szerda, április 02, 2014

Nyúlcomb vörösboros mártásban

Ritkán jutok nyúlhúshoz, ezért is örültem nagyon, hogy most a kolléganőmtől sikerült venni két szép nyuszit. A combokból vörösboros mártásos hús készült, petrezselymes nokedlivel. Nagyon finom étel, már főzés közben is olyan csábító volt az illata, alig bírtuk kivárni, hogy elkészüljön. Tejföl helyett tejszínnel is készülhet, így talán még finomabbá, selymesebbé tudjuk tenni. A recept megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin áprilisi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 nyúl első és hátsó combjai
  • őrölt bors, só
  • olaj
  • 5 dkg zsíros szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl vörösbor
  • 5-6 babérlevél
  • 1/2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 8 dkg paradicsompüré
  • 2,5 dl tejföl




  • A combokat megtisztítottam, bedörzsöltem sóval, őrölt borssal és olajjal.
  • A zöldségféléket megtisztítottam, a répát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a vöröshagymát és a zellert centis kockákra vágtam.
  • A szalonnát is hasonló nagyságúra kockáztam, egy nagyobb lábasban sütni kezdtem.
  • Rátettem a combokat, körös-körül megpirítottam, majd kiszedtem.
  • A pecsenyelében világosbarnára pirítottam a zöldségeket, meghintettem liszttel, felöntöttem a vörösborral és 2,5 dl vízzel.
  • Felforraltam, ízesítettem sóval, babérlevéllel és kakukkfűvel.
  • Visszahelyeztem a fűszerezett mártásba a combokat, és fedő alatt, kis lángon puhára főztem.
  • A kész húst kiszedtem a mártásból, a visszamaradt zöldséges alapból eltávolítottam a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítettem.
  • A tűzre visszatéve elkevertem benne a paradicsompürét és a tejfölt, szép simára főztem.
  • A nyúlcombokat tálra raktam, rámertem a mártást, és petrezselymes nokedlivel tálaltam.


10 megjegyzés:

  1. Szuper!!!
    Nálunk biztos sikere lenne és már csak azon gondolkozom hogy hogyan is emelhetném le a képernyőről?

    VálaszTörlés
  2. Én most kaptam egy vadnyulat amivel még nem tudom mit kezdjek. Szerinted azzal is készülhet vagy ebben az esetben csak pácolás után?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehetett! Nálunk a piacon most rendszeresen lehet kapni nyulat, combot is és egészet is. De nem nagyon szépek, így nem is vettem eddig. Gondolom kevesen veszik, és ott áll napokig. A friss nyuszi persze teljesen más :-)

    VálaszTörlés
  4. Ha nem nyuszi lenne, fejest ugranék a képernyőbe... Sajnos ezt a fajta húst nem bírom lenyelni. A mártásod kiváló, szerintem más hússal meg is fogom főzni. :o)

    VálaszTörlés
  5. Szeretjük a nyuszihúst, sajnos mi is ritkán jutunk hozzá. Finom lehet ezzel a mártással, guszta nagyon!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomat főztél. Én még csak egyszer készítettem nyuszikát, szintén vörösborosan, de már nagyon régen. Nehezen szánom rá magam, mert sajnálom szegényeket, pedig nagyon finom :(

    VálaszTörlés
  7. Isteni! Jól jönne most ebéd gyanánt :)

    VálaszTörlés