kedd, február 25, 2014

Meggyes-zabkásás pohárkrém

Aktuális kedvenc pohárkrémem, nagyon szeretem - és szerencsére nemcsak én. :) A receptet édesanyámtól kaptam, ő egyébként diabetikusan eltett meggybefőttel és édesítővel készíti, így diétázók, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Könnyen és gyorsan elkészíthető, talán langyosan a legfinomabb, de lehűtve is nagyon eteti magát. És tejszínhab nélkül is tökéletesen működik. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 5 pohárhoz:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt (720 ml)
  • 10 dkg finomszemű zabpehely
  • 1 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 2 dkg keserű kakaópor
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum

a díszítéshez:

  • tejszínhab, kakaópor




  • A befőttet leszűrtem, hagytam jól lecsepegni.
  • A zabpelyhet lábasba szórtam, elkevertem benne a cukrot és a kakaóport.
  • Hozzáadtam a tejet, melegíteni kezdtem, majd pár percnyi főzéssel sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a rumot és a vaníliás cukrot, lefedve hagytam még kicsit duzzadni.
  • Végül a meggyet és a csokis zabkását poharakba rétegeztem, tetejét tejszínhabbal és kakaóporral díszítettem.


péntek, február 21, 2014

Bögrés palacsinta

A hagyományos palacsinta mellett időnként kipróbálok egy-két újabb, különlegesebb, valamiben másabb receptet is. Most Kriszti bögrés palacsintáját sütöttem meg, ezúton is nagyon köszönöm a receptet. :) A megszokottól vastagabb a tésztája, mégis habos, légiesen könnyed. Kriszti blogját ismerve és a képeket látva tudtam, hogy nem fogok csalódni, és valóban, nagyon finom lett. Három-négy fő részére nem érdemes a dupla adagnál kevesebbel kezdeni, garantáltan el fog fogyni. Nálunk most görög joghurtos túrókrém volt a töltelék, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 17 darabhoz:
a palacsintákhoz:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 2 bögre (2 x 2 dl) tej
  • 2 bögre (2 x 2 dl) liszt
  • kevés olaj
a töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 kis pohár (180 g) görög joghurt
  • 1 citrom
a tetejére:
  • porcukor


  • A tésztához kettéválasztottam a tojásokat, a fehérjéből kemény habot vertem.
  • A sárgáját krémesre, habosra kevertem a cukorral és a sóval.
  • Hozzákevertem a tejet, majd beleszitáltam és kézi habverővel csomómentesre dolgoztam benne a lisztet.
  • Végül beleforgattam a tojásfehérjehabot, óvatosan, hogy ne törjön össze.
  • Addig hagytam pihenni, amíg elkészült a töltelék: ehhez villával áttörtem a túrót, hozzáadtam a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját és a joghurtot, és krémesre kevertem.
  • A tésztából a szokott módon, enyhén olajozott serpenyőben kisebb, kb. 17 centi átmérőjű palacsintákat sütöttem.
  • A joghurtos túróval megtöltöttem, feltekertem, tálalás előtt tetejét porcukorral megszórtam.

szerda, február 19, 2014

Feketeretek-saláta variációk: mézes és joghurtos

"A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklékúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük. Stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert." (Forrás.)
A fentiekben említett gyógyhatásai mellett azért az íze is nagyon jó, gyerekkoromban anyukám is gyakran készített belőle salátát: egyszerűen a megtisztított, lereszelt retket elkeverte egy pici ecettel és ételízesítővel, imádtuk. Az interneten böngészve nekem most két recept tetszett meg: az egyik a mézes változat Ildinyónál, a másik pedig egy fetás-joghurtos verzió. Mindkettő elkészült, ki-ki kedvére válogathat, sok sikert hozzá!


Hozzávalók a mézeshez:

  • 2 közepes fekete retek
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • só, őrölt bors




  • A fekete retkeket alaposan megmostam, papírtörlővel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A mézet és az olívaolajat elkevertem kevés sóval és őrölt borssal, majd a retekre öntöttem.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.



Hozzávalók a joghurtoshoz:

  • 3 közepes fekete retek
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál méz
  • 25 dkg feta sajt
  • 2 kis pohár (2 x 140 g) natúr joghurt




  • A retkeket alaposan megmostam, papírtörlővel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A fokhagymagerezdeket megtisztítottam, a retekhez préseltem, rámorzsoltam a fetát.
  • Az olívaolajat elkevertem a mézzel és a joghurttal, és beleforgattam a fetás-fokhagymás retket.
  • Néhány órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.


hétfő, február 17, 2014

Fetás táskák

Szeretem a leveles tésztát, sokoldalúan felhasználható, legyen szó édes vagy sós ételről. Sietős hétköznapokon vagy hétvégéken nagy segítség, csak kikapjuk a hűtőből, formázzuk és mehet is a sütőbe. Ezek a fetás táskák is gyors vacsoraként készültek, bő félóra alatt már tálalva is volt a vacsora. Amíg a táskák sültek, addig készült melléjük egy kis görögös köret is, uborkával, paradicsommal, olajbogyóval. Finom, kapós volt - bár az igazsághoz tartozik, hogy Ádám hiányolta belőle a húst. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 1 csomag (270 g) friss leveles tészta (Tante Fanny)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg feta sajt
  • 1/2 csokor menta
  • 1 ág rozmaring
  • őrölt bors
  • 1 tojás

a salátához:

  • koktélparadicsom
  • uborka
  • fekete, magozott olajbogyó
  • citromlé, olívaolaj, só



  • A zöldfűszereket finoman megmostam, hagytam lecsepegni, száradni.
  • A leveles tésztát kitekertem, kb. 24 x 40 centis volt.
  • A rövidebbik oldala mentén háromfelé, a hosszabbik oldala mentén ötfelé osztottam, így kaptam 15 db 8 x 8 centis négyzetet.
  • A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítottam, mindkettőt nagyobb darabokra vágtam.
  • Késes aprítóba morzsoltam a fetát, hozzáadtam a kétféle hagymát, és krémesre kevertem.
  • A menta- és rozmaringleveleket apróra vágtam, a krémes sajthoz adtam, végül ízesítettem kevéske őrölt borssal is (sózni nem kell, a feta önmagában elég sós).
  • A tölteléket elosztottam a 15 tésztanégyzeten, majd egy-egy négyzetet átlósan kettéhajtottam, háromszög alakúra, vigyázva, hogy a töltelék ne nagyon kerüljön a szélére, ne folyjon ki.
  • A táskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, villával a széleket lenyomkodtam, lezártam.
  • Enyhén felvert tojással lekentem őket, majd előmelegített, 180-190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A salátához megmostam a paradicsomot és uborkát, előbbit vékony karikákra, utóbbit hasábokra vágtam.
  • Hozzáadtam az olajbogyót, majd az egészet ízesítettem leheletnyi sóval, pici citromlével és olívaolajjal.
  • A készre sült fetás táskákat a salátával tálaltam.


szombat, február 15, 2014

Fürjtojásos kalácszsemle

A fürjtojásos kenyeret annyira szerettük/szeretjük, hogy kipróbáltam zsemleként sütve is. A bejegyzés címéhez azért írtam kalácszsemlét (és nem csak simán zsemlét), mert nagyon finom, puha, kalácsszerű ennek a péksüteménynek a tésztája, az alsó fotón talán látszik is. A kenyérhez hasonlóan rekord gyorsasággal fogytak a zsemlék is, egyik tűnt el a másik után a kosárból. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 10 darabhoz:
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,4 dl langyos víz
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 12 fürjtojás
  • 4 evőkanál olaj



  • Az élesztőt és a cukrot pohárba szórtam, ráöntöttem a langyos vizet, elkevertem, és hagytam pihenni, felfutni.
  • Közben az átszitált lisztet elkevertem a sóval, tálas mixer táljába öntöttem, közepét kimélyítettem.
  • Ide kerültek a tojások, vigyázva, nehogy apró tojáshéjdarabka kerüljön a tésztába.
  • Végül hozzáadtam az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor kezdett összeállni, belekerült - kanalanként adagolva - az olaj is.
  • Addig dagasztottam, amíg már elvált az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen háromnegyed órán át kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, finoman átgyúrtam, majd a tésztát 10 egyforma részre osztottam és zsemlékké gömbölyítettem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a zsemléket, és letakarva újabb háromnegyed órán át kelesztettem.
  • Végül tetejüket vizes ecsettel lekentem, majd előmelegített, 210 fokos sütőben szűk félóra alatt szép pirosra sütöttem (ha túlzottan pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le sütés közben).
  • A sütőből kivéve a zsemléket újra lekentem vizes ecsettel, majd rácsra téve hűlni hagytam őket.


péntek, február 14, 2014

Ditti blogszülinapjára :)

Ditti nemrég ünnepelte kreatív blogjának, a Dittis Dolgok-nak 2. szülinapját, ebből az alkalomból hirdetett blogszülinapi játékot. :) Szuper ajándékokat lehet nyerni, nézzetek szét nála! :)

Ditti, szeretettel köszöntelek a szülinap alkalmából, további sok-sok kreatív, hasznos, ötletes és szemet gyönyörködtető bejegyzést kívánok Neked! :) Fogadd szeretettel virtuális ajándékomat! :)

csütörtök, február 13, 2014

Bujdosó pogácsa

Finom kelt tésztás pogácsát hoztam, nálunk leginkább egy-két csésze meleg teával kísérve fogy, nagyon szeretjük. A receptet valamikor régen kaptam a sógornőm édesanyjától, Marika nénitől, azóta is rendületlenül sütöm a családnak. A receptet azzal az útmutatóval kaptam, hogy mindenképpen nagy pogácsákat süssek ebből a tésztából, amolyan vajas pogácsa méretűeket. Nem is szoktam elaprózni, legalább 6 centi átmérőjű kiszúrót használok. Finom, amolyan békebeli pogácsa, megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 50 dkg vaj

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag



  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A tejfölben elkevertem a tojássárgákat, majd az átszitált liszttel, a sóval, a vajjal és a felfutott élesztős tejjel együtt egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkán elnyújtottam, és hajtogattam: a tészta felső harmadát középre, erre rá az alsó harmadot, majd balról egy harmad és végül jobbról egy harmad tésztát.
  • Fél órán át hagytam újra kelni, majd ismét nyújtottam és megismételtem a hajtogatást.
  • Összesen háromszor hajtogattam, végül 2-2,5 centi vastagra nyújtottam, tetejét kés fokával berácsoztam.
  • 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A pogácsák tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és előmelegített, 180 fokos sütőben jó félóra alatt készre sütöttem.


hétfő, február 10, 2014

Töltött vaníliás szív

Nemrég az egyik (pár)száz forintos boltban szív alakú fém sütőformákat fedeztem fel, persze, hogy nem tudtam otthagyni őket, vettem néhányat. :) Valentin-nap közeledtével fel is avattam őket, töltött vaníliás szíveket sütöttem bennük. Az ötletet egy régebbi receptkártya sorozatban láttam, továbbgondolva pedig nagyon finom lehet citromos vagy csokis töltelékkel is. Érdekessége a receptnek a burgonyaliszt, a tésztában is van kevés és a tölteléket is ez sűríti. Ízhatásában így a sütemény talán nem annyira édes, enyhén, kellemesen érződik rajta a burgonyaíz, de egyáltalán nem dominál. A recept megjelent a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 20 darabhoz:
a tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg burgonyaliszt
  • 4 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
a töltelékhez:
  • 1 tojássárgája
  • 2 kávéskanál porcukor
  • 1 evőkanál burgonyaliszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
a tetejére:
  • porcukor


