FRISS PARADICSOMLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL



Hozzávalók:
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 4-5 szál zellerzöld
  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 1-1,2 l alaplé vagy húsleves
  • 1 kg paradicsom
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 szál rozmaring
  • 2 evőkanál cukor
  • só, őrölt bors
a túrógombóchoz:
  • 15 dkg túró
  • 5 dkg kenyérbél
  • 3 tojássárgája
  • 3,5 dkg puha vaj
  • petrezselyemzöld, őrölt szerecsendió


  • A zöldségféléket megtisztítottam, a hagymákat apró kockákra, a sárgarépát és a zellergumót karikára vágtam.
  • A szalonnát felkockáztam, lábasba téve pirítani kezdtem. (Ha kevésnek találjuk a zsírját, tegyünk hozzá kevés olajat.)
  • Hozzáadtam a zöldségeket, pár percig pároltam, majd beletettem a paradicsompürét is, és kis lángon főztem tovább.
  • Közben vizet forraltam, a paradicsomokat belemártottam, majd kiemeltem, és lehúztam a héjukat.
  • A paradicsomvelőt nagyobb kockákra vágva a leveshez adtam az alaplével együtt.
  • Ízesítettem zellerzölddel, kakukkfűvel, rozmaringgal, cukorral, sóval és borssal, és kis lángon, lefedve a zöldségek puhulásáig főztem.
  • A gombóchoz áttörtem a túrót, hozzáadtam a kenyérbelet, a tojássárgákat, a vajat, ízesítettem apróra vágott petrezselyemzölddel és őrölt szerecsendióval.
  • Kézzel egynemű masszává állítottam össze, és 8 gombócot formáltam belőle.
  • Sós vizet forraltam, amiben a gombócokat 10 percig főztem, majd leszűrtem.
  • Az időközben megfőtt levest a tűzről levéve kicsit hűlni hagytam, eltávolítottam belőle a fűszernövényeket, majd botmixerrel pürésítettem. (Ha túl sűrű lenne, alaplével lehet hígítani, ebben az esetben pár percig még főzzük és ellenőrizzük az ízesítést is, szükség szerint utánaízesíthetünk.)
  • A kész levest a lecsepegtetett túrógombócokkal tálaltam.