péntek, március 07, 2014

Medvehagymás tojásragu lepénnyel

A hús nélkülisége miatt kicsit böjti, a medvehagymával kicsit tavaszi, a tojással pedig talán kicsit húsvéti ez az étel. A tojásragu saját találmány, semmi különös nincs benne, talán a medvehagymát leszámítva. A krumplilepény receptjét pedig egy kedves ismerőstől kaptam, és csak dicsérni tudom, nagyon-nagyon finom. El tudjátok képzelni a juhtúrós-burgonyás ízt a ropogós mandulalapokkal? :) Isteni finom, legközelebb pedig ki fogom próbálni kicsit nagyobbra és vékonyabbra lapítva, ropogósabbra sütve. :) A recept megjelent a Kifőztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a lepényekhez:

  • 1 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 12 dkg juhtúró
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

a tojásraguhoz:

  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 dl erőleves
  • 1,5 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • só, őrölt bors, cukor
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 30 fürjtojás (vagy 8 tyúktojás)


  • A krumplit megtisztítottam, megmostam, kockákra vágva sós vízben puhára főztem.
  • Leszűrtem, burgonyanyomón áttörtem és tálcán szétterítve hagytam kicsit hűlni.
  • Amikor kézmelegre hűlt, hozzáadtam a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, az enyhén felvert tojásokat, a lisztet, a morzsolt juhtúrót és a szeletelt mandulát.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és őrölt szerecsendióval, egynemű masszává dolgoztam össze és hagytam pihenni.
  • A raguhoz a szokott módon keményre főztem a fürjtojásokat, majd megpucoltam és félbevágtam őket.
  • Az olajat felhevítettem, rászórtam és megpirítottam benne a lisztet.
  • Felengedtem az erőlevessel és a tejszínnel, felforraltam, majd kis lángon főztem tovább.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és kevéske cukorral, beleszórtam a megtisztított és falatnyi darabokra vágott/tépett medvehagymaleveleket.
  • Végül a félbevágott tojásokat is hozzáadtam, finoman kevergetve egy-két percig még főztem.
  • A burgonyás masszából 8 gombócot készítettem, kicsit ellapítva tenyérnyi lepényekké formáltam őket és kevés olajon mindkét oldalukat ropogós pirosra sütöttem.
  • A medvehagymás tojásragut a juhtúrós krumplilepényekkel tálaltam.

8 megjegyzés:

  1. Finom mindkettő, jól illenek egymáshoz ízben! :)

    VálaszTörlés
  2. Hmmmm burgonyás íz a ropogós mandulalapokkal? Biztos hogy nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Biztosan különleges ízt kap a mandulától!
    Még a fürjtojás szokott nekem gondot okozni - nem mintha használni szeretném, mert most intenzíven tojni kezdtek a tyúkjaim - hol lehet beszerezni? Van aki tojófürjet tart, úgy mint mások a tojótyúkot?
    Csak kíváncsiságból érdekel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam azért is van most több fürjtojásos recept, mert a szüleim ellátnak ezzel a finomsággal. Ők tartanak fürjeket, ezért jutok könnyen fürjtojáshoz. :) Egyébként a nagy multikban lehet kapni, illetve szerintem piacon is van. :)

      Törlés
  4. Finom lehet. Most lehet ki is fogom próbálni, van medvehagymám friss itthon :-) Nem tudok hozzád bejelentkezni olvasónak valamiért :-( Mi lehet a gond?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli, örülök, hogy benéztél és hogy tetszik a recept. Nem fogsz csalódni, ezzel a lepénnyel tényleg nagyon finom. :) Nem tudom, miért nem tudsz bejelentkezni, más nem jelezte, hogy gond lenne. :(

      Törlés