szerda, január 29, 2014

Túrós-vörösáfonyás pite

A gombhoz kerestem kabátot, ugyanis volt a hűtőben fél kiló hamarosan lejáró szavatosságú túró. Kakaós tésztájú pitét sütöttem vele, ráadásul a töltelékbe került finom aszalt vörösáfonya is. Nagyon finom lett, talán elég annyit mondanom, hogy vasárnap délelőtt sütöttem és estére már morzsája sem volt. :) Tetejét a leeső tésztadarabokból kiszúrt csillagokkal díszítettem, de Valentin-nap közeledtével el tudom képzelni szív alakú tésztadíszekkel is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 26 centi átmérőjű pitéhez:
a tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 2 dkg keserű kakaópor
  • 14 dkg vaj
  • 2 tojássárgája

a töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya




  • A tésztához tálba szitáltam a lisztet, a porcukrot és a kakaóport, hozzádaraboltam a hideg vajat, összemorzsoltam.
  • Hozzáadtam a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • A hűtőbe tettem, amíg elkészült a töltelék.
  • Ehhez tálba tettem a vajat, az átszitált porcukor felét, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját, és kézi mixerrel krémesre kevertem.
  • Burgonyanyomóval beletörtem a túrót, rövid ideig ezzel is kevertem.
  • A tojások fehérjéből az átszitált porcukor másik felével kemény habot vertem, ezzel lazítottam a túrós krémet.
  • Végül beleforgattam az aszalt vörösáfonya szemeket is.
  • A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen a piteformánál kicsit nagyobbra nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott, kilisztezett formát.
  • A formán túllógó tésztát levágtam, összegyúrtam, újra vékonyra nyújtottam és csillagokat szúrtam ki belőle.
  • A kakaós tésztára öntöttem a tölteléket, tetejét elsimítottam és kiraktam a kiszúrt tésztacsillagokkal.
  • Előmelegített, 170 fokos sütőben készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, kevés porcukorral meghintve, tortaszerűen szeletelve kínáltam.


hétfő, január 27, 2014

Ismerjük meg egymást újra!

Szera indított játékot "Ismerjük meg egymást újra!" címmel. Idézek a bejegyzéséből:
"2007-ben kezdtem el a blogírást. Szinte csak magamnak, aztán szép lassan lett egy blogolós-ismeretlen-baráti kör. Olvastuk egymás írásait, tudtunk a másikról. Ez már a múlté. Egyre nagyobb tért hódítottak a közösségi oldalak és már nem figyelünk egymásra. Habzsoljuk a rengeteg információt, amibe lassan kibicsaklik az agyunk..., én sem vagyok különb a deákné vásznánál. Emlékeztek, hogy milyen sok díjat adtunk egymásnak, meg játszottunk egymással. Teszek egy bátortalan kísérletet és elindítok egy "retro" játékot. Ha nem megy, akkor nem megy. Ha mégis, akkor kicsit nosztalgiázunk. Játszatok velem!"
Szerintem nagyon is megy a dolog, a játék indulása óta már sok blogon olvastam az újraismerkedős bejegyzést. És milyen jó, hogy kicsit többet vagy kicsit máshogy vagy kicsit bővebben tudhatunk meg dolgokat egymásról, mi, ismeretlen ismerősök. :) 

Jöjjenek hát a játékszabályok:
1. Linkeld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy ki lettek pécézve.

A játékra meghívást Tortafüggő MarisztólErikától, az Egészséges ételek - egészségesen elkészítve blog írójától és Macskanyelvtől kaptam, köszönöm mindhármuknak. :)

A hét dolog rólam:
1. Ez a kor talán még vállalható, szóval 44 éves vagyok. :)
2. Nagylányom 21 éves egyetemista, nagyfiam 19 éves érettségire készülő gimnazista, pici lányom pedig 4,5 éves óvodás.
3. A közigazgatásban dolgozom, ugyanott, ahol 25 éve pályakezdőként elhelyezkedtem.
4. Alapvetően nagyon türelmes és nyugodt természetű vagyok, ritkán és nehezen tudnak úgy igazán felbosszantani.
5. Igyekszem alapos és pontos lenni, bár ez a mai rohanó világban egyre nehezebben megy.
6. Vannak azért negatívumok is, ez is én vagyok: keveset mozgok, mostanában valahogy nem vagyok elég elszánt és kitartó (legalábbis a fogyást illetően).
7. Azt talán nem is kell mondanom, hogy nagyon szeretek sütni-főzni - kikapcsol, örömöt szerzek vele másoknak és ezáltal magamnak is. :)

Remélem, a hét "kipécézettemnek" is van kedve játszani, ők pedig:
Rubin S. Gaby - Rubin Konyhája
Ditti - Ditti módra
Tálaló - Tálaló

vasárnap, január 26, 2014

Forralt bor

Megjött a tél, a hideg, a hó. Mi más is eshetne jól a hólapátolás, hógolyózás, szánkózás után, mint egy csésze finom, fűszeres forralt bor - persze szigorúan csak a felnőtteknek. Nálunk mindig kerül bele kevés csípős paprika is (egészben vagy őrölve), így pikánsabb az íze és talán még egy kis gyógyító hatása is van. Egészségünkre, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 7,5 dl száraz vörösbor
  • 1-2 fahéjrúd
  • 6 dkg cukor
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 2-3 szem szegfűbors
  • körömnyi csípős paprika
  • fél citrom




  • A bort lábasba öntöttem, melegíteni kezdtem.
  • Hozzáadtam a cukrot és a fűszereket, így melegítettem forráspontig - neve ellenére forralni nem szabad.
  • A tűzről levéve belekarikáztam a citromot és csészékbe öntve, forrón kínáltam.


vasárnap, január 19, 2014

Rubin-szelet - Blogkóstoló 14. forduló

Linyah vezényletével újabb fordulójához érkezett a Blogkóstoló nevű játék. Bizonyára mindannyian ismeritek már, nagyon népszerű, jómagam is szívesen szoktam részt venni. Ezúttal Rubin konyhájában néztem szét, aminek nagyon örültem, hiszen régóta rendszeres olvasója vagyok és tudtam, hogy házias, finom ételeket, sütiket fogok találni Gabinál. A teljesség igénye nélkül azért szeretném megmutatni nektek az általam legpreferáltabbakat: mini isler, töltött csirkemell őzgerinc formában, kakaós és zserbós linzertekercs, házi krémes és a sült eperdzsem. A legjobban tetsző recept pedig a Rubin-szelet, kakaós piskóta alap fehérborral locsolva, rajta mandulás-vaníliás krém és kókuszreszelék. Mivel nagyobb tepsiben sütöttem, a fehérbor kivételével dupláztam a hozzávalók mennyiségét. Csak ajánlani tudom, egyszerűen és könnyen elkészíthető és nagyon finom sütemény. Gabi, köszönöm a receptet, Linyah, köszönöm a játékot. A süteményhez mindenkinek sok sikert!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl száraz fehérbor

a krémhez:

  • 1 l tej
  • 2 evőkanál mandula aroma
  • 4 csomag főzés nélküli, vaníliaízű pudingpor (Gála)

a tetejére:

  • kókuszreszelék




  • A tésztához kettéválasztottam a tojásokat, a fehérjét kemény habbá vertem.
  • A sárgájához hozzáadtam a cukrot, és nagyon krémesre, habosra kevertem kézi mixerrel.
  • Rászitáltam a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, és a habot is hozzáadva finoman, hogy a hab ne törjön össze, átforgattam az egészet.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve a tésztát hústűvel megszurkáltam, és rálocsoltam a fehérbort, így hagytam teljesen kihűlni.
  • A kihűlt tésztára a következő krém került: a tejben elkevertem a zöld színű aromát, majd ezt az ízesített tejet fokozatosan hozzáadtam - habverővel keverve - a pudingporhoz.
  • Hagytam pár percig állni, hogy sűrűsödjön, majd ismét átkeverve a tésztára öntöttem, szépen elsimítottam/egyengettem.
  • Végül kókuszreszelékkel szórtam meg és hagytam összeérni az ízeket.
  • Háromszög alakú szeletekre vágva tálaltam.


vasárnap, január 12, 2014

Krumplis húsgombócok paradicsommártásban

Finom húsgombóc volt a mai ebédünk, fűszeres paradicsommártásban főzve, makarónival körítve. A húsgombócba most nem rizs, hanem nyers, reszelt burgonya került, így készítve is nagyon jóízű lesz a gombóc. A paradicsommártás pedig házi paradicsomléből készült, ízesítéséből nem maradhatott ki a babérlevél és a zellerzöld. Annyira ízlett a családnak, hogy Ádám uzsonnára is ezt kért, friss, magvas kenyér kíséretében, így is nagyon fincsi. Már meg is rendelte a következő adagot. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
kb. 18-20 húsgombóchoz:
  • 25-30 dkg burgonya
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • kevés sertészsír
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, őrölt bors
a mártáshoz:
  • zsír
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál liszt
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2-3 babérlevél
  • zellerzöld
  • só, cukor


  • A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, és felét kevés zsíron megpároltam.
  • A burgonyát megtisztítottam, megmostam, kockákra vágtam, többször váltott vízben megmostam, majd kicsit leszárogatva késes aprítóval felaprítottam.
  • A húshoz adtam a felaprított krumplit, a párolt hagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a tojást, a masszát ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Vizes kézzel 18-20 gombócot formáltam belőle.
  • A maradék vöröshagymát kevés zsíron megpároltam, majd meghintettem a liszttel és felengedtem a paradicsomlével.
  • Felforraltam, ízesítettem a babérlevelekkel, zellerzölddel, kevéske sóval és cukorral.
  • A fővő mártásba óvatosan belerakosgattam a húsgombócokat, majd finoman - hogy ne törjenek össze - megkavartam.
  • Fedő alatt, lassú tűzön készre főztem (közben néha meg-megkavarva, nehogy odakapjon).
  • A paradicsomos mártásban készre főzött húsgombócokat az időközben kifőzött makarónival tálaltam.

kedd, január 07, 2014

Szendvicstorta

Sok helyen sokféle formában találkoztam már a szendvicstortával. A variációk száma szinte végtelen, a hozzávalókat a kenyértől a krémekig és a szalámikig, kolbászokig ezerféleképpen tudjuk variálni. Ez a színes szendvicstorta most a szilveszteri hidegtál részeként készült, rozskenyérrel, körözöttel, sajt- és vajkrémmel töltve, reszelt sajttal koronázva. Leírni majdnem hosszabb volt, mint elkészíteni, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 24 x 24 centis kapcsos tortaformához:

  • 25 szelet rozsos toast kenyér
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál tejföl
  • só, őrölt kömény, csemege Piros Arany
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csokor kapor
  • 20 dkg natúr sajtkrém
  • 20 dkg natúr vajkrém
  • 10 dkg szalámi
  • kb. 10 dkg trappista sajt




  • A túróból a megtisztított, apróra vágott vöröshagymával, tejföllel, kevéske sóval és Piros Arannyal, valamint őrölt köménnyel körözöttet készítettem (most a megszokottnál kevesebb tejföllel és vaj nélkül).
  • Az olajat és a kaprot késes aprítógépbe tettem, alaposan elkevertem/aprítottam, majd hozzákevertem a natúr sajtkrémhez.
  • Az előkészületek után a kenyérszeletekből egy sort a tortaformába helyeztem a következőképpen: a forma négy sarkába került egy-egy egész szelet kenyér; a kenyérszeletek közé mind a négy oldalon még egy-egy fél szelet kenyér fért el, végül a középen kimaradó helyre egy negyed szelet került.
  • Az így elhelyezett első sor kenyérre kentem a körözöttet, majd a tortaformát egy negyeddel elfordítva ismét egy sor kenyér következett.
  • A második kenyérrétegre a natúr vajkrém került, amit kiraktam szalámiszeletekkel.
  • A formát egy negyeddel ismét elforgatva következett a harmadik sor kenyér, amit a kapros sajtkrémmel kentem meg.
  • Ezután a formát megintcsak elforgatva egy negyeddel következett a negyedik kenyérréteg.
  • A formát folpackba csomagoltam, és a szendvicstortát lesúlyozva egy éjszakán át érni hagytam.
  • Másnap eltávolítottam a súlyokat és a folpackot, lepattintottam róla a karimát.
  • Tetejét reszelt sajttal szórtam meg, és szeletekre, háromszögekre vágva, friss zöldségekkel, főtt fürjtojásszeletekkel tálaltam.


vasárnap, január 05, 2014

Narancsos-csilis vöröskáposzta saláta

A maradékhasznosítás jegyében készült. Újévre csülköt sütöttem, mellé párolt káposzta is készült. A legyalult káposzta soknak bizonyult, kb. fél kilónyi már nem fért a lábasba. Csilluval kitaláltuk, hogy teszünk a nyers káposzta mellé narancsgerezdeket, és pikánsra, csípősre ízesítjük csilipaprikával. Mivel semmilyen édesítő nincs benne, kifejezetten savanykás, csípős saláta lett a végeredmény, ami akár magában, akár valamilyen sült husi mellé jól illik. Ha valaki édesebben szeretné, kerülhet bele egy kis méz is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • kb. 50 dkg gyalult vörös káposzta
  • 4 közepes narancs
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál citromlé
  • csilipaprika ízlés szerint (nálunk Piri-Piri)


  • A káposztát a párolt káposztánál leírt módon tisztítottam, torzsáztam, majd vékonyra gyalultam, a narancsokat megtisztítottam, cikkekre szedtem és a káposztához kevertem.
  • Kis tálban elkevertem az olajat, az ecetet és a citromlevet, ízesítettem kevéske csilipaprikával.
  • Az öntetet az összeforgatott salátára öntöttem, átkevertem, és néhány órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.

péntek, január 03, 2014

Mákos-almás golyók

Ottisnál meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Végtelenül egyszerű desszert, nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Reszelt alma darált háztartási keksszel és kakaóporral elkeverve, finoman fűszerezve-ízesítve, cukrozott darált mákba forgatva. Ottis, köszönöm a receptet, nagyon szerettük ezeket a fincsi kis golyókat. Kis módosítással készült nálam, nagyobb és kevesebb alma, illetve az almák lédússága miatt több darált keksz került bele. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 55 darabhoz:

  • 5 nagyobb, savanykás alma
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

a forgatáshoz:

  • kb. 7-8 dkg darált mák
  • kb. 3-4 dkg porcukor




  • Az almákat megmostam, meghámoztam és nagylyukú reszelőn tálba reszeltem.
  • Hozzáadtam a darált kekszet, fahéjat, átszitált porcukrot és kakaóport, és összekevertem.
  • Kis golyókat - kb. 2 dekásakat - formáztam a masszából, amiket a darált mák és porcukor keverékébe forgattam.
  • Jól lehűtve kínáltam.


szerda, január 01, 2014

Lencsesaláta

Az új év első bejegyzése mi más is lehetne, mint egy lencsés étel. A tavalyi majonézes lencsesaláta után idén egy ecetes, tarjával, baconnel és pirított kenyérkockával dúsított változat készült. Nagyon finom, és természetesen a lilahagyma sem maradhat ki belőle. A leírt mennyiségből nagy adag salátánk lesz, ha kevesebben vagyunk, a fele is bőven elég. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • só, babérlevél, őrölt bors
  • kb. 50 dkg főtt, füstölt tarja
  • 2 fej lilahagyma
  • 2,5-3 dl víz
  • 6 evőkanál fehérborecet
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 20 dkg bacon
  • 3 szelet kenyér




  • A lencsét váltott vízben többször átmostam, majd egy éjszakára vízbe áztattam.
  • Másnap sóval és néhány babérlevéllel ízesített vízben puhára főztem, majd leszűrtem és hagytam lecsepegni.
  • A lilahagymákat megtisztítottam, apró kockákra vágtam - de még mutatósabb a salátában, ha karikákra szeljük.
  • A főtt, füstölt tarját kb. centis kockákra daraboltam.
  • Egy nagy tálban összekevertem a lencsét, a hagymát és a tarjadarabokat.
  • A vízben elkevertem, feloldottam a cukrot és a borecetet, ízesítettem kevéske sóval is.
  • Az ecetes-cukros levet a lencsére öntöttem, néhány órára hűtőbe tettem, hagytam összeérni az ízeket.
  • Közben felkockáztam a bacont, és kisütöttem a zsírját.
  • A szalonnapörcöket kiszedtem, és a visszamaradt zsírban megpirítottam a kis kockákra vágott kenyeret.
  • A pirított bacont és kenyérkockákat összekeverve, külön tálkában kínáltam a salátához; a salátára tálalás előtt még frissen őröltem egy kis borsot.