szűrtem. Így talán nem olyan szép átlátszó, tiszta a végeredmény, viszont nagyon finom. Zsuzsi, köszönöm a receptet, mindenkinek sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 4 dl likőrhöz:

  • 1 narancs
  • kb. 3,5 dl 40 %-os gyümölcsös alkohol vagy vodka
  • 22 db fehér kockacukor
  • 22 db barna kockacukor
  • 44 db kávészem




  • A narancsot alaposan megmostam, késsel lyukakat szúrtam bele, amikben elhelyeztem a kávészemeket.
  • Egy 720 ml-es befőttesüveg aljába rétegeztem a kockacukrokat, színenként váltakozva.
  • A cukrokra helyeztem a kávészemekkel megtűzdelt narancsot, majd az egészet felöntöttem az alkohollal úgy, hogy éppen ellepje a narancsot.
  • 44 napig érleltem, közben időközönként - hetente - finoman megmozgattam az üveget, hogy jobban oldódjon a cukor.
  • Az érlelési időt követően a likőrt leszűrtem.
  • A narancsot kettévágtam, kifacsartam és átszűrt levét a likőrhöz adtam (de ez a művelet el is maradhat).
  • Jól lehűtve kínáltam.


csütörtök, április 17, 2014

Mogyorós répatorta - KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPET!

Ha torta, akkor általában krémes, habos csoda. A répatorta ilyen szempontból kilóg a sorból, hiszen "csak" tészta, oldalán kevéske lekvár, tetején citromos cukormáz. Összhatásában mégis nagyon finom, érdemes kipróbálni. Ráadásul a tetejét marcipán répákkal díszítve igazi húsvéti torta lehet belőle, sok sikert hozzá! (A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is.)

MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK KÍVÁNOK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPET! :)


Hozzávalók 26 centis tortaformához:
a tésztához:
  • 6 tojás
  • 23 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 20 dkg darált pörkölt mogyoró
  • 30 dkg sárgarépa (reszelve, tisztán mérve)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
a díszítéshez:
  • 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 25 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál citromlé
  • csokitojások


  • A tésztához kettéválasztottam a tojásokat, a sárgákat 10 dkg cukorral krémesre, habosra kevertem.
  • Ízesítettem sóval, citromhéjjal és fahéjjal.
  • Hozzáadtam a reszelt sárgarépát, a darált mogyorót, az olvasztott, de már nem meleg vajat, és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, az egészet összedolgoztam fakanállal.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, a vége felé hozzádolgoztam a maradék 13 dkg cukrot is.
  • A cukros habot óvatosan, hogy ne törjön össze, a tésztába forgattam.
  • A tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztát, elsimítottam, és előmelegített, 175 fokos sütőben szűk egy óra alatt készre sütöttem.
  • Elkészültét tűpróbával ellenőriztem, majd a sütőből kivéve hagytam kihűlni.
  • A sárgabaracklekvárt megmelegítettem, átpasszíroztam, bevontam vele a torta oldalát.
  • A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítottam, a torta oldalára nyomkodtam.
  • A cukormázhoz az átszitált porcukrot elkevertem annyi citromlével, hogy sűrűn folyós mázat kapjak.
  • Ezt a torta tetejére öntöttem, kanál fejével elegyengettem, elsimítottam, és mielőtt megdermedt volna, körben csokitojásokkal raktam ki.
  • Egy éjszakán át dermedni, pihenni hagytam.

szombat, április 12, 2014

Narancsos fürjtojásturmix

Remélem, nem unjátok még a fürjtojásos recepteket, a hétvégére ugyanis egy fürjtojásos turmixot hoztam. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, csak össze kell turmixolni a hozzávalókat - Ádám fiam imádja, gyakran kéri is, hogy dobjak össze neki 1-2 pohárral. :) Finom, emellett a nyers fürjtojás okán nagyon egészséges is. A fürjtojás jótékony hatásairól Mági is értekezett már, illetve itt is érdekes és hasznos információkat találtok. Családi tapasztalat, hogy kúraszerű fogyasztása esetén jótékony hatással van az inzulinszint javítására, helyreállítására. A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin áprilisi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 2,5 dl 100 %-os narancslé
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 8 friss fürjtojás vagy 2 friss tyúktojás
  • őrölt fahéj




  • A hozzávalókat - a fahéj kivételével - alaposan összeturmixoltam.
  • Magas falú poharakban, tetejét őrölt fahéjjal megszórva, szívószál kíséretében kínáltam.


szerda, április 09, 2014

Kókuszos zabpehelypuding

A meggyes-zabkásás pohárkrém óta nem tudjuk elengedni a zabpehelyből készült pudingot/pohárkrémet. Most kókuszos változatban készült, házi meggy-eperdzsemmel rétegezve. Így is nagyon szerettük. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 5 pohárhoz:

  • 10 dkg finomszemű zabpehely
  • 1 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kis üveg levendulás meggy-eperdzsem

a díszítéshez:

  • tejszínhab
  • eper




  • A zabpelyhet, cukrot és kókuszreszeléket lábasba szórtam, összekevertem.
  • Hozzáöntöttem a tejet, és közepes lángon felforraltam, majd kis lángon néhány percig főztem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliás cukrot, lefedtem, majd néhány percig duzzadni hagytam saját gőzében.
  • Végül a levendulás meggy-eperdzsemmel poharakba rétegeztem, tetejét tejszínhabbal és eperszemekkel díszítettem.


hétfő, április 07, 2014

Medvehagymás sajtos tallér

Elővettem édesanyám egyik régi, jól bevált sajtos tallér receptjét és megbolondítottam egy kis medvehagymával. Nagyon finom illatú-ízű tallérok sültek ki, érdemes kísérletezni a zöldfűszeres ízesítéssel. Akár az ünnepi asztalon is helye lehet, sok sikert hozzá! A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is.


Hozzávalók kb. 75 darabhoz:
  • 36 dkg liszt
  • 1 púpozott teáskanál só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 5-6 medvehagymalevél


  • A medvehagymaleveleket megtisztítottam, hagytam jól lecsepegni, majd megszárogattam, teljesen szárazra töröltem, és egészen apróra vágtam.
  • A sajtot lereszeltem.
  • A lisztet átszitáltam, hozzákevertem a sót és a szódabikarbónát, majd elmorzsoltam benne a hideg vajat.
  • Hozzáadtam a sajtot, a tejfölt, a tojást és a felaprított medvehagymát, összegyúrtam.
  • A kész tésztából kb. dekányi gombócokat gömbölyítettem, és ostyasütőben kisütöttem.

vasárnap, április 06, 2014

Pikáns avokádókrém

Hargitai György alapszakácskönyvéből való a recept. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető kence, akár közvetlenül reggeli előtt is összedobhatjuk. Pirított magvas kiflikarikákat, paradicsomot, paprikát, uborkát kínáltam mellé, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • 1 dl görög joghurt
  • pár csepp citromlé




  • Az avokádót megmostam, megtöröltem, kettévágva eltávolítottam a magját.
  • Húsát a héjból kiszedve egy magas falú, mély tálba tettem.
  • Hozzáadtam a megtisztított fokhagymagerezdet, ízesítettem sóval és kevéske őrölt borssal.
  • Belekerült a joghurt is, és botmixerrel krémesre pürésítettem.
  • Pirítóssal, zöldségfélékkel tálaltam.


péntek, április 04, 2014

Barackos-csokis fonott kalács

A hagyományos, megszokott fonott kalácsot időnként érdemes kicsit megvariálni, feldobni valamivel. Nálunk most aszalt sárgabarackdarabkák és étcsokicseppek kerültek bele és nagyon szerettük. A tésztájában viszonylag kevés cukor van, ezért a tetejét érdemes cukorral megszórni. Ez lehet fehér kristálycukor, vagy aranybarna nádcukor, sőt, jégcukorral megszórva is nagyon mutatós tud lenni. A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg étcsokicsepp
  • 5 dkg aszalt sárgabarack

a tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál barnacukor


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, felét a dagasztótálba öntöttem.
  • Másik felébe belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A dagasztótálban lévő tejhez hozzáadtam a feldarabolt vajat, az összekevert tojást és tojásfehérjét.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és a felfutott élesztőt és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkán átgyúrtam, beledolgozva a csokicseppeket és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is.
  • Három részre osztottam, rudakká sodortam, hármas fonással összefontam.
  • Egy nagyobb, kb. 3 liter űrtartalmú püspökkenyérformát sütőpapírral kibéleltem, belehelyeztem a kalácsot és hagytam szépen megkelni.
  • Végül lekentem a tetejét az 1-2 kanálnyi hideg vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórtam a barnacukorral.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben bő félóra alatt készre sütöttem. (Ha túlzottan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.)

szerda, április 02, 2014

Nyúlcomb vörösboros mártásban

Ritkán jutok nyúlhúshoz, ezért is örültem nagyon, hogy most a kolléganőmtől sikerült venni két szép nyuszit. A combokból vörösboros mártásos hús készült, petrezselymes nokedlivel. Nagyon finom étel, már főzés közben is olyan csábító volt az illata, alig bírtuk kivárni, hogy elkészüljön. Tejföl helyett tejszínnel is készülhet, így talán még finomabbá, selymesebbé tudjuk tenni. A recept megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin áprilisi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 nyúl első és hátsó combjai
  • őrölt bors, só
  • olaj
  • 5 dkg zsíros szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl vörösbor
  • 5-6 babérlevél
  • 1/2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 8 dkg paradicsompüré
  • 2,5 dl tejföl




  • A combokat megtisztítottam, bedörzsöltem sóval, őrölt borssal és olajjal.
  • A zöldségféléket megtisztítottam, a répát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a vöröshagymát és a zellert centis kockákra vágtam.
  • A szalonnát is hasonló nagyságúra kockáztam, egy nagyobb lábasban sütni kezdtem.
  • Rátettem a combokat, körös-körül megpirítottam, majd kiszedtem.
  • A pecsenyelében világosbarnára pirítottam a zöldségeket, meghintettem liszttel, felöntöttem a vörösborral és 2,5 dl vízzel.
  • Felforraltam, ízesítettem sóval, babérlevéllel és kakukkfűvel.
  • Visszahelyeztem a fűszerezett mártásba a combokat, és fedő alatt, kis lángon puhára főztem.
  • A kész húst kiszedtem a mártásból, a visszamaradt zöldséges alapból eltávolítottam a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítettem.
  • A tűzre visszatéve elkevertem benne a paradicsompürét és a tejfölt, szép simára főztem.
  • A nyúlcombokat tálra raktam, rámertem a mártást, és petrezselymes nokedlivel tálaltam.