péntek, március 28, 2014

Csokoládés mandulafészek a Vidék ízében :)))

Torta díszítéséhez készítettem ezeket a mandulafészkeket. Eredetileg csokitojásokat, most, az újrázáskor marcipán tojásokat helyeztem el bennük - bármelyikkel jól működik. Szerintem nagyon helyesek lettek, ha tetszik és van kedvetek, ti is készítsetek néhányat, akár fehércsokival és színes tojásokkal is el tudom képzelni. A húsvéti sütemények, torták dekorálása mellett persze önmagában is fogyasztható, nálunk a gyerekek - kicsik és nagyok - először kilopkodták a fészkekből a tojásokat, majd jóízűen elropogtatták a csokival bevont mandulafészkeket. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 fészekhez:
  • 3 evőkanál szálasra vágott mandula
  • 6 dkg étcsokoládé
  • bő fél evőkanál étolaj
  • 9 csoki- vagy marcipán tojás


  • A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztottam, melegen tartottam.
  • Egy fémszűrőt tartottam az olvadt csoki fölé, beletettem egy evőkanálnyi vágott mandulát, a megolvasztott csokiból egy-két evőkanálnyit rámertem.
  • A mandulaforgácsokat elkevertem a csokival úgy, hogy a csoki mindenhol bevonja a mandulát, majd finom passzírozó mozdulatokkal a felesleget hagytam visszacsepegni a szűrőből a többi csokihoz.
  • Végül kanállal a csokis mandulát sütőpapírra halmoztam, kerekre, fészek alakúra formáltam, közepét kicsit ki is mélyítettem és elhelyeztem benne három kis tojást.
  • A maradék hozzávalókból ezzel a módszerrel még két fészket készítettem.
  • Hagytam őket megdermedni, majd tortát díszítettem velük.


Az apropó pedig, amiért idő előtt húsvéti tortát készítettem, a Vidék íze magazin, amit bizonyára mindannyian ismertek, nem kell bemutatnom. Az a megtiszteltetés ért ugyanis, hogy bemutatkozhattam e színvonalas lap hasábjain, az áprilisi, húsvéti számban. :) Köszönöm a lehetőséget Csonka Ilona főszerkesztő asszonynak, a klassz riportot Palágyi Editnek és a csodaszép fotókat Kállai Mártonnak. :) Nagyon-nagyon örültem a felkérésnek, nagyon izgultam, nagyon készültem és most nagyon sok szeretettel ajánlom figyelmetekbe az újságot, már kapható a standokon. :) A sok-sok jó recept között megtaláljátok benne a fürjtojásos-fetás kiflit, a kakaós-fahéjas krémest és a tejszínes-krémsajtos tortát is, utóbbit természetesen húsvéti díszbe öltöztetve. :) Ha van kedvetek, lapozzátok fel a Vidék ízét és kukkantsatok be kicsit jobban hozzánk az újság lapjain keresztül! :)))


kedd, március 25, 2014

Egyszerű csokitorta

Egyszerű csokitorta volt a desszertünk a hétvégén. Egyszerűsége mellett azért azt is el kell mondanom, hogy intenzíven csokis a tésztája, épp ezért egyáltalán nem édes, kell hozzá a kókuszos sajtréteg, sőt, egy-két gombóc fagyival lehet igazán finom. Könnyen, egyszerűen elkészíthető, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 10 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 20 dkg vaj
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg finomliszt

a kókuszos réteghez:

  • 1 tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál finomliszt

a díszítéshez:

  • porcukor




  • A csokoládét a vajjal együtt lábasba tettem, kevergetve összeolvasztottam, közben hozzáadtam a kakaóport is.
  • A tojásokat a cukorral krémesre, habosra kevertem.
  • A kakaós-csokis vajat kicsit visszahűtöttem, fakanállal óvatosan a tojásos-cukros masszához forgattam.
  • A sütőport elkevertem a liszttel, a tésztába szitáltam, és szintén a fakanalat használva óvatosan beleforgattam.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a masszát.
  • A kókuszos réteghez a tojást krémesre, habosra kevertem a cukorral, hozzádolgoztam a kókuszreszeléket is.
  • A mascarponét finoman átkevertem, a liszttel együtt a kókuszos krémhez adtam, beleforgattam.
  • A kókuszos masszát óvatosan a kakaós tésztára öntöttem és elegyengettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben egy óra alatt készre sütöttem (ha nagyon pirulna a teteje, sütés közben takarjuk le alufóliával).
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd lepattintottam róla a karimát, és rácson hagytam teljesen kihűlni.
  • Sablon segítségével tetejét porcukorral díszítettem.


vasárnap, március 23, 2014

Kolbászos serpenyős hús

Vagy azt a nevet is adhatnánk neki, hogy kétserpenyős egytál. :) Két serpenyőben készül ugyanis, egyikben pároljuk-pirítjuk a krumplit, a másikban pedig pirítjuk a kolbászt és darált húst, aztán összekeverjük és kész is. Ennek az egytálételnek a fotogenitása fordított arányban áll a finomságával: nem túl mutatós a fotókon, viszont nagyon-nagyon finom. A kerti munkából ezzel a finomsággal vártam a fiúkat ebédre, jó döntés volt, megnyalták utána mind a tíz ujjukat. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • bő 1 kg burgonya
  • 4 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors
  • 10 dkg házi füstölt kolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 nagy csemegeuborka
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld




  • A burgonyát megtisztítottam, meghámoztam, kb. centis kockákra vágtam és váltott vízben többször átmostam.
  • 3 evőkanál olajat felhevítettem, rátettem a jól lecsepegtetett burgonyakockákat, sóztam és borsoztam, majd fedő alatt kis lángon párolni kezdtem.
  • A füstölt kolbászt és a hagymát apró kockákra vágtam.
  • A maradék olajon átpirítottam a kolbászkockákat, majd hozzáadtam a darált húst és a hagymát.
  • Ízesítettem kevéske sóval és a hús puhulásáig pirítottam, időnként megkeverve.
  • Amíg a hús és a krumpli puhult, apró kockákra vágtam az uborkát, és a mustárral együtt elkevertem a tejszínben.
  • Végül a puha húshoz hozzáöntöttem a pikáns tejszínt, egyet forraltam még rajta, majd ezt a húsos mártást ráöntöttem az időközben megpuhult-megpirult burgonyakockákra, és óvatosan összeforgattam.
  • Aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaltam.


szombat, március 22, 2014

Tavaszi saláta retekkel, tojással

Kifőztük Magazin márciusi számában is megjelent ennek a finom, könnyed tavaszi salátának a receptje. Frissítő, a főtt tojással készült öntettel nagyon finom, fogyaszthatjuk önmagában vagy friss péksüteménnyel, esetleg köretként is megállhatja a helyét. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 2 csomó zsenge hónapos retek
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor metélőhagyma
az öntethez:
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál olívaolaj
  • só, őrölt bors


  • A tojásokat keményre főztem, közben a retket megtisztítottam, papírtörlővel leitattam róluk a nedvességet.
  • Először 4-5 mm vékony szeletekre, majd a szeleteket pálcikákra vágtam fel.
  • A megfőtt tojásokat megpucoltam, kettőt nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A zöldfűszereket a vastag szárrészek nélkül apróra vágtam.
  • A főzőtejszínhez adtam a joghurtot, a citromlevet, mustárt és olívaolajat, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • A felaprított retket, lereszelt tojást és apróra vágott zöldfűszereket salátástálban összekevertem, majd beleforgattam az öntetbe.
  • A maradék két főtt tojást cikkekre vágva a saláta tetejére tettem.

csütörtök, március 20, 2014

Zöldfűszeres fokhagymakrémleves

Ha gyorsan akartok finom és egyszerűen elkészíthető levest az asztalra varázsolni, akkor nagyon tudom ajánlani ezt a krémlevest. A zöldfűszerektől és a citromhéjtól pikánsabb, fűszeresebb az íze, és bő félóra alatt el is készíthető. Arról már nem is beszélve, hogy a fokhagyma milyen jó hatással van a szervezetünkre, kéntartalma vérnyomáscsökkentő hatású és segít az érelmeszesedés megelőzésében. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 15 fokhagymagerezd
  • 1 l húsleves
  • 1/2 kávéskanál morzsolt zsályalevél
  • 1/2 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
  • őrölt bors
  • 1 biocitrom
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

a tálaláshoz:

  • pirított kenyérkocka




  • A fokhagymagerezdeket meghámoztam, a levesbe szórtam.
  • Melegíteni kezdtem, közben ízesítettem a zöldfűszerekkel, a borssal és az alaposan megtisztított citrom lereszelt héjával.
  • Miután felforrt, fedő alatt, kis lángon kb. fél óráig főztem.
  • A főzési idő elteltével a tűzről levettem, kicsit állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest, pár percig kis lángon főztem még.
  • Végül pirított kenyérkockák kíséretében tálaltam.


hétfő, március 17, 2014

Áfonyazselés-tejbegrízes pohárkrém

Ha szeretitek a tejbegrízt, érdemes kipróbálni a joghurttal lazított, könnyedebb változatát is, nagyon finom. Tovább fokozhatjuk az élvezetet egy kis zselésített gyümölccsel, például áfonyával. Pohárba rétegezve mindezt egy nagyon könnyed, finom desszert lesz a végeredmény. Az áfonya miatt kicsit féltem, hogy hogy fog ízleni a gyerekeknek, de kár volt aggódni: annyira szerették, hogy az utolsó poháron a nagyok képesek voltak majdnem összeveszni. :) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
a tejbegrízhez:

  • 1 l tej
  • csipetnyi só
  • 8 dkg kristálycukor
  • 6 púpozott evőkanál búzadara
  • 1 citrom
  • 1 nagy pohár (40 dkg) görög joghurt

a zseléhez:

  • 30 dkg áfonya (fagyasztott)
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 2 lap zselatin
  • 1 kis üveg áfonyadzsem

a tetejére:

  • kókuszreszelék


  • A fagyasztott áfonyát hagytam kiengedni, majd szűrőbe téve jól lecsepegtettem.
  • Az áfonyaszemeket lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot és kis lángon addig főztem, míg már csak egy kicsi lé maradt alatta.
  • A zselatinlapokat vízbe áztattam, amikor felpuhultak, egyesével hozzáadtam a forró áfonyához.
  • Végül az áfonyadzsemet is hozzákevertem.
  • A tejet melegíteni kezdtem, ízesítettem sóval.
  • Amikor felforrt, hozzáadtam a cukrot és a búzadarát, néhány percnyi főzés után elzártam alatta a lángot és letakarva hagytam a darát puhulni, duzzadni.
  • Pár perc elteltével hozzákevertem a joghurtot és a citrom lereszelt héját.
  • A joghurtos tejbegrízt és az áfonyazselét poharakba rétegeztem, tetejét kevés kókuszreszelékkel szórtam meg.
  • Jól lehűtve kínáltam.


vasárnap, március 16, 2014

Habos tejital teával

Ebben a szeles, kissé esős, hűvös időben jól eshet egy csésze habos, teás tejital. Nagyon egyszerűen és főleg nagyon hamar elkészíthető, pár perc a konyhában, és már kortyolhatjuk is a meleg, élénkítő itókát. Első ránézése furcsa lehet a tej-tea párosítás, de a kifejezetten habos tejben nagyon kellemesen érződik a tea aromája, finom, krémes-habos ital a végeredmény. Csak annyit készítsünk, amennyi várhatóan el is fog fogyni, mivel frissen készítve, kortyolva az igazi. A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2-3 személyre:
  • 3 dl tej
  • 1 púpozott teáskanál Earl Grey teakeverék
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor


  • A tejet felforraltam, a lángot elzártam alatta, elkevertem benne a teakeveréket és 5 percig állni hagytam.
  • Közben a tojást habosra, krémesre kevertem a cukorral.
  • A forró tejet a cukros tojáshoz szűrtem, elkevertem.
  • Felmelegítettem, de már nem forraltam fel.
  • Azon melegében tálaltam (és fogyasztottuk :).

szerda, március 12, 2014

Kakaós-fahéjas minirolók

Emlékeztek még a kakaós-fahéjas krémesre? :)


Nagyon szerettük, ezért kicsit továbbgondoltam, pontosabban más formában sütöttem meg. A hozzávalókon semmit nem változtattam, csak most a leveles tésztából kakaós-fahéjas ízesítéssel mini rolókat sütöttem, ezekbe került a finom mascarponés-tejszínhabos töltelék. A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 40 darabhoz:
  • 2 csomag (2 x 270 g) friss leveles tészta
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • kevés vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • 1/2 csomag zselatinfix
  • 12,5 dkg mascarpone


  • Az egyik friss leveles tésztalapot kitekertem, kb. 24 x 40 centis volt.
  • Az enyhén felvert tojással lekentem, rászórtam a fahéjjal elkevert, átszitált kakaópor felét, finoman rá is simogattam.
  • Derelyemetszővel 20 db 2 x 24 centis tésztacsíkot vágtam belőle.
  • Ugyanígy jártam el a másik tésztalappal is.
  • A mini fém rolóformákat vajjal megkentem, a formák végeit néhány milliméteren szabadon hagyva rájuk tekertem egy-egy tésztacsíkot.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem. (A formákat nem állítva, hanem fektetve rakosgattam a tepsibe - állítva sütés esetén a vajon a hő hatására megcsúszhat, lecsúszhat kissé a tészta, fektetve nincs ilyen gond.)
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd óvatosan lecsúsztattam a tésztatekercseket a formákról.
  • A töltelékhez kézi mixerrel keményre vertem a tejszínt a zselatinfix-szel, a végefelé hozzáadtam a kétféle cukrot is.
  • A mascarponét fakanállal finoman átkevertem, majd beleforgattam a tejszínhabot.
  • A tölteléket csillagcsöves habzsákból a rolókba töltöttem.
  • Tálalás előtt porcukorral szórtam meg.

vasárnap, március 09, 2014

Duplán gesztenyés torta (gluténmentes)

A szűkebb és tágabb családunkban ez az egyik kedvenc torta. :) A tésztája a sok tojáshabtól könnyed, a gesztenyével és csokival pedig nagyon finom is. A krémje főzött krém, szintén gesztenyével és rummal ízesítve. A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt, akár csokival is bevonhatjuk a tetejét, nálunk most tejszínhabbal teljesen bevonva készült, ici-pici kakaóporral megszórva. A recept a Kifőztük Magazin 4. születésnapi számában is megjelent, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 23 centi átmérőjű tortaformához:
a tésztához:

  • 8 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 10 dkg étcsokoládé

a krémhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál rum

a díszítéshez:

  • 2-3 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • keserű kakaópor




  • A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
  • A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjéből kemény habot vertem.
  • A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
  • A tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
  • A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
  • A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
  • Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítettem, a tűzről levéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A vajat először magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihűlt krémet is.
  • A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
  • Rövid időre hűtőbe tettem.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
  • Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehűtve tálaltam.


péntek, március 07, 2014

Medvehagymás tojásragu lepénnyel

A hús nélkülisége miatt kicsit böjti, a medvehagymával kicsit tavaszi, a tojással pedig talán kicsit húsvéti ez az étel. A tojásragu saját találmány, semmi különös nincs benne, talán a medvehagymát leszámítva. A krumplilepény receptjét pedig egy kedves ismerőstől kaptam, és csak dicsérni tudom, nagyon-nagyon finom. El tudjátok képzelni a juhtúrós-burgonyás ízt a ropogós mandulalapokkal? :) Isteni finom, legközelebb pedig ki fogom próbálni kicsit nagyobbra és vékonyabbra lapítva, ropogósabbra sütve. :) A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a lepényekhez:

  • 1 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 12 dkg juhtúró
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

a tojásraguhoz:

  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 dl erőleves
  • 1,5 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • só, őrölt bors, cukor
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 30 fürjtojás (vagy 8 tyúktojás)


  • A krumplit megtisztítottam, megmostam, kockákra vágva sós vízben puhára főztem.
  • Leszűrtem, burgonyanyomón áttörtem és tálcán szétterítve hagytam kicsit hűlni.
  • Amikor kézmelegre hűlt, hozzáadtam a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, az enyhén felvert tojásokat, a lisztet, a morzsolt juhtúrót és a szeletelt mandulát.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és őrölt szerecsendióval, egynemű masszává dolgoztam össze és hagytam pihenni.
  • A raguhoz a szokott módon keményre főztem a fürjtojásokat, majd megpucoltam és félbevágtam őket.
  • Az olajat felhevítettem, rászórtam és megpirítottam benne a lisztet.
  • Felengedtem az erőlevessel és a tejszínnel, felforraltam, majd kis lángon főztem tovább.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és kevéske cukorral, beleszórtam a megtisztított és falatnyi darabokra vágott/tépett medvehagymaleveleket.
  • Végül a félbevágott tojásokat is hozzáadtam, finoman kevergetve egy-két percig még főztem.
  • A burgonyás masszából 8 gombócot készítettem, kicsit ellapítva tenyérnyi lepényekké formáltam őket és kevés olajon mindkét oldalukat ropogós pirosra sütöttem.
  • A medvehagymás tojásragut a juhtúrós krumplilepényekkel tálaltam.

kedd, március 04, 2014

Csokis madártejszelet - Blogkóstoló 15. forduló

Blogkóstoló 15. forduló. Süni jóvoltából ebben a fordulóban a Receptnapló nevű blog írója, Andi lett a párom, aminek nagyon örültem. Ismerem Andi blogját és volt is már tőle kinézve néhány kedvemre való recept. Jó szokásomhoz híven szeretném megmutatni - a teljesség igénye nélkül - a kedvenceimet: a fonott kalács, a mandarinzselé, a diós-csokis kocka, a görög teasütemény, a habos csokis-vaníliakrémes kocka és ami végül el is készült, a csokis madártejszelet. Pici módosítással készült nálam ez a finom sütemény: a habot nem a tetejére kentem, hanem - miután felkockáztam - csillagcsöves habzsákból díszítettem a szeletek tetejét a tejszínhabbal. Andi, köszönöm ennek a finom sütinek a leírását, Süni, köszönöm a játékot. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 centis tepsihez:
a csokikrémhez:

  • 8 tojássárgája
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 csomag csokoládéízű pudingpor
  • 8 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor

a tésztához:

  • 8 tojásfehérje
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor

a tetejére:

  • 4 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló




  • Először a krémet készítettem el: a tojássárgákat a kétféle cukorral krémesre, habosra kevertem.
  • Hozzádolgoztam a kakaóport és a pudingport, majd lassan adagolva a tejet is belekevertem.
  • Kis lángon felfőztem, besűrítettem, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • A margarint habosra kevertem a porcukorral, hozzákevertem a kihűlt pudingos krémet is.
  • A tésztához keményre vertem a tojásfehérjéket, a végefelé hozzádolgoztam a kétféle cukrot is.
  • Rászitáltam a sütőporral elkevert lisztet és fakanállal óvatosan beleforgattam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
  • Amikor a tészta kihűlt, rákentem a csokis krémet és hűtőbe tettem.
  • Másnap felszeleteltem és a szeleteket cukorral és habfixálóval keményre vert tejszínhabrózsákkal díszítettem. (Természetesen a habot rá is simíthatjuk a csokikrémre, ebben az esetben megszórhatjuk még reszelt csokoládéval.)


szombat, március 01, 2014

Tojáslikőrös-fahéjas muffin

Nemrég Flóra hirdetett blogszülinapi játékot, miszerint olyan édes süteményt kell készíteni, amely tartalmazza Flóra kedvenc hozzávalóinak egyikét. Vagyis csokoládét, fahéjat, marcipánt, túrót és/vagy mogyoróvajat. Talán a csoki, túró vagy marcipán jobban adta volna magát alapanyagként, most mégis a fahéjat választottam és egy nagyon finom muffint sütöttem vele. A tojáslikőrt nem igazán, a fahéj ízét viszont annál inkább lehet érezni ebben a könnyed süteményben. Ha valaki esetleg nem szereti a fahéjat, nyugodtan lecserélheti cukrozott kakaóporra. De szerintem érdemes egy kísérletet tenni a fahéjjal, mert tényleg nagyon finom muffin lesz a végeredmény. Flóra, ezúton is kívánok boldog blogszülinapot, leld továbbra is örömödet a blog írásában! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 muffinhoz:
a tésztához:

  • 17,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl
  • 2-3 evőkanál tojáslikőr
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 4 dkg porcukor
  • 3 púpozott teáskanál fahéj




  • A vajat - kézi mixerrel - krémesre kevertem előbb az átszitált porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam és jól eldolgoztam benne a tojásokat is.
  • Fakanálra váltva hozzákevertem a tojáslikőrt és a tejfölt.
  • A lisztet elkevertem a sütőporral, beleszitáltam a tojásos masszába, ízesítettem a sóval és csak addig kevertem a fakanállal, amíg egynemű nem lett.
  • A muffintepsi mélyedéseit kibéleltem papírkapszlikkal, amikben egyenletesen elosztottam a tészta felét.
  • A töltelékhez a porcukrot átszitáltam, hozzákevertem a fahéjat.
  • A porcukros fahéj nagy részét a kapszlikban lévő tésztaadagokra szórtam: egyenletesen szórtam, hogy a fahéj minden kapszliban befedje a tésztát.
  • Ezután a maradék tésztával befedtem a fahéjjal szórt tésztát, finoman el is egyengettem a tetejét.
  • A maradék fahéjas cukorral megszórtam a tésztaadagok tetejét, és előmelegített, 190-200 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).
  • Miután kihűlt, kevéske porcukorral meghintve kínáltam.



Csenge mosolygós muffinnak hívja, nem is tudom, miért. :)))