Nyúlcomb vörösboros mártásban 🍴

Ritkán jutok nyúlhúshoz, ezért is örültem nagyon, hogy most a kolléganőmtől sikerült venni két szép nyuszit. A combokból vörösboros mártásos hús készült, petrezselymes nokedlivel. Nagyon finom étel, már főzés közben is olyan csábító volt az illata, alig bírtuk kivárni, hogy elkészüljön. Tejföl helyett tejszínnel is készülhet, így talán még finomabbá, selymesebbé tudjuk tenni. A recept megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük gasztromagazin 2014. áprilisi számában is. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   2 nyúl első és hátsó combjai
🍴   frissen őrölt fekete bors, só
🍴   kevés olaj
🍴   5 dkg füstölt szalonna
🍴   1 nagyobb vöröshagyma
🍴   1 sárgarépa
🍴   1 petrezselyemgyökér
🍴   1 zellergumó
🍴   1 evőkanál liszt
🍴   2,5 dl vörösbor
🍴   2,5 dl víz
🍴   5–6 babérlevél
🍴   1/2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
🍴   8 dkg paradicsompüré
🍴   2,5 dl tejföl
a tálaláshoz:
🍴   petrezselymes nokedli


A húst megtisztítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, olajjal.
A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a petrezselymet karikákra, a vöröshagymát és a zellert 1 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát is hasonló nagyságúra kockázzuk, nagyobb lábasban sütni kezdjük. Rátesszük a combot, körös-körül megpirítjuk, majd kiszedjük. A pecsenyelében világosbarnára sütjük a zöldségeket, meghintjük liszttel, felöntjük a vörösborral és a vízzel. Felforraljuk, ízesítjük sóval, babérlevéllel és kakukkfűvel. Visszahelyezzük a fűszerezett mártásba a combot, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Kiszedjük a szószból, a visszamaradt alapból eltávolítjuk a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve elkeverjük benne a paradicsompürét és a tejfölt, és szép simára főzzük.
A nyúlcombot tálra rakjuk, rámerjük a mártás, és petrezselymes nokedlivel tálaljuk.

Megjegyzések