Barackos-csokis fonott kalács

A hagyományos, megszokott fonott kalácsot időnként érdemes kicsit megvariálni, feldobni valamivel. Nálunk most aszalt sárgabarackdarabkák és étcsokicseppek kerültek bele és nagyon szerettük. A tésztájában viszonylag kevés cukor van, ezért a tetejét érdemes cukorral megszórni. Ez lehet fehér kristálycukor, vagy aranybarna nádcukor, sőt, jégcukorral megszórva is nagyon mutatós tud lenni. A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg étcsokicsepp
  • 5 dkg aszalt sárgabarack

a tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál barnacukor


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, felét a dagasztótálba öntöttem.
  • Másik felébe belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A dagasztótálban lévő tejhez hozzáadtam a feldarabolt vajat, az összekevert tojást és tojásfehérjét.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és a felfutott élesztőt és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkán átgyúrtam, beledolgozva a csokicseppeket és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is.
  • Három részre osztottam, rudakká sodortam, hármas fonással összefontam.
  • Egy nagyobb, kb. 3 liter űrtartalmú püspökkenyérformát sütőpapírral kibéleltem, belehelyeztem a kalácsot és hagytam szépen megkelni.
  • Végül lekentem a tetejét az 1-2 kanálnyi hideg vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórtam a barnacukorral.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben bő félóra alatt készre sütöttem. (Ha túlzottan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.)

Megjegyzések