Medvehagymás tojásragu lepénnyel 🍴

A húsnélkülisége miatt kicsit böjti, a medvehagymával kicsit tavaszi, a tojással pedig talán kicsit húsvéti ez az étel. A tojásragu saját találmány, semmi különös nincs benne, talán a medvehagymát leszámítva. A krumplilepény receptjét pedig egy kedves ismerőstől kaptam, és csak dicsérni tudom, nagyon-nagyon finom. El tudjátok képzelni a juhtúrós-burgonyás ízt a ropogós mandulalapokkal? Isteni finom, legközelebb pedig ki fogom próbálni kicsit nagyobbra és vékonyabbra lapítva, ropogósabbra sütve. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. márciusi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
a lepényhez:
🍴   1 kg burgonya
🍴   1 vöröshagyma
🍴   2 tojás
🍴   8 dkg liszt
🍴   12 dkg juhtúró
🍴   5 dkg szeletelt mandula
🍴   só, frissen őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió
a raguhoz:
🍴   4 evőkanál olaj
🍴   3 evőkanál liszt
🍴   4 dl erőleves
🍴   1,5 dl tejszín vagy tej
🍴   só, frissen őrölt fekete bors, cukor
🍴   1 kis csokor medvehagyma
🍴   30 fürjtojás vagy 8 tojás


A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval áttörjük, és tálcán szétterítve hagyjuk kicsit hűlni. Amikor kézmeleg, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, az enyhén felvert tojást, a lisztet, a morzsolt juhtúrót és a mandulát. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, egynemű masszává dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni.
A raguhoz a szokott módon keményre főzzük a tojást, megpucoljuk és mindet félbe- vagy negyed cikkekre vágjuk. Az olajat felhevítjük, rászórjuk és megpirítjuk rajta a lisztet. Felengedjük az erőlevessel és a tejszínnel, felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább. Ízesítjük sóval, borssal és kevés cukorral, beleszórjuk a megtisztított és falatnyi darabokra vágott/tépett medvehagymát. Végül a tojást is hozzáadjuk, finoman kevergetve 1-2 percig még rotyogtatjuk.
A burgonyás masszából 8 gombócot készítünk, kicsit ellapítva tenyérnyi lepényekké formáljuk őket, és kevés olajon mindkét oldalukat ropogós pirosra sütjük.
A medvehagymás tojásragut a juhtúrós krumplilepényekkel tálaljuk.

Megjegyzések