2014. szeptember 20., szombat

SACHER-TORTA



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 15 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 7 tojás
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor

a töltelékhez:

  • 30 dkg sárgabaracklekvár
  • 2-3 evőkanál narancslikőr vagy víz

a mázhoz:

  • 80 ml víz
  • 13 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)

a tálaláshoz:

  • fagylalt vagy tejszínhab




  • A tésztához való étcsokoládét – ha szükséges, előtte feldarabolva – forró vízfürdőn megolvasztottam, levéve és időnként megkeverve hűlni hagytam.
  • A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem.
  • A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat és a langyosra hűlt csokoládét apránként a vajas masszához kevertem.
  • A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá vertem.
  • A sütőport a lisztbe kevertem, a tojásos-vajas-csokis masszára szitáltam.
  • A fehérjehabot is hozzáadva fakanállal óvatosan átkevertem, egyneművé forgattam a tésztát.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, majd beleöntöttem a tésztát, és előmelegített, 180 fokos sütőben egy óra alatt készre sütöttem. (Ha a torta teteje túlzottan pirulna, a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával.)
  • A sütőből kivéve rácsra tettem, pár percig hűlni hagytam, majd óvatosan eltávolítottam a tortakarimát és hagytam teljesen kihűlni.
  • Közben a baracklekvárt kis lábasban megmelegítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a narancslikőrt, és botmixerrel pürésítettem.
  • A kihűlt tortát lapjában kettévágtam, a tetejét rácsra fordítottam (így ez lesz a kész torta alja).
  • Megkentem a langyosra hűlt lekvár felével, ráfordítottam a másik lapot (így a megsült torta alja lesz a kész torta teteje).
  • A tetejét és az oldalát megkentem a maradék lekvárral, a tetején késsel szépen el is simítottam a lekváros réteget.
  • A mázhoz a cukrot a vízzel és a csokoládéval kis lángon 5 percig főztem, majd kissé kihűtöttem, végül a rácson lévő torta tetejére öntöttem, hagytam, hogy az oldalán is lefolyjon a máz.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. (De az sem baj, ha akár 1 éjszakát tölt a hűtőben a kész torta.)
  • Fagylaltgombócokkal, málnával tálaltam.