Sacher-torta



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
15 dkg étcsokoládé (70%-os)
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliás cukor
7 tojás
15 dkg rétesliszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
a töltelékhez:
30 dkg sárgabaracklekvár
2–3 evőkanál narancslikőr vagy víz
a mázhoz:
80 ml víz
13 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
a tálaláshoz:
fagylalt vagy tejszínhab


A tésztához való étcsokoládét – ha szükséges, előtte feldarabolva – forró vízfürdőn megolvasztjuk, onnan levéve és időnként megkeverve hűlni hagyjuk. A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojássárgáját és a langyosra hűlt csokoládét apránként a vajas masszához keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük, a tojásos-vajas-csokis masszára szitáljuk. A fehérjehabot is hozzáadva fakanállal óvatosan átkeverjük, egyneművé forgatjuk a tésztát. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük. (Ha a teteje túlzottan pirulna, a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával.) A sütőből kivéve rácsra tesszük, pár percig pihentetjük, majd óvatosan eltávolítjuk a tortakarimát és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a baracklekvárt kis lábasban megmelegítjük, a tűzről levéve elkeverjük benne a narancslikőrt, és botmixerrel pürésítjük. A kihűlt tortát lapjában kettévágjuk, a tetejét rácsra fordítjuk (így ez lesz a kész torta alja). Megkenjük a langyosra hűlt lekvár felével, ráfordítjuk a másik lapot (így a megsült torta alja lesz a kész torta teteje). A tetejét és az oldalát megkenjük a maradék lekvárral, a tetején késsel szépen el is simítjuk a lekváros réteget.
A mázhoz a cukrot a vízzel és a csokoládéval kis lángon 5 percig főzzük, majd kissé kihűtjük, végül a rácson lévő tortára öntjük, hagyva, hogy az oldalán is lefolyjon a máz. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, de az sem baj, ha akár 1 éjszakát hűtőben tölt. Fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.