vasárnap, augusztus 24, 2014

Nanaimo torta

Régóta szemezek már ezzel a sütivel, nagyon sokféle verziója kering a neten, szinte ahány ház, annyi nanaimo szelet. :) Végül is a Kifőztük Magazin júniusi számából, Szepyke leírása, valamint az eredeti recept alapján készítettem, csak nálam tortává avanzsált, és mint ilyen, kapott pluszban egy kis díszítést a tetejére. A tömény édességeket kedvelőknek való recept, akik pedig nem ragaszkodnak a túlzottan édes ízhez, a krémben a cukor mennyiségét nyugodtan csökkentsék le. Az alapban a kókuszchips helyett használhatunk kókuszreszeléket, a mandula pedig dióval helyettesíthető. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
az alaphoz:

  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 6,5 dkg kókuszchips
  • 5 dkg mandula

a krémhez:

  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejszín
  • 2 dkg főzés nélküli vaníliaízű pudingpor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 23 dkg porcukor

a tetejére:

  • 13 dkg ét tortabevonó
  • bő 1 evőkanál étolaj
  • kókuszchips




  • A kókuszchips-et és a mandulát késes aprítóval nem túl apróra vágtam, majd elkevertem a keksszel.
  • A vajat kis lángon felmelegítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a cukrot és a kakaóport, valamint a masszát habverővel folyamatosan keverve az enyhén felvert tojást is hozzáadtam.
  • A tűzre visszatéve kis lángon, állandó keverés mellett főztem, sűrítettem néhány percig.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliakivonatot, és a masszát a kekszes részre öntöttem, jól elkevertem vele.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, kanál fejével szépen elegyengettem, és legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A krémhez a vajat először magában, majd a többi hozzávalóval szép, sima krémmé kevertem.
  • A jól lehűlt kekszes alapra simítottam, és a tortát visszatettem a hűtőbe újabb 1 órára.
  • Végül a tortabevonót vízgőz fölött az olajjal összeolvasztottam, és bevontam vele a torta tetejét, majd rögtön megszórtam kevés kókuszchips-szel.
  • Ismét a hűtőbe került egy-két órára, majd eltávolítottam a tortakarimát, és forró vízbe mártott késsel szeleteltem a tortát.


26 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Finom, a keksztekercsre emlékeztető ízvilággal! :)

      Törlés
  2. De szép lett! Milyen klasszul mutat rajta a kókusz! :) ...elcsentem egy szeletet! ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett. Én is készülök rá már egy ideje hogy elkészítsem, de mindig csak tolom......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is jó ideje tervbe volt már véve, most végre sor került rá. Ha nem szeretitek nagyon édesen, akkor mindenképp csökkentsd a krémben a cukor mennyiségét. :)

      Törlés
  4. Rettentően kívánatos. Ropogós kókusz chipsszel a tetején isteni lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg ropog a csoki és a chips, fincsi! :)

      Törlés
  5. Gyönyörű lett ez a torta, az ízét pedig elképzelem :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta lett :) Engem meggyőztél :)

    VálaszTörlés
  7. Finom , mutatós és egyszerű - nálam is készült már igaz puncsos változatban - , de a tiéd is nagyon tetszik ezzel a kókusz chipsszel a tetején

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, a puncsos is nagyon fincsi lehet, megyek, megnézem nálad. :)

      Törlés
  8. Na jó, akkor még egyszer nekiállok (az elsőm alja szétesett)! :D Ez nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tejjel szabályozhatod az állagát, ez szerencsére pont jó lett, se nem lágy, se nem széthullós. :)

      Törlés
  9. Nálam is a listán van már jó pár hónapja .... hogy mikor készül el, még nem tudom. A képeidet elnézve MOST RÖGTÖN kellene egy szelet belőle, nagyon kínálja magát! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is sokáig váratott magára, végül ilyen lett. :) Szívesen vendégül látlak. :)

      Törlés
  10. Nagyon guszta és biztosan finom is! Jó kis recept! :)

    VálaszTörlés
  11. Nálam még nem volt várólistás ez a süti... még:-)

    VálaszTörlés
  12. ennek a receptnek nincs értelme

    VálaszTörlés