csütörtök, december 11, 2014

Libamájas vagdalt majonézes áfonyával

A citromos mandulaleves után jó szívvel ajánlom az ünnepi asztalra a libamájas vagdaltat. Maga a töltelék is nagyon finom, különleges ízű, sült-pirult bacon köntösbe zárva. Hozzá finom, krémes, vajas burgonyapürét kínáljunk csípős-majonézes áfonyával. Az áfonyadzsemet igazán pikánssá tudjuk varázsolni a majonézzel és a csípős paprikakrémmel, a csípősséget enyhíthetjük vagy fokozhatjuk ízlésünk szerint. A recept megjelent a Kifőztük Magazin decemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 31 cm hosszú őzgerincformához:
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 60 dkg libamáj
  • 1 tojás
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • só, bors, majoránna
  • zsemlemorzsa (szükség szerint)
  • 20 dkg vékonyra szeletelt füstölt szalonna
a mártáshoz:
  • 1 kis üveg (30 dkg) áfonyadzsem
  • 8 dkg majonéz
  • csípős paprikakrém


  • A zsemléket centis kockákra daraboltam, nagyobb tálba tettem, és a tejszínt ráöntve átforgattam, hogy mindenhol érje.
  • A májat késes aprítóval pépesítettem.
  • A felaprított hagymát és petrezselymet együtt, kevés olajon megdinszteltem.
  • A zsemléhez adtam a májat, a petrezselymes hagymát, a lereszelt sajtot, a tojást, és fűszereztem sóval, borssal, majoránnával.
  • Jól elkevertem (ha túl lágynak találjuk, adhatunk hozzá néhány kanál zsemlemorzsát).
  • A sütőformát kibéleltem a szalonnaszeletekkel, beletöltöttem a májas masszát, a túllógó szalonnarészeket ráhajtottam.
  • Alufóliával letakartam, a formát tepsibe tettem - az esetlegesen kifolyó lé felfogására -, és a vagdaltat előmelegített, 200 fokos sütőben bő 1 órán keresztül sütöttem.
  • Ezután eltávolítottam a fóliát, majd tovább sütöttem.
  • Miután megpirult, kivettem a sütőből, pár percig állni hagytam, majd a húst a formából sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam.
  • A sütőbe visszatéve készre pirítottam.
  • A mártáshoz az áfonyát elkevertem a majonézzel és ízlés szerinti mennyiségű paprikakrémmel.
  • A kihűlt húst szeletelve tálaltam, vajas burgonyapürét és a csípős-majonézes áfonyát kínáltam mellé.

5 megjegyzés:

  1. Lenyűgöztél! Különlegesen finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, ez tényleg az ünnepi asztalra való :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez egy valóságos ételköltemény! Egyszerűen csodás!

    VálaszTörlés
  4. A máj minden formában a gyengém, na de így... csodás!

    VálaszTörlés