Citromos mandulaleves

Nagyon-nagyon egyszerű leves, akár karácsonyra is ajánlva azoknak, akik szeretik az édes leveseket. Szinte madártejszerű, mandulás ízesítéssel, tetején pirított mandulaszeletekkel. Ha melegen tálaljuk, készíthetünk hozzá tejben főtt habgaluskát, ha hidegen, akkor tejszínhabbal is kínálhatjuk. A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin decemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál vaníliaízű pudingpor
  • 4-5 csepp színtelen mandulaaroma
  • 1 l tej
  • 1 vaníliarúd
a tálaláshoz:
  • szeletelt mandula


  • A tojások sárgáját krémesre kevertem az átszitált porcukor felével, a citrom lereszelt héjával, a mandulaaromával és a pudingporral.
  • A tejet felforraltam a maradék cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, és a vaníliarudat is beletettem.
  • A forró tejből 1-1 merőkanállal a tojásos masszához adtam, elkevertem, majd visszaöntöttem a tűzön lévő tejbe.
  • Visszamelegítettem, de nem forraltam, nehogy összeugorjon, végül eltávolítottam belőle a vaníliahüvelyt.
  • A szeletelt mandulát szárazon, serpenyőben megpirítottam.
  • A levest forrón tányérokba mertem, és a pirított mandulával díszítve tálaltam.

Megjegyzések