szombat, augusztus 16, 2014

Meggyes túrótorta

Sütés nélküli finomság a Kifőztük Magazin augusztusi számából, a konyhában kevésbé jártas háziasszonyok is bátran belevághatnak az elkészítésébe. Az alap a már jól bevált mogyorós-marcipános-tejcsokoládés morzsatészta, erre kerül a tejfölös-túrós-zselatinos töltelék, meggyel dúsítva. Szezonon kívül természetesen készülhet befőtt vagy fagyasztott gyümölccsel is, mindkét esetben jól csepegtessük le a meggyet. Végül pedig gyümölcskocsonyaporból zselét varázsolunk a tetejére, és alig bírjuk kivárni a dermedési időt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
az alaphoz:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg pirított török mogyoró
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg babapiskóta
  • 15 dkg marcipán

a krémhez:

  • 30 dkg meggy (lehet befőtt vagy fagyasztott is)
  • 8 lap zselatin
  • 5 dl tejföl
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 12 g vaníliás cukor

a tetejére:

  • 1 csomag (10 dkg) piros színű gyümölcskocsonyapor
  • 3 dl víz
  • kókuszreszelék




  • Az alaphoz késes aprítóval felaprítottam a mogyorót, a tejcsokoládét és a babapiskótát, a marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • A vajat habosra kevertem, majd kézzel összedolgoztam a többi hozzávalóval.
  • A masszát kapcsos tortaformába öntöttem, belenyomkodtam, kanál fejével simára egyengettem.
  • A krémhez a meggyet megtisztítottam, kimagvaltam, szűrőben hagytam jól lecsepegni. (Ha befőttet vagy fagyasztottat/felengedettet használunk, akkor is jól csepegtessük le.)
  • A tejfölt elkevertem a kétféle cukorral és a burgonyanyomón áttört túróval.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam, majd kevés forró vízben feloldottam.
  • A krémből néhány kanálnyit hozzáadtam, elkevertem, és beledolgoztam a túrókrémbe.
  • Végül óvatosan beleforgattam a lecsepegtetett meggyet is.
  • A masszát a tortaformába öntöttem, a tetejét elsimítottam, és néhány órára hűtőbe tettem.
  • A gyümölcskocsonyaporból a tasakon lévő utasítás szerint zselét készítettem, és bevontam vele a torta tetejét, majd egy éjszakán át hűtőben dermesztettem.
  • Másnap óvatosan eltávolítottam a tortakarimát, és a torta szélét körben megszórtam kevés kókuszreszelékkel.


10 megjegyzés: