Vaníliás-epres pite



Hozzávalók 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
a krémhez:
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
2 dl zsíros (30%-os) tejszín
3 dl tej
6 dkg cukor
a tetejére:
eper
tejszínhab


A lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáljuk, hozzádaraboljuk és elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgája hozzáadásával egynemű tésztává állítjuk össze. Akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a piteformát ki tudjuk bélelni vele, az esetlegesen túllógó tésztadarabokat levágjuk, majd a sütőtálat 20 percre hűtőbe tesszük. A tésztát villával megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudinport elkeverjük a cukorral, a tejszínnel és a tejjel, majd közepes lángon sűrű pudinggá főzzük. A tésztára öntjük, elegyengetjük, elsimítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt és megdermedt, a tetejét kirakjuk eperszemekkel, és tejszínhabbal díszítjük. Szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. májusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése