hétfő, október 06, 2014

Szőlős-rozmaringos focaccia

Ritkán sütök focacciát, pedig nagyon szeretjük, és elkészíteni sem túl nagy ördöngösség. Nemrég szőlővel próbálkoztam, és mondhatom, így is nagyon finom. A szőlőszemek a hő hatására kicsit összeesnek, ezzel finom-szaftossá teszik a tésztát. A rozmaring már csak ráadás, plusz fűszeres íz a kelt tésztához és a gyümölcshöz. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin októberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 1/2 dl olaj
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 70 dkg liszt
  • csipetnyi só

a feltéthez:

  • 35-40 dkg szőlő
  • 5-6 rozmaringág
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

a tetejére:

  • porcukor




  • A rozmaringágakat alaposan megmostam és lecsepegtettem.
  • Lehúztam róluk a leveleket, késsel felaprítottam.
  • A szőlőt megmostam, a szemeket kettévágtam.
  • 6 dl vízhez hozzáadtam az olajat, langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot.
  • Nagy részét tálba öntöttem, a maradék - kb. 1,5 dl-nyi - folyadékba morzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A tálban lévő folyadékra szitáltam a lisztet, majd a felfutott élesztőt, a sót és a rozmaring felét hozzátéve egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • A tepsit sütőpapírral kibéleltem, a megkelt tésztát a tálból a tepsibe öntöttem.
  • Enyhén lisztezett kézzel eligazítottam, a tetejére rakosgattam a félbevágott szőlőszemeket, kicsit a tésztába is nyomkodtam őket.
  • A maradék rozmaringot elkevertem az olívaolajban, és kézzel a tészta tetejére kentem-simítottam.
  • 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, nagyobb kockákra vágva és tetejét leheletnyi porcukorral meghintve kínáltam.


4 megjegyzés:

  1. Én ugyan a rozmaringot nem szerettem, de ez most annyira guszta lett, hogy szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
  2. Megkóstolnám. Biztos nagyon különleges lehet az íze... Szőlő és rozmaring...

    VálaszTörlés
  3. Süssél csak gyakran ilyet - nekem is... ;-))

    VálaszTörlés