Barackos-csokoládés fonott kalács 🍴

A hagyományos, megszokott fonott kalácsot időnként érdemes kicsit megvariálni, feldobni valamivel. Nálunk most aszalt sárgabarackdarabkák és étcsokicseppek kerültek bele és nagyon szerettük. A tésztájában viszonylag kevés cukor van, ezért a tetejét érdemes cukorral megszórni. Ez lehet fehér kristálycukor, vagy aranybarna nádcukor, sőt, jégcukorral megszórva is nagyon mutatós tud lenni. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. áprilisi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
a tésztához:
🍴   2,5 dl tej
🍴   6 dkg cukor
🍴   3 dkg friss élesztő
🍴   6 dkg vaj
🍴   1 tojás
🍴   1 tojásfehérje
🍴   50 dkg liszt
🍴   1 kávéskanál só
🍴   5 dkg étcsokoládécsepp
🍴   5 dkg aszalt sárgabarack
a tetejére:
🍴   1 tojássárgája
🍴   1–2 evőkanál hideg víz
🍴   3 evőkanál barna cukor


A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot, a felét dagasztótálba öntjük. A másik felébe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A dagasztótálban lévő tejhez adjuk a feldarabolt vajat, az elhabart tojást és tojásfehérjét. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, és szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, beledolgoza a csokoládét és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is. 3 részre osztjuk, rudakká sodorjuk, hármas fonással összefonjuk. Nagyobb, kb. 3 l űrtartalmú püspökkenyérformát sütőpapírral bélelünk, belehelyezzük a kalácsot, és hagyjuk szépen megkelni. Végül lekenjük a tetejét a vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk a barna cukorral. Előmelegített, 200 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük. Ha túlzottan pirulna a teteje, félidőben letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral.

Megjegyzések