Duplán gesztenyés torta



Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortaformához:
a tésztához:
8 tojás
20 dkg cukor
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg gluténmentes étcsokoládé
a krémhez:
15 dkg cukor
2 tojás
2,5 dl tej
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg vaj
1 evőkanál rum
a díszítéshez:
2–3 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
cukrozatlan kakaópor


A tésztához a tojássárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra keverjük. A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához keverjük, majd óvatosan, hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tészta 1/3-át, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. A maradék tésztából ugyanígy még 2 lapot sütünk. A krémhez a cukrot és a tojást lábasba tesszük, krémesre, habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, kis lángon felforraljuk, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítjük, a tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat először magában, majd a burgonyanyomóval áttört gesztenyével és a rummak habosra keverjük, végül – kanalanként adagolva – hozzákeverjük a kihűlt krémet is. A tortalapokat a gesztenyés krémmel betöltjük: lap, 1/3 krém, lap, 1/3 krém, lap, végül a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát. Rövid időre hűtőbe tesszük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük, és díszítjük vele a torta tetejét és oldalát. Kakaóporral leheletfinoman meghintjük a tetejét, és jól lehűtve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése