Kolbászos-babos libacomb

November 11. - Szent Márton napja. A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. :) Aki pedig Márton éjszakáján álmodik, az a következő esztendőben boldog lesz. :) Együnk tehát libát és álmodjunk szépeket, ehhez hozom ennek a finom ételnek a leírását. És csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy én bizony a libák napján születtem, ma van a szülinapom... -pom... -pom... :))) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin novemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér gyöngybab
  • 4 libacomb (kb. 1,5 kg)
  • 3 vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika, őrölt bors, só
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1,5 evőkanál liszt

a tetejére:

  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 rozmaringág




  • A babot a főzést megelőző este alaposan átmostam, hideg vízbe áztattam.
  • Másnap a libacombok bőrét lefejtettem, falatnyi darabokra vágtam, és nagy lábasba téve kisütöttem.
  • A pörcöt és a zsír nagy részét eltettem, a maradék zsíron megpároltam a megtisztított és apró kockákra vágott vörös- és fokhagymát.
  • A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, és felöntöttem 1 dl vízzel.
  • Visszatettem a tűzre, beleszórtam a leszűrt babot és az apróra darabolt kolbászt, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Beleraktam a libacombokat is, felöntöttem bő 1 l vízzel, és nagy lángon felforraltam.
  • Akkora sütőtálba szedtem át, amekkorában a combok kényelmesen elférnek, és letakarva, 210 fokos sütőben addig sütöttem-pároltam, amíg a hús és a bab meg nem puhult.
  • Ekkor a combokat kiszedtem, és pihentettem a babot 10 percig.
  • Ezalatt a zsírja feljött a tetejére, erre szórtam a lisztet, és amint teljesen beitta, fakanállal finoman átkevertem.
  • Ráraktam a húst, és annyi időre tettem vissza a sütőbe, amíg az étel újra rottyant egyet, és a combok kicsit megpirultak.
  • Tálaláskor a babot tálra halmoztam, ráfektettem a libacombokat, és a húst megkentem az olajban megfuttatott, zúzott fokhagymával.
  • Rozmaringágakkal díszítve kínáltam.


Megjegyzések