Duplán gesztenyés torta 🍴

A szűkebb és tágabb családunkban ez az egyik kedvenc torta. :) A tésztája a sok tojáshabtól könnyed, a gesztenyével és csokival pedig nagyon finom is. A krémje főzött krém, szintén gesztenyével és rummal ízesítve. A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt, akár csokival is bevonhatjuk a tetejét, nálunk most tejszínhabbal teljesen bevonva készült, ici-pici kakaóporral megszórva. A recept a Kifőztük gasztromagazin 2014. márciusi, születésnapi számában is megjelent, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortaformához:
a tésztához:
🍴   8 tojás
🍴   20 dkg cukor
🍴   25 dkg gesztenyemassza
🍴   10 dkg étcsokoládé
a krémhez:
🍴   15 dkg cukor
🍴   2 tojás
🍴   2,5 dl tej
🍴   25 dkg gesztenyemassza
🍴   20 dkg vaj
🍴   1 evőkanál rum
a díszítéshez:
🍴   2–3 dl tejszín
🍴   1 evőkanál vaníliás cukor
🍴   cukrozatlan kakaópor


A tésztához a tojássárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra keverjük. A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához keverjük, majd óvatosan, hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tészta 1/3-át, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. A maradék tésztából ugyanígy még 2 lapot sütünk.
A krémhez a cukrot és a tojást lábasba tesszük, krémesre, habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, kis lángon felforraljuk, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítjük, a tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat először magában, majd a burgonyanyomóval áttört gesztenyével és a rummak habosra keverjük, végül – kanalanként adagolva – hozzákeverjük a kihűlt krémet is.
A tortalapokat a gesztenyés krémmel betöltjük: lap, 1/3 krém, lap, 1/3 krém, lap, végül a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát. Rövid időre hűtőbe tesszük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük, és díszítjük vele a torta tetejét és oldalát. Kakaóporral leheletfinoman meghintjük a tetejét, és jól lehűtve tálaljuk.

Megjegyzések