csütörtök, augusztus 21, 2014

Juhtúrós stangli

Nagyon szeretjük a juhtúróval készült ételeket, különösen a sörkorcsolyákat. Most stangliba került a finom túró, a stanglik teteje ízesítve és díszítve őrölt köménnyel és reszelt sajttal. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a tésztájával nagyon könnyű dolgozni, összeállítás után pedig csak fél óráig kell pihentetni a tésztát, és már süthetjük is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt kömény
  • 6-8 dkg reszelt trappista sajt




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a juhtúrót, a tejfölt és a tojássárgákat, és egyneművé gyúrtam.
  • Cipóvá formáltam, fél órán keresztül a gyúródeszkán pihentettem.
  • Végül jó fél centi vastagra nyújtottam, lekentem az enyhén felvert tojással, megszórtam őrölt köménnyel és reszelt sajttal.
  • Kb. 10 cm széles csíkokra, majd ezeket 1,5 cm széles rudakra szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a stanglikat, és előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt ropogós pirosra sütöttem.


16 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Mi is, Lilla, mindenféle juhtúrós étel jöhet! :)

      Törlés
  2. Egészen biztos, hogy ki fogom próbálni :-))))

    VálaszTörlés
  3. Gondolom tehéntúróval is működik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ebben az esetben a tehéntúrót érdemes áttörni, illetve kicsit erőteljesebben fűszerezni a tésztát! :)

      Törlés
  4. Bármikor eltudnék rágcsálni egy jó nagy adag stanglit, nagy kedvencem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel mi is így vagyunk, Iza! :) Bármikor, bármilyen mennyiségben! :)

      Törlés
  5. Nagyon finom lehet! Nagyon szeretem az ilyen jellegű sós rágcsálnivalókat! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet, szép gusztára sikerültek :-) Lehet hogy ki fogom próbálni, van még Torockóról hozott juhtúrónk, és az sokkal finomabb, mint a hazai :-)
    Hasonló horgolt tálat épp most a nyáron hoztunk Erdélyből. Egyet, talán pont ilyet ajándékba, és egyet magunknak, aminek egyenes az oldala, nem ilyen öblös. De én nem mernék így közvetlenül beletenni valamit, félnék hogy zsíros lesz :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, milyen szépek ezek a tálak?! :) Nekem is nagyon tetszenek. :) A stanglik csak a fényképezés erejéig kerültek bele, így semmi baj nem lett. :) A juhtúród tényleg finomabb, intenzívebb ízű lehet, mint a "bolti"! :)

      Törlés
  7. Ebből a finomságból nem lehet eleget sütni, mert pillanatok alatt elfogy :)

    VálaszTörlés