péntek, május 02, 2014

Csokoládés krémes

Csupa csokis finomság, kakaós a tésztája, csokis a krémje, sőt, a díszítés okán még a tetejére is került egy kis kakaópor. :) Nagyon finom sütemény, egyáltalán nem émelygős-édes, a tetején abszolút jól megfér az a kevéske porcukor. Anyák napjára - akár köszöntők, akár köszöntöttek vagytok/vagyunk - még elkészülhet! :) A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 2 evőkanál tej
  • 1 dkg szalalkáli
  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 4 csomag étcsokoládé ízű pudingpor
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg vaj

a tetejére:

  • porcukor
  • keserű kakaópor


  • A szalalkálit feloldottam a tejben.
  • A lisztet elkevertem a kakaóporral, gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot is, majd beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
  • A szalalkális tej, a tojás és a tejföl hozzáadásával egynemű tésztává gyúrtam, három részre osztva cipókká formáztam és folpackba csomagolva a cipókat 2 órára a hűtőbe tettem.
  • Pihentetés után a hűtőből kivéve egyenként tepsi méretű lappá nyújtottam a tésztacipókat, villával megszurkáltam és a tepsi időközben zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütöttem őket.
  • Előmelegített, 190-200 fokos sütőben a sütési idő szűk negyedóra.
  • A sütőből kivéve sütőpapírra csúsztattam az első lapot, majd a másik két kisült lapot az elsőre helyeztem.
  • Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet: a pudingport nagy lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot és a tejet, és közepes lángon, folytonos keverés mellett sűrű pudinggá főztem.
  • A tűzről lehúzva elkevertem benne a margarint.
  • Az első lapot magas falú tepsibe helyeztem - legjobb abba tenni, aminek a hátoldalán sültek a lapok -, ráöntöttem a forró puding felét.
  • Erre jött a második lap, majd a puding másik fele, végül a harmadik lap - ezt tehetjük fordítva is, így simább lesz a süteményünk teteje.
  • Egy éjszakán át hűlni, majd dermedni hagytam a süteményt.
  • Másnap kockákra vágtam, tetejét porcukorral - és sablon segítségével kakaóporral - díszítettem.

40 megjegyzés:

  1. Imádom az ilyen "csupacsokis" finomságokat! Hankka! Ez a sütemény gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Ági! Nagyon finom, nekem különösen azért ízlik, mert nem túl édes, nagyon kellemes az íze! :)

      Törlés
  2. Ohh Hankka, ez nagyon ott van! Nagyon kívánatos szeletek! :)

    VálaszTörlés
  3. Megint egy csodálatos kockahadsereg a fotón, nagyon guszta! ;-P

    VálaszTörlés
  4. Most ilyen csodálatos finomságot vétek nekem nézni, mert annyira kívánok valami krémeset! Megyek készítek egy kis pudingot hogy kicsit megnyugodjak :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Jaj, nem akartalak felzaklatni! :))) Ha pudingot készítesz, akkor már csak a lapokat kell megsütni és szinte kész is ez a finom süti! :)

      Törlés
  5. Nagyon finomságos lehet! A kép alapján nekem nagyon átjön az íze hmmmm :)

    VálaszTörlés
  6. Látom, már nem csak Citromhabnak van lézervágója... Baromi guszta süti!!!

    VálaszTörlés
  7. Jaj Hankka, olyan szépséges! Az ízére már gondolni sem merek... ahogy elnézem egyszerre két szeletet is meg tudnék enni, annyira finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is lecsúszna belőle minimum kettő, finom sütemény! :)

      Törlés
  8. Gyönyörű szeletek lettek! A tőled megszokott szép katonás sorban állnak :-) annyira irigyellek, én soha életemben nem fogok tudni ilyen szépen szeletelni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem, Katalin! :) Egy jó éles késsel és egy vonalzóval csodákra képes az ember! :)

      Törlés
  9. Nagyon finomak lehetnek ezek a Hankkásan sorakozó szeletek:-) Csodásan néznek ki!

    VálaszTörlés
  10. Megint ámulatba ejtettél ezzel a szépséges és tökéletes sütivel, csodás :)

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörűek és nagyon finomak is lehetnek a sütijeid. Milyen eszközzel lehet ilyen csodás, egyforma kockákat vágni?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a sütiim, kedves Roozmami! :) Semmilyen különös eszközt nem használok, elég egy jó éles kés és egy megfelelő szélességű és hosszúságú vonalzó! :) Talán még annyit tennék hozzá, hogy az egész süteményt fel szoktam szeletelni a tepsiben, és ezután mindig annyi szeletet veszek ki, amennyit éppen tálalni szeretnék. Így elérhető, hogy a szeletek, tésztacsíkok ne csússzanak el, szebben lehet szeletelni! :) Nem minden sütit lehet persze ezzel a módszerrel szeletelni, a habos-krémes tetejűeknél ez nem igazán működik - de amelyiknek csak sima vagy porcukros a teteje, ott nyugodtan lehet vonalzót használni! :)

      Törlés
    2. :) Nagyon szeretem a blogodat, pár sütit már ki is próbáltam. Gratulálok!:)

      Törlés
    3. :))) Aranyos vagy, köszönöm szépen! :)))

      Törlés
  12. Hankka, nagyon gyönyörüek a finom csokis krémes süteményeid...fantasztikus kreativ, még diszes szivecskék is a tetején. Valentin napra is teljesen megfelelne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyák napjára vagy Valentin napra lehet szívecskés, egyébként pedig csak simán porcukros vagy bármilyen más sablonnal díszített! :) Örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés
  13. Csodálatosan néz ki! A lányom ballagása tökéletes alkalom lesz a kipróbálására:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emese, örülök, hogy tetszik, és remélem, sikeres lesz nálatok is! :)

      Törlés
  14. Gyönyörűséges szeletek, isteni finom lehet!!

    VálaszTörlés
  15. Válaszok
    1. Szia Judit! A képen látható szeletek 4 × 4 centisek, egyébként tetszés szerint szeletelheted. :)

      Törlés