2014. október 23., csütörtök

Csokoládés-diós sütemény

Ez a sütemény az igazán szaftosak közül való, magas kakaótartalmú csokival készítve egyáltalán nem édes. Épp ezért nyugodtan megszórhatjuk egy kis porcukorral, de anélkül is kínálhatjuk. A pirult dióval a tetején pedig nagyon finom - én legalábbis imádom a pirított mogyoró, dió ízét. Tovább fokozhatjuk az élvezetet, ha van esetleg a mélyhűtőben néhány gombóc fagylalt, nagyon jól kiegészítik egymást. Az én fagyim megolvadt ugyan kicsit a fotózás végére, de ez az élvezeti értékéből semmit nem vont le. :) A kis papír sütőformákat a Müller drogériában vettem, de nyugodtan süthetjük muffinkapszlikban, tepsiben vagy akár kerek tortaformában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 6 tojás
  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 15 dkg dió
  • 2 púpozott evőkanál rétesliszt

a tetejére:

  • porcukor

a tálaláshoz:

  • fagylalt




  • A vajat a kétféle cukorral és a citrom lereszelt héjával habosra kevertem.
  • Egyesével hozzáadtam a tojásokat, mindegyikkel jól kikevertem.
  • A csokoládét és 10 dkg diót késes aprítóval felaprítottam, beleforgattam a lisztet is.
  • Végül a tojásos masszába fakanállal beledolgoztam a lisztes-csokis keveréket.
  • A kész masszát szétosztottam a kis papír sütőformákba, tetejüket megszórtam a maradék, durvára darabolt dióval.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 50-55 percig sütöttem.
  • Miután kihűltek, késsel óvatosan körbelazítottam a süteményt a formák oldalánál, majd óvatosan kiemeltem.
  • Fagylalt kíséretében tálaltam.