kedd, november 11, 2014

Kolbászos-babos libacomb

November 11. - Szent Márton napja. A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. :) Aki pedig Márton éjszakáján álmodik, az a következő esztendőben boldog lesz. :) Együnk tehát libát és álmodjunk szépeket, ehhez hozom ennek a finom ételnek a leírását. És csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy én bizony a libák napján születtem, ma van a szülinapom... -pom... -pom... :))) A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin novemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér gyöngybab
  • 4 libacomb (kb. 1,5 kg)
  • 3 vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika, őrölt bors, só
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1,5 evőkanál liszt

a tetejére:

  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 rozmaringág




  • A babot a főzést megelőző este alaposan átmostam, hideg vízbe áztattam.
  • Másnap a libacombok bőrét lefejtettem, falatnyi darabokra vágtam, és nagy lábasba téve kisütöttem.
  • A pörcöt és a zsír nagy részét eltettem, a maradék zsíron megpároltam a megtisztított és apró kockákra vágott vörös- és fokhagymát.
  • A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, és felöntöttem 1 dl vízzel.
  • Visszatettem a tűzre, beleszórtam a leszűrt babot és az apróra darabolt kolbászt, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Beleraktam a libacombokat is, felöntöttem bő 1 l vízzel, és nagy lángon felforraltam.
  • Akkora sütőtálba szedtem át, amekkorában a combok kényelmesen elférnek, és letakarva, 210 fokos sütőben addig sütöttem-pároltam, amíg a hús és a bab meg nem puhult.
  • Ekkor a combokat kiszedtem, és pihentettem a babot 10 percig.
  • Ezalatt a zsírja feljött a tetejére, erre szórtam a lisztet, és amint teljesen beitta, fakanállal finoman átkevertem.
  • Ráraktam a húst, és annyi időre tettem vissza a sütőbe, amíg az étel újra rottyant egyet, és a combok kicsit megpirultak.
  • Tálaláskor a babot tálra halmoztam, ráfektettem a libacombokat, és a húst megkentem az olajban megfuttatott, zúzott fokhagymával.
  • Rozmaringágakkal díszítve kínáltam.


9 megjegyzés:

  1. "Az életfordulók megszentelése és megünneplése nem azért volt fontos, hogy a rokonok, szomszédok, falubeliek tudomást szerezzenek róla, hanem azért, hogy az ünnepelt - például a felnőtté váló legény vagy leány - maga is jól el tudja különíteni az egyes életszakaszokat. Tudjon róla, hogy mit hagy maga mögött, miképpen arról is, hogy hová tart és ott mire számíthat."
    (Boldizsár Ildikó)
    Nyár óta be van írva a naptáramba, hagy MA VAN A SZÜLINAPOD! :)
    Adjon az ég hosszú, boldog életet! :) :) :)

    VálaszTörlés
  2. Majd el feledkeztem a libacombokról! :) Nagyon guszta! Ez véletlenül nem sólet, vagy valami hasonló-azt nagggyon szeretem! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, nem sólet, de hasonló, úgyhogy ezt is szeretni fogod! :)

      Törlés
  3. Isten éltessen nagyon sokáig ! A babos libacomb nagyon guszta! Nekünk is most ilyen fehér babból készült étel volt az ebédünk bár arról a libacomb hiányzott sajnos:-))

    VálaszTörlés
  4. Szem-szájnak ingere! :) Sok boldog szülinapot! :)

    VálaszTörlés
  5. Pazar fogás és nagyon tartalmas is. Nálunk nem volt ma libás étek, de remélem, hogy legalább szépeket fogok álmodni.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon boldog születésnapot kívánok! Fincsi ételt készítettél, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Micsoda szenzációs felséges ebéd! Utólag, késve...kivánok Boldog Születésnapot, szeretettel!

    VálaszTörlés