"44" likőr 🍴

Nem vagyunk nagy alkohol fogyasztók, de azért időnként el-elcsábulok egy-egy finom házi likőr készítésére. Most is így történt, Teller-cake Zsuzsától hoztam a 44 nevű likőrt. 44 kockacukor, 44 kávészem és 44 napi érlelés, innen az elnevezés. Egy nagyon finom, narancsos-kávés ízű, viszonylag erős likőr a végeredmény, érdemes kipróbálni. Az érlelési idő alatt hetente egyszer finoman megmozgattam az üveget, így a végére a cukor el is olvadt teljesen. És miután leszűrtem, a narancsot kettévágtam és kifacsartam, majd az ízes narancslevet is a likőrhöz szűrtem. Így talán nem olyan szép átlátszó, tiszta a végeredmény, viszont nagyon finom. Zsuzsi, köszönöm a receptet, mindenkinek sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 4 dl likőrhöz:
🍴   1 narancs
🍴   kb. 3,5 dl vodka vagy 40%-os gyümölcsös alkohol
🍴   22 fehér kockacukor
🍴   22 barna kockacukor
🍴   44 kávészem
továbbá:
🍴   1 db 720 ml-es befőttesüveg


A narancsot alaposan megmossuk, késsel lyukakat szúrunk bele, amikben elhelyezzü a kávészemeket. A befőttesüvegbe rétegezzük a kétféle kockarukrot, színenként váltakozva. Ráhelyezzük a narancsot, majd az egészet felöntjük a vodkával úgy, hogy éppen ellepje a narancsot. 44 napig érleljük, közben hetente egyszer finoman megmozgatjuk az üveget, hogy jobban oldódjon a cukor.
Az érlelési időt követően leszűrjük a likőrt. A narancsot kettévágjuk, levét kifacsarjuk, átszűrjük, és a likőrhöz adjuk, de ez a művelet akár el is maradhat.
Jól lehűtve kínáljuk.

Megjegyzések