2014. május 2., péntek

Csokoládés krémes

Csupa csokis finomság, kakaós a tésztája, csokis a krémje, sőt, a díszítés okán még a tetejére is került egy kis kakaópor. :) Nagyon finom sütemény, egyáltalán nem émelygős-édes, a tetején abszolút jól megfér az a kevéske porcukor. Anyák napjára - akár köszöntők, akár köszöntöttek vagytok/vagyunk - még elkészülhet! :) A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 2 evőkanál tej
  • 1 dkg szalalkáli
  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 4 csomag étcsokoládé ízű pudingpor
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg vaj

a tetejére:

  • porcukor
  • keserű kakaópor


  • A szalalkálit feloldottam a tejben.
  • A lisztet elkevertem a kakaóporral, gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot is, majd beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • A szalalkális tej, a tojás és a tejföl hozzáadásával egynemű tésztává gyúrtam, három részre osztva cipókká formáztam és folpackba csomagolva a cipókat 2 órára a hűtőbe tettem.
  • Pihentetés után a hűtőből kivéve egyenként tepsi méretű lappá nyújtottam a tésztacipókat, villával megszurkáltam és a tepsi időközben zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütöttem őket.
  • Előmelegített, 190-200 fokos sütőben a sütési idő szűk negyedóra.
  • A sütőből kivéve sütőpapírra csúsztattam az első lapot, majd a másik két kisült lapot az elsőre helyeztem.
  • Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet: a pudingport nagy lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot és a tejet, és közepes lángon, folytonos keverés mellett sűrű pudinggá főztem.
  • A tűzről lehúzva elkevertem benne a margarint.
  • Az első lapot magas falú tepsibe helyeztem - legjobb abba tenni, aminek a hátoldalán sültek a lapok -, ráöntöttem a forró puding felét.
  • Erre jött a második lap, majd a puding másik fele, végül a harmadik lap - ezt tehetjük fordítva is, így simább lesz a süteményünk teteje.
  • Egy éjszakán át hűlni, majd dermedni hagytam a süteményt.
  • Másnap kockákra vágtam, tetejét porcukorral - és sablon segítségével kakaóporral - díszítettem.