szombat, szeptember 20, 2014

Sacher-torta

Gasztro történelemóra: a Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít. (Forrás.)
A tortát hagyományosan tejszínhabbal szolgálják fel, mivel a bécsiek szerint önmagában túl száraz lenne. Való igaz, a sárgabaracklekvár és a csokibevonat ellenére önmagában száraz a torta, mi rendszerint fagyit kínálunk hozzá. A valódi Sacher-torta titkos receptjét gondosan őrzik, valószínűleg az általam készített torta sem az eredeti recept szerint készült, mindenesetre finom és egyszerűen elkészíthető csokoládétorta. A kész tortáról nem tudtam fotót készíteni, az utolsó szeleteket fényképeztem le némi fagylalttal és málnaszemekkel koszorúzva. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
a tésztához:

  • 15 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 7 tojás
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor

a töltelékhez:

  • 30 dkg sárgabaracklekvár
  • 2-3 evőkanál narancslikőr vagy víz

a mázhoz:

  • 80 ml víz
  • 13 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os)

a tálaláshoz:

  • fagylalt vagy tejszínhab




  • A tésztához való étcsokoládét - ha szükséges, előtte feldarabolva - forró vízfürdőn megolvasztottam, levéve és időnként megkeverve hűlni hagytam.
  • A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem.
  • A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat és a langyosra hűlt csokoládét apránként a vajas masszához kevertem.
  • A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá vertem.
  • A sütőport a lisztbe kevertem, a tojásos-vajas-csokis masszára szitáltam.
  • A fehérjehabot is hozzáadva fakanállal óvatosan átkevertem, egyneművé forgattam a tésztát.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, majd beleöntöttem a tésztát, és előmelegített, 180 fokos sütőben egy óra alatt készre sütöttem. (Ha a torta teteje túlzottan pirulna, a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával.)
  • A sütőből kivéve rácsra tettem, pár percig hűlni hagytam, majd óvatosan eltávolítottam a tortakarimát és hagytam teljesen kihűlni.
  • Közben a baracklekvárt kis lábasban megmelegítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a narancslikőrt, és botmixerrel pürésítettem.
  • A kihűlt tortát lapjában kettévágtam, a tetejét rácsra fordítottam (így ez lesz a kész torta alja).
  • Megkentem a langyosra hűlt lekvár felével, ráfordítottam a másik lapot (így a megsült torta alja lesz a kész torta teteje).
  • A tetejét és az oldalát megkentem a maradék lekvárral, a tetején késsel szépen el is simítottam a lekváros réteget.
  • A mázhoz a cukrot a vízzel és a csokoládéval kis lángon 5 percig főztem, majd kissé kihűtöttem, végül a rácson lévő torta tetejére öntöttem, hagytam, hogy az oldalán is lefolyjon a máz.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. (De az sem baj, ha akár egy éjszakát tölt a hűtőben a kész torta.)
  • Fagylaltgombócokkal, málnával tálaltam.


12 megjegyzés:

  1. Csodás fotók az egyik kedvenc tortánkról. :-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól sikerülhetett, ha ilyen gyorsan el is fogyott. Ínycsiklandó fotók!

    VálaszTörlés
  3. Ennek a tortának az egyszerűségében van a nagyszerűsége. Nekem is van egy jól bevált receptem, de lehet egyszer megsütöm a te módodban is. Nagyon guszta a tálalás!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! Finom lehetett a fagyi és a gyümölcs hozzá!

    VálaszTörlés
  5. Hankka, olyan gusztán tudsz tálalni, hogy ember még teli hassal is megkívánja. Nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
  6. Hankka, a Sacher tortának párj nincs! ...és te szuper elegánciásan tálaltad. Valami mennyei finom...le a kalappal!

    VálaszTörlés
  7. Gondolom, hogy gyönyörűséges volt az egész torta is :) Nagyon guszta lett és a fagyival biztos még én is szeretném, mert tényleg száraz és tömény magában, de így nagyon szívesen lefalatoznám a monitorról :)

    VálaszTörlés
  8. Most nagyon vágyom egy szép szelet Sacherre. Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés