Vödrös savanyúság 2



Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
2,4 l víz
1,6 l fehérborecet
12 dkg só (nem jódozott!)
60 dkg cukor
1 csomag (20 g) egész fekete bors
1 csomag (20 g) mustármag
1 csomag (20 g) koriandermag
2 teáskanál nátrium-benzoát
2 teáskanál borkénpor


A vizet nagy lábasban melegíteni kezdjük. Szép sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és időnként megkeverve felforraljuk, pár percig kis lángon főzzük. Elzárjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Végül a kihűlt levet a vödörbe öntjük, ezután már lehet is belerakni az előzetesen alaposan megtisztított savanyítani valókat: uborkát, karfiolt, zöldparadicsomot, kisdinnyét, pici cukkinit, patisszont, almapaprikát, sárgarépát, gyöngyhagymát, stb. Ízlés szerint tehetünk a lébe néhány alaposan megtisztított kaporszálat, meggyfalevelet, borsikafüvet is.
A zöldségféléket folyamatosan rakhatjuk a vödörbe; miután beletettük a felöntőlébe, néhány napig naponta finoman keverjük át a vödör tartalmát, hogy a zöldségeket mindenhol érje a lé. Száraz, hűvös helyen tároljuk, kb. 1 hónapos érlelés után már fogyasztható is. Jó tanács! A vödörbe kézzel lehetőleg ne nyúljunk, ajánlott a zöldségek kiszedéséhez facsipeszt használni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése