vasárnap, május 18, 2014

Újhagymás csirkevagdalt kakukkfüves újburgonyával

Mai ebédünk újhagymás csirkevagdalt volt, kakukkfüves újburgonyával és kapormártással. A vagdaltat csirkemellből készítettem, a petrezselyemzöld mellett kevéske apróra vágott újhagymát is csempésztem bele. A megsült pogácsákon finoman érződik az újhagyma íze, és mivel a csirkemell önmagában eléggé száraz hús, mindenképpen készítsünk hozzá valamilyen mártást. A kakukkfüves újburgonyát teljes egészében Ádám készítette - nagyon finom lett, pillanatok alatt el is fogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 húspogácsához:

  • 1 zsemle
  • 3 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojás
  • só, őrölt bors, cayenne bors
  • kevés olaj

a körethez:

  • 1 kg apró szemű újburgonya
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 citrom
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, őrölt bors, 1/2 csokor petrezselyemzöld

a mártáshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1/2 csokor kapor




  • A körethez a burgonyát kefével nagyon alaposan megmosta, szárazra törölte.
  • A fokhagymát megtisztította, a gerezdeket vékony szeletekre vágta.
  • A kakukkfüvet és petrezselyemzöldet megmosta, papírtörlővel felitatta a nedvességet - a petrezselyemzöldet apróra vágta, a kakukkfűleveleket lecsipkedte a szárról.
  • Az alaposan megmosott citromból egy ujjnyi széles héjdarabot vágott, amit aztán keskeny csíkokra metélt, majd a citrom levét kifacsarta.
  • Az olajat lábasban felhevítette, belerakta a burgonyát, a fokhagymát, a kakukkkfűlevélkéket, a citromhéjat és -levet.
  • Összekeverte, majd fedő alatt, közepes lángon közel 1 óra alatt, a burgonya puhulásáig sütötte - közben néha-néha megrázogatta a lábast.
  • Végül a kész burgonyát ízesítette sóval, őrölt borssal és a felaprított petrezselyemzölddel.
  • A húspogácsákhoz a zsemlét langyos vízbe áztattam.
  • A megtisztított újhagymákat - a világoszöld résszel együtt - és a petrezselyemzöldet nagyon apróra vágtam.
  • A húst falatnyi darabokra vágva késes aprítóba tettem, és a tojást is hozzáadva apróra vágtam.
  • Hozzáadtam a jól kinyomkodott és összemorzsolt zsemlét, a petrezselyemzöldes újhagymát, ízesítettem sóval, őrölt borssal, cayenne borssal.
  • A masszából nedves kézzel 12 pogácsát formáztam, kissé ellapítottam őket, majd kevés forró olajon, teflon serpenyőben szép pirosra sütöttem.
  • A mártáshoz a kaprot megtisztítottam, felaprítottam.
  • Összekevertem a tejfölt a tejszínnel, a mustárral és az aprított kaporral, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • A húspogácsákat a kakukkfüves újburgonyával és a kapormártással tálaltam.


22 megjegyzés:

  1. Hú, de csábítóan néz ki! Fenséges ebéd! Külön-külön is el bírnám őket viselni, hát még így együtt- csúcs!

    VálaszTörlés
  2. hiper-szuper ebéd, tetszik!
    Én az újburgonyát, sárgarépát, káposztát.... újabban csak sütőben sütöm, minimális olajjal

    VálaszTörlés
  3. Olyan tavaszias, finom ebéd kalákában készítve, nagyon jó program! :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira guszta! Ma este szívesen falatoznék belőle. Csodás képek! :)

    VálaszTörlés
  5. Jaj,de finom lehet!!Szeretjük az ilyen kis finomságokat!:-)

    VálaszTörlés
  6. Fenséges ebéd, a fotók egyszerűen csodaszépek! Az újburgonyát imádom és a Paleo burgonyatilalma ellenére ilyenkor tavasszal párszor bizony én készítettem már és még fogok is. Aztán jövő tavaszig megint szünet! :)

    VálaszTörlés
  7. Izgalmas recept és fincsi ebéd kerekedhetett belőle! Már a gondolattól is megéhezek! :)

    VálaszTörlés
  8. Eszméletlen finom lehet :) A kép mindent elárul :)

    VálaszTörlés
  9. Nem is csodálom, hogy hamar elfogyott! Nagyon guszta, így képernyőn keresztül is "eteti magát" :-)
    Ügyes a fiad is, de hát van kitől tanulnia :-)

    VálaszTörlés
  10. Milyen jól mutat! Szívesen ebédeltem volna nálatok! :)

    VálaszTörlés
  11. Tökély, így ahogy van! Újkrumpliból mérhetetlen mennyiségeket tudok enni :-))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finomságos ez a kettős így együtt. Imádom így egyben sütve az új burgonyát!!
    Annyira guszták a fotóid... :)

    VálaszTörlés
  13. En kicsit újítottam az apritoba tettem egy kis karfiolt gyombert fokhagymát vöröshagymát es finom naon es nekem igy nem lett szaraz 😊😊😊

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta, tutira ki fogom próbálni :-) Köszi, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés
  15. Kipróbáltam a vagdaltat, nagyon finom lett. Köszi a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Kedves Kriszti, örülök, hogy ízlett! :)))

      Törlés