Cseresznyés csokitorta

Nagggyon csokis tortát sütöttem, a tésztába és a krémbe is került a magas kakaótartalmú csokiból. A kissé tömör, de a mandulával nagyon finom ízű tésztán csücsülnek a cseresznyeszemek, amiket befed a tömény csokikrém. A kakaópor és a csokiforgács a tetején már csak ráadás. :) A tésztához nagyon jól passzol a rumban ázott gyümölcs és az egyáltalán nem édes krém íze, csokirajongóknak nagyon tudom ajánlani. Ha pedig édesebb desszertre vágyunk, nyugodtan tegyünk a krémbe is kevéske cukrot. Kissé időigényes és nem egyszerű elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortaformához:
a töltelékhez:
  • 35 dkg kimagozott cseresznye
  • 2 evőkanál rum
a krémhez:
  • 20 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 45 dkg tejszín
a tésztához:
  • 14 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál rum
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg pirított mandula
a díszítéshez:
  • csokoládéforgács
  • cukrozatlan kakaópor


  • A cseresznyét kimagoztam, kettévettem a szemeket, és 6 órán keresztül áztattam a rumban (közben kicsit magába is szívta az alkoholt).
  • A sütés előtt elkészítettem a krém alapját: felforraltam a tejszínt, és ráöntöttem a feldarabolt csokoládéra.
  • Addig kevergettem, amíg a csoki teljesen fel nem olvadt a tejszínben, majd hagytam teljesen kihűlni, végül hűtőbe tettem.
  • A tésztához vízgőz fölött megolvasztottam a csokit a vízzel.
  • A vízgőzről levéve hozzákevertem a rumot és a tojások sárgáját.
  • A vajat habosra, krémesre kevertem a cukorral, majd beledolgoztam a csokis-tojásos keveréket is.
  • A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és a darált mandulával és átszitált liszttel váltakozva a csokis masszába forgattam.
  • A sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. félóra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam kicsit hűlni, majd a tortaformából rácsra téve teljesen kihűtöttem.
  • Amikor kihűlt, visszatettem az időközben megtisztított tortaformába, körépattintottam a karimát is.
  • A tészta tetejére halmoztam a leszűrt cseresznyeszemeket.
  • A hűtőből kivett csokis tejszínt gépi habverővel könnyű krémmé kevertem, majd a cseresznyére halmoztam.
  • A kész tortát néhány órára hűtőbe tettem.
  • Végül késsel finoman körbevágtam, levettem róla a tortakarimát, csokoládéforgáccsal és cukrozatlan kakaóporral díszítettem.

Megjegyzések