2014. augusztus 24., vasárnap

Nanaimo torta

Régóta szemezek már ezzel a sütivel, nagyon sokféle verziója kering a neten, szinte ahány ház, annyi nanaimo szelet. :) Végül is a Kifőztük Magazin júniusi számából, Szepyke leírása, valamint az eredeti recept alapján készítettem, csak nálam tortává avanzsált, és mint ilyen, kapott pluszban egy kis díszítést a tetejére. A tömény édességeket kedvelőknek való recept, akik pedig nem ragaszkodnak a túlzottan édes ízhez, a krémben a cukor mennyiségét nyugodtan csökkentsék le. Az alapban a kókuszchips helyett használhatunk kókuszreszeléket, a mandula pedig dióval helyettesíthető. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
az alaphoz:

  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 6,5 dkg kókuszchips
  • 5 dkg mandula

a krémhez:

  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejszín
  • 2 dkg főzés nélküli vaníliaízű pudingpor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 23 dkg porcukor

a tetejére:

  • 13 dkg ét tortabevonó
  • bő 1 evőkanál étolaj
  • kókuszchips




  • A kókuszchips-et és a mandulát késes aprítóval nem túl apróra vágtam, majd elkevertem a keksszel.
  • A vajat kis lángon felmelegítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a cukrot és a kakaóport, valamint a masszát habverővel folyamatosan keverve az enyhén felvert tojást is hozzáadtam.
  • A tűzre visszatéve kis lángon, állandó keverés mellett főztem, sűrítettem néhány percig.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliakivonatot, és a masszát a kekszes részre öntöttem, jól elkevertem vele.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, kanál fejével szépen elegyengettem, és legalább 1 órára hűtőbe tettem.
  • A krémhez a vajat először magában, majd a többi hozzávalóval szép, sima krémmé kevertem.
  • A jól lehűlt kekszes alapra simítottam, és a tortát visszatettem a hűtőbe újabb 1 órára.
  • Végül a tortabevonót vízgőz fölött az olajjal összeolvasztottam, és bevontam vele a torta tetejét, majd rögtön megszórtam kevés kókuszchips-szel.
  • Ismét a hűtőbe került egy-két órára, majd eltávolítottam a tortakarimát, és forró vízbe mártott késsel szeleteltem a tortát.