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a finomlisztet, hozzáadtam a burgonyalisztet, az átszitált porcukrot és a feldarabolt vajat is, és rugalmas tésztát gyúrtam belőle.
  • Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tettem.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a tojássárgáját lábasba tettem, hozzáadtam a porcukrot, a burgonyalisztet és apránként a tejet is, közben kézi habverővel csomómentesre kevertem.
  • Kis lángon melegíteni kezdtem, majd miután felforrt, néhány percnyi főzéssel besűrítettem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliás cukrot is, és hagytam teljesen kihűlni.
  • A hűtőből kivett tésztát 20 részre osztottam.
  • Minden kis cipót elnyújtottam akkorára, hogy a fém formával ki tudjam szúrni a tetejére kerülő tésztalapot, a maradék tésztával pedig kibéleltem a vajjal kikent formákat.
  • Ezt követően a kihűlt vaníliás krémet a formákba töltöttem, majd lezártam őket a kiszúrt tésztalapokkal.
  • A formákat tepsibe rakosgattam, majd előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem őket.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd a töltött szíveket a formákból tálcára borítottam, így hagytam teljesen kihűlni.
  • Kínálás előtt porcukorral hintettem meg.

szombat, február 08, 2014

Töltött mézestekercs

Bár lassan már kifelé megyünk a télből, most mégis egy ízében, illatában igazi téli süteményt sütöttem. Kissé időigényes, de ez inkább a pihentetési időkre igaz, maga az elkészítés nem tart sokáig. Éppen ezért akár pár nappal előre is elkészíthető, a kész süteménynek sem árt, ha áll, puhul a tésztája kicsit. Amolyan békebeli, nagymama süteménye ez a tekercs, mézes tésztájával, házi, jó sűrű szilvalekváros és diós töltelékével. Nekem személy szerint egy csésze hideg tejjel ízlik legjobban, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 tekercshez:
a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg méz
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 40 dkg sűrű szilvalekvár
  • 10 dkg dió

a tetejére:

  • 1 tojás
  • porcukor




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát.
  • Beledaraboltam a vajat és összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a mézet és az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap lisztezett (!) gyúródeszkán finoman átgyúrtam, három részre osztottam.
  • Az első tésztacipóból kb. 35 x 20 centis téglalapot nyújtottam úgy, hogy hosszában a középső harmada - amire a töltelék kerül - kicsit vastagabb legyen.
  • Erre a vastagabb tésztacsíkra halmoztam a szilvalekvár egyharmadát, amit megszórtam a durvára darabolt egyharmadnyi dióval.
  • Először alulról, majd felülről hajtottam a tésztát a töltelékre, a szélek találkozásánál lenyomkodtam, majd hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a rudat.
  • Ugyanígy jártam el a másik két tésztacipóval is.
  • A rudak tetejét enyhén felvert tojással kentem meg, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam kihűlni, végül jól záródó fémdobozba tettem.
  • Tálalásnál a rudakból ujjnyi vastag szeleteket vágtam, porcukorral meghintve kínáltam.


csütörtök, február 06, 2014

Téli gyümölcssaláta sajttal

Időnként nagyon jól tud esni egy-egy könnyedebb saláta is, vannak időszakok, amikor kifejezetten ezeket kívánjuk. Így született ez a gyümölcssaláta is, kicsit a maradékhasznosítás jegyében, a kamra és a hűtő tartalmának függvényében. Nagyon finom lett, vajas pirítóssal, illetve fehér kenyérrel ettük. El tudom képzelni egy kis majonézes-tejszínes öntettel is, de csak így, natúr módon is kellemes előétel (vagy főétel, mint nálam). Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 doboz mandarinkonzerv
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál mustár
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld, kapor
  • 1/4 piros kaliforniai paprika
  • 1 alma
  • 1 banán
  • kb. 12 dkg edami sajt




  • A konzerv mandarint lecsepegtettem, levét felfogtam.
  • A mandarinléhez hozzáadtam a citromlevet, a mustárt, ízesítettem sóval és őrölt borssal, és jól elkevertem.
  • A paprikát vékony csíkokra vágtam.
  • Az almát meghámoztam, negyedeltem, magházát eltávolítottam és vékony szeletekre vágtam, azonnal a citromos öntetbe forgattam, hogy ne barnuljon meg.
  • A megpucolt banánt vékonyan felkarikáztam, szintén rögtön az öntetbe kevertem.
  • A sajtot vékony csíkokra metéltem, majd a mandarinnal és a paprikával együtt a salátába kevertem.
  • Végül aprított (nálam fagyasztott) kaporral szórtam meg, petrezselyemzölddel díszítettem.


hétfő, február 03, 2014

Marcipános fügegolyók

Ha nem olvasnátok a bejegyzés címét, azt is gondolhatnátok, hogy "sima" kókuszgolyókat láttok. :) Pedig nagyon nem, a szárított fügével, a marcipánnal és nem utolsósorban a kakaóval nagyon finom és különleges ízvilágúak ezek a kis golyóbisok. Fügerajongóknak kötelező darab, de a fügéért való különösebb rajongás nélkül is bátran merem ajánlani, nagyon finom desszert. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, bár egy-két órát azért számoljunk az érési-hűlési időre. Akár Valentin-napi meglepetés is lehet, vendégül látva vele szeretteinket vagy szép csomagolásban ajándékként átadva. A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazinban is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 25 dkg szárított füge
  • 2 evőkanál rum
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 10 dkg marcipán

a forgatáshoz:

  • kókuszreszelék


  • A fügék szárát levágtam, negyedelve aprítógépbe raktam őket, majd a rum hozzáadásával megdaráltam, nagyjából egyneművé aprítottam.
  • A vajat egy tálban kikevertem, hozzáadtam a kakaóport, a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánt és a rumos fügemasszát, és kézzel egyneművé állítottam össze.
  • Vizes kézzel 30 golyót formáztam a masszából, amiket kókuszreszelékbe forgattam, végül jól lehűtve kínáltam.

szombat, február 01, 2014

Szilvás tészta mogyorós morzsával

Ritkán eszünk tésztás ételeket, a krumplis, zöldséges, rizses ételek jobban fogynak. Most viszont - egy régi recept alapján - nagyon finom szilvadzsemes-morzsás tésztát sikerült készíteni, mindannyian nagyon szerettük. A házi dzsem vörösborral van megbolondítva, illetve az egészet megkoronázza egy fincsi mogyorós-szezámmagos morzsa. Frissen készítve és fogyasztva az igazi, sok sikert hozzá! A recept megjelent a Kifőztük Magazin februári számában is.


Hozzávalók:

  • 30 dkg durum bordázott kagylótészta
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 kis üveg szilvadzsem
  • 1,5 dl portói bor
  • kb. 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál durvára darált mogyoró
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál zabpehely




  • A tészta főzéséhez felforraltam 2 liter vizet, amit ízesítettem a fahéjjal, szegfűszeggel, sóval és olajjal.
  • A tésztát ebben az ízesített vízben a szokott módon puhára - vagy tetszés szerint fogkeményre - főztem, szűrőn lecsepegtettem és a fűszereket eltávolítottam.
  • A dzsemet a borral elkevertem, kis lángon, időnként megkeverve sűrű mártássá főztem.
  • Egy serpenyőben felhevítettem a vajat, beletettem a mogyorót, szezámmagot és zabpelyhet és gyors mozdulatokkal addig forgattam benne, amíg illatozni nem kezdett.
  • A tésztát gőzölögve, a boros-szilvás mártással és a finom morzsával leöntve tálaltam.