2014. június 16., hétfő

Nyári gyöngybableves

Bár a bableves, babgulyás alapvetően téli étel, azért a szép apró szemű, fehér gyöngybabból nagyon finom nyári levest is főzhetünk. Főleg úgy, ha kerül még a levesbe zsenge sárgarépa, uborka (vagy helyette cukkini) és egy kis tészta is. Sőt, egy kis reszelt sajttal még tovább gazdagíthatjuk és fokozhatjuk az ízeket. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér gyöngybab
  • ételízesítő por, só, őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg zsenge sárgarépa
  • 1 nagy kígyóuborka
  • 2,5 l húsleves vagy -alaplé
  • 10 dkg pipette rigate tészta




  • A gyöngybabot a főzést megelőző este átválogattam, megmostam, majd bő hideg vízbe áztattam.
  • Másnap leszűrtem, ételízesítő porral ízesített vízben puhára főztem, leöblítettem, leszűrtem.
  • A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát összezúztam.
  • Nagy lábasban felhevítettem az olajat, megpirítottam rajta a hagymákat.
  • Hozzáadtam az időközben megtisztított és karikákra szelt sárgarépát, tovább pirítottam-pároltam.
  • Az uborkát meghámoztam, hosszában negyedeltem, eltávolítottam a belső, magos részt, a maradék uborkát pedig apró kockákra vágtam.
  • A feldarabolt uborkát is a leveshez adtam, a gyöngybabbal együtt.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal, és felöntöttem a forró levessel.
  • Felforraltam, majd kis lángon - a vége felé a tésztát is hozzáadva - készre főztem.