"44" likőr

Nem vagyunk nagy alkohol fogyasztók, de azért időnként el-elcsábulok egy-egy finom házi likőr készítésére. Most is így történt, Teller-cake Zsuzsától hoztam a 44 nevű likőrt. 44 kockacukor, 44 kávészem és 44 napi érlelés, innen az elnevezés. Egy nagyon finom, narancsos-kávés ízű, viszonylag erős likőr a végeredmény, érdemes kipróbálni. Az érlelési idő alatt hetente egyszer finoman megmozgattam az üveget, így a végére a cukor el is olvadt teljesen. És miután leszűrtem, a narancsot kettévágtam és kifacsartam, majd az ízes narancslevet is a likőrhöz szűrtem. Így talán nem olyan szép átlátszó, tiszta a végeredmény, viszont nagyon finom. Zsuzsi, köszönöm a receptet, mindenkinek sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 4 dl likőrhöz:

  • 1 narancs
  • kb. 3,5 dl 40 %-os gyümölcsös alkohol vagy vodka
  • 22 db fehér kockacukor
  • 22 db barna kockacukor
  • 44 db kávészem




  • A narancsot alaposan megmostam, késsel lyukakat szúrtam bele, amikben elhelyeztem a kávészemeket.
  • Egy 720 ml-es befőttesüveg aljába rétegeztem a kockacukrokat, színenként váltakozva.
  • A cukrokra helyeztem a kávészemekkel megtűzdelt narancsot, majd az egészet felöntöttem az alkohollal úgy, hogy éppen ellepje a narancsot.
  • 44 napig érleltem, közben időközönként - hetente - finoman megmozgattam az üveget, hogy jobban oldódjon a cukor.
  • Az érlelési időt követően a likőrt leszűrtem.
  • A narancsot kettévágtam, kifacsartam és átszűrt levét a likőrhöz adtam (de ez a művelet el is maradhat).
  • Jól lehűtve kínáltam.


Megjegyzések