2014. március 9., vasárnap

Duplán gesztenyés torta (gluténmentes)

A szűkebb és tágabb családunkban ez az egyik kedvenc torta. :) A tésztája a sok tojáshabtól könnyed, a gesztenyével és csokival pedig nagyon finom is. A krémje főzött krém, szintén gesztenyével és rummal ízesítve. A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt, akár csokival is bevonhatjuk a tetejét, nálunk most tejszínhabbal teljesen bevonva készült, ici-pici kakaóporral megszórva. A recept a Kifőztük Magazin 4. születésnapi számában is megjelent, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 23 centi átmérőjű tortaformához:
a tésztához:

  • 8 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 10 dkg étcsokoládé

a krémhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál rum

a díszítéshez:

  • 2-3 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • keserű kakaópor




  • A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
  • A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjéből kemény habot vertem.
  • A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
  • A tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
  • A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
  • A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
  • Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítettem, a tűzről levéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A vajat először magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihűlt krémet is.
  • A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
  • Rövid időre hűtőbe tettem.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
  • Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehűtve tálaltam.