péntek, április 04, 2014

Barackos-csokis fonott kalács

A hagyományos, megszokott fonott kalácsot időnként érdemes kicsit megvariálni, feldobni valamivel. Nálunk most aszalt sárgabarackdarabkák és étcsokicseppek kerültek bele és nagyon szerettük. A tésztájában viszonylag kevés cukor van, ezért a tetejét érdemes cukorral megszórni. Ez lehet fehér kristálycukor, vagy aranybarna nádcukor, sőt, jégcukorral megszórva is nagyon mutatós tud lenni. A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg étcsokicsepp
  • 5 dkg aszalt sárgabarack

a tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál barnacukor


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, felét a dagasztótálba öntöttem.
  • Másik felébe belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A dagasztótálban lévő tejhez hozzáadtam a feldarabolt vajat, az összekevert tojást és tojásfehérjét.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és a felfutott élesztőt és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkán átgyúrtam, beledolgozva a csokicseppeket és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is.
  • Három részre osztottam, rudakká sodortam, hármas fonással összefontam.
  • Egy nagyobb, kb. 3 liter űrtartalmú püspökkenyérformát sütőpapírral kibéleltem, belehelyeztem a kalácsot és hagytam szépen megkelni.
  • Végül lekentem a tetejét az 1-2 kanálnyi hideg vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórtam a barnacukorral.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben bő félóra alatt készre sütöttem. (Ha túlzottan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.)

14 megjegyzés:

  1. Hasonlót sütöttem, csak még diót meg kevés aszalt szilvát is tettem bele. :) De finom!

    VálaszTörlés
  2. Annyira szép!! Bár idevarázsolhatnám reggelire... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett, szép könnyű, foszlós...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, megkóstolnám. Olyan jó foszlós...

    VálaszTörlés
  5. Szépséges kalács, foszlós béllel... Ráadásul aszalt sárgabarack és csoki van benne... el sem tudok jobbat képzelni:-)

    VálaszTörlés
  6. Hm, milyen finom lehet! Eleve szeretem a barackot és a csokit együtt. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom kalácsot sütöttél! :)

    VálaszTörlés
  8. Lányok, köszönöm a kalács nevében! :D

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű ez a kalács, és jó ötlet, hogy így megbolondítottad. Én biztos jót ennék belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gabi! :) Szívesen vendégül is látnálak! :)

      Törlés