2014. május 14., szerda

Vaníliás-epres pite

Családi kedvencünk a vaníliapudingos pite, tetejét szezontól függőn más-más gyümölccsel szoktam díszíteni. Most aktuálisan eperrel készült, kevés tejszínhabbal turbózva, de tetszésünk és ízlésünk szerint akár az egész pitét is kirakhatjuk a finom magyar eperrel. A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható, csak ajánlani tudom. Ajánlom továbbá figyelmetekbe a Kifőztük epres különszámát is, érdemes fellapozni, a gyönyörű látvány mellett a jobbnál jobb epres receptekért is. :) A vaníliás-epres pitéhez pedig mindenkinek sok sikert!


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
a krémhez:
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 dl zsíros tejszín (30 %-os)
  • 3 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor
a tetejére:
  • eper
  • tejszínhab


  • A tésztához a lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, hozzádaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a tojássárgáját is, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítottam össze.
  • Akkora kerek lappá nyújtottam, hogy a piteformát ki tudjam bélelni vele, az esetlegesen túllógó tésztadarabokat levágtam, majd 20 percre a hűtőbe tettem.
  • A pihentetés után villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A krémhez a pudingport lábasba szórtam, elkevertem a cukorral, a tejszínnel és a tejjel, és közepes lángon sűrű pudinggá főztem.
  • A forró pudingot a tésztára öntöttem, elegyengettem, elsimítottam, és hagytam teljesen kihűlni.
  • Miután kihűlt - és megdermedt -, tetejét eperdarabokkal raktam ki és tejszínhabbal díszítettem.