Aratók babgulyása



Hozzávalók 8-10 személyre:
6 evőkanál olaj
3 vöröshagyma
őrölt pirospaprika
1–1,2 kg füstölt csülök
50 dkg fehér szárazbab
3 paradicsom
4–5 zöldpaprika
6 gerezd fokhagyma

3–4 tárkonyág
1 kg burgonya
25 dkg csipetketészta


A szárazbabot a főzést megelőző este megmossuk, hideg vízbe áztatjuk. A csülköt kicsontozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és a bográcsba öntött, felhevített olajon megpirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, és rögtön felöntjük kevés vízzel. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a húst. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és félpuhára főzzük. A bográcsba tesszük a leszűrt babot, a megtisztított és kockákra vágott paradicsomot, paprikát, a zúzott fokhagymát, a megmosott és szárról leszedett tárkonyleveleket. Ismét öntünk hozzá vizet – a főzés közben folyamatosan hozzáadott vízzel szabályozhatjuk a leves sűrűségét. A hús sósságát is figyelembe véve ízesítjük kevés sóval. Mérsékelt lángon addig főzzük, amíg minden szinte teljesen puha nem lesz. Végül hozzáadjuk a megtisztított, meghámozott, kockákra vágott burgonyát, a csipetketésztát, és készre főzzük. Friss fehér kenyérrel tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. augusztusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